TRABZON’UN NATO ÜSSÜ İLE İMTİHANI 

Her türlü gündemimize NATO oturunca olayla ilgili Trabzon’u yakından ilgilendiren bir  konuyu biz de gündemimize aldık.

Genç kuşak bilmeyebilir. Trabzon’da da bir ABD ve NATO üssü vardı. Türkiye’nin NATO’ya girmesinden sonra 1958 ila 59 yılları arasında Boztepe’de Rusya’ya izlemek için bir ABD ve NATO üssü kuruldu. 

Boztepe’nin şu anki yolu, NATO üssü nedeni ile yapıldı. Şu anda Turgay Komutanlığının olduğu yerde faaliyet gösteren ABD üssünde, ABD’li askerler görev yaptı.. 

ABD’li askerlerle Trabzon iç içe yaşadı… 

Üs’teki görevli ABD askerleri için özel olarak Değirmendere’de  denize girmeleri için etrafı tel örgülerle örülmüş plaj da yaptılar. 

Zaman zaman ABD’li Askerlerle Trabzonlu kadınların da evlendiği oldu. Ancak bu evlilikler uzun sürmedi.. 

Trabzon Havaalanında ilk uçak kazası da üsse malzeme getiren uçak yaptı. O uçak enkazı uzun süre Söğütlü’de doktor evlerinin olduğu bölgede hurda şekilde durdu. ABD ve NATO üssü, 1974 de kaldırıldı ABD ve NATO’nın kendi isteği ile… 

ABD üssü kaldırıldığında burada görev yapan ABD’li askerler, Amerikalı Lazlar diye ülkelerinde anıldılar. O dönemin askerleri bir de internet sitesi kurdu. 

1958’den 74’de o süreçteki Trabzon’dan ilginç fotoğraflar o internet sitesinde yer alıyor.

Türkiye’nin gündemine Norveç’teki o alçak olayla yeniden gündeme gelen NATO’nin Trabzondaki üssüne karşı, 1968 kuşağı gençlerin, meydan parkında yaptıkları gösteriler de yakın tarihin en anlamlı anlarından biridir. 

68 kuşağının Trabzonlu gençleri, ABD ve NATO üssüne karşı yaptıkları protesto gösterileri esnasında kabul edelim ki, ne yazık ki, halktan çok destek görmüyordu. 

Hatta halktan bazıları gençlerin üzerine de yürüyorlardı. Zira, ABD ve NATO üssü, Trabzon’un esnafından çok alışveriş yapıyordu… 

Bu nedenle esnaf NATO ve ABD üssüne karşı gösterileri hiç hazmetmiyordu.. Bu arada üsteki ABD askerlerinin 60’lı yıllarda Sümela Manastırında çok tarihi eseri yerinden sökerek ülkelerine getirdiği orada açık artıma ile sattığı gerçeğini de hatırlatalım. 

Öte yandan üsle ilgili bir ilginç not da verelim. Üs’teki çöpler, Değirmendere’ye dökülüyor mahalledeki çocuklar çöplükte, buldukları ilginç şeyler nedeni ile birbiriyle kavga ediyorlardı. 

Yakın tarihin, Trabzon Tarihi adlı kitabın yazarın Ömer Şen’ın ABD üssü ile ilgili daha detay anıları ve yazıları, şu sıra tam okunacak bir kaynak. 

Şen her ne kadar üssün bir emperyal güçe ait olmasından çok ABD’li askerlerin Trabzon’a bıraktığı maddi kaynaklardan bahsediyor olması bile o dönemler için bir güzel kaynak..

ZİGANA’DA HANGİ EKSİK TAMAMLANDI 

Zigana’nın zirvesini her Trabzonlu bilir. Her Gümüşhanelide.. Her Karadenizli ve hatta her Türkiyeli… 

O zirvede Zehir Hüseyin tesisleri vardır.. İlk kurulduğu gibi… Yalın, larç ve kendi halinde. Ama, etleri yemekleri harikadır.

İşte o Zehir Hüseyin’in tesislerinde bir ilginç durum da vardır. Duvarlarında gelmiş geçmiş önemli siyasi liderlerin fotoğrafı.. 

Zigana’dan geçen, Zehir Hüseyine uğrar, yemeğine yer resmini çektirirdi. Zehir Hüseyin de o anın fotoğrafını duvara asardı. 

Kimler yok ki liderler arasında. Bildiğimiz tüm liderlerin fotoğrafları var. Hem de Zigana’da hem de Zehir Hüseyin’in tesislerinde… 

Bir tek Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı yok. Zehir Hüseyin bu duruma da şöyle yorum getiriyordu: ”Cumhurbaşkanımız hep havadan geçiyor. Hiç karadan geçmiyor ki…” 

Sonunda, Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan son gelişinde Zigana’yı kara yolculuğu ile aldı, Zehir Hüseyin’e uğradı. 

Fotoğrafını verdi.

Ve şimdi tesislerin en göz alıcı yerinde o ziyaretin fotoğrafı asılacak ve böylelikle liderler karesi de tamamlanmış olacak.

O TATLI REKABET, NİKAHTA DA GÜNDEM OLDU 

Trabzon’un siyaseten en güçlü ilçelerinden biri Of’tur. Of Ak Parti içinde de partililer arasında tatlı bir rekabet vardır. 

Bu rekabetin herkes tarafından bilineni, Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Halim Kaya ile Of Belediye Meclis üyesi Dursun Yüksel arasındadır. 

Tatlı rekabet, iki dostun yaşamını adeta şekillendiriyor. 

Taaa, kapatılan il genel meclisi üyeliği esnasından bu yana süren tatlı rekabette, her iki dost da birbirini kırmadan inciltilmeden, siyasi duruşlarını sürdürüyorlar. 

İlçe başkanı Hakan Terzioğlu’na göre Yüksel ile Kaya arasındaki siyasi rekabetten Of kazanıyor. 

Yüksel ve Kaya aralarından su sızdırmasa da parti içindeki  kulvar belirlemede hep karşı kulvarlarda yer alıyorlar. 

Bu rekabet geçenlerde bir nikahta da gündem oldu. Halim Kaya oğlunu evlendirdi. Başkan OFG, nikahı kıyarken, Kaya ile Yüksel arasındaki rekabetten bahsederek, “Dursun Yüksel de burada. Halim Kaya’nın en güzel gününe şahitlik ediyor. İki arkadaş arasındaki rekabet, dostluk herkese örnek olsun…”

ERDOĞAN BAYRAKTAR TRABZON’DA 

Artık sık sık Trabzon’a gelen Erdoğan Bayraktar, yine Trabzon’da. Bazen köyünde bazen de şehirdeki evinde kalan Bayraktar, davet edildiği düğünlere de katılıyor ve düğündeki bütün masaları gezerek, hemşerileri ile hasret gideriyor. 

Trabzon’da bu gelişinde 10 gün gibi kalmaya planladığını belirten Erdoğan Bayraktar’ın vakıf eli ile yaptıracağı kız yurdu ile ilgili bazı çalışmaları olduğunu da belirtti. 

Artık sade bir vatandaş gibi köyünde ve Trabzon sokaklarında gezen Bayraktar’a Trabzonlular çok ilgi gösteriyor. Bayraktar da bu ilgiden son derece memnun.

EĞER, OSMANLI MAÇI DÖNMESEYDİ 

Başlıktaki sorunu cevabı sizce belli değil mi?

Eğer bu maç dönmeseydi, topun ağzında;

-Ne yönetim

-Ne Ahmet Çubukçu

-Ne Ali Rıza Egemen

-Ne Rıza Çalımbay

-Ne Eskişehir’de Rıza Hoca’nın yogun isteği ile gelen doktor olacaktı.

Peki, kim topun ağzında olacaktı.

Elbette, futbolcuların tümü… Takımda olması gereken değişiklikler oldu ama futbolcularda, ruh yok dehecekti..

Hani, ruh yok denmekle yetinse, bakın neler denecekti… Sıralayalım;

-Faturanın tümü futbolculara kesilecekti

-Topçuların sağda solda Rıza Hoca’nın ağır idmanlarından dert yandıkları gündeme gelecekti

-Rıza Hoca da aşırı disiplinli bizi bunaltıyor dedikleri tartışılacaktı

-Rıza Hoca bizi çok yoruyor, antrenmanları abartılı şekilde ağır yapıyor dedikleri söylenecekti.

-Ersun Yanal dönemini arıyor denilecekti..

Daha neler neler yazılacak, çizilecek bütün eleştiriler futbolculara dönük şekillenecekti. Gün yüzünü çıkmamış, dedikodular yalan haberlerle futbolcular günah keçisi ilan edilecekti.

Bu maçın dönmesi, Trabzonspor’un kurumsal yapısından çok futbolculara yaramıştır. Ve iyi ki dönmüştür. Bu maçın dönmesi;

-Taraftar futbolcu güvenini yeniden tesis etmiş

-Rıza Hoca’ya güven tazelenmiş

-Futbolcuların oh be demesine yaramıştır.

Yani bu maç iyi ki döndü.

Dönmeseydi..

Ortamı düşünmek bile istemiyoruz

CHP’NİN ORTAHİSAR’DAKİ KİLİT ADAMI 

Kim ne derse desin, CHP’nin Ortahisar’da en kilit adam, tam parti sevdalısı Murat Özçilingir’dir. 

Ve iddiaya göre Özçilingir, Ömer Hacısalihoğlu’na destek veriyor. 

Peki bu desteğinin ileri bir hamlesi var mı..? 

Bizce yok. 

Özçilingir bugün istesin rahatlıkla il başkanı olabilir. 

Ama istemiyor. 

Özçilingir parti içinde mücadeleciliği, particiliği, birleştirici ve kucaklayacı yapısı ile son derece taktir edilen bir isim.. 

Bize göre, Özçilingir,yerel seçimlerde önemli bir görev alacak. 

Eğer, Akif Hamzaçebi, İstanbul’dan büyükşehir belediye başkan adayı olursa, Murat kardeşimiz Hamzaçebi’nin kurmay ekibinde yer alır İstanbul’da seçim çalışmalarına bir fiil katılır.