ELİNİ KOLUNU SALLAYAN AKYAZI’YA…
Akyazı Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Stadyumu’nda dün akşam fark ettik ki bir düzen intizam gelmiş. Artık her elini kolunu sallayan, tanış bir yönetici bulan otoparka veya stadyuma giremiyor. Bu nedenle VIP, Protokol ve basın bölümünün olduğu tarafta ciddi bir rahatlama söz konusu. 
Gören herkes burası nasıl bu kadar rahat diye şaşırıyor. 
Sadece otoparklar değil, protokol ve VIP seyirci girişinde de nizami bir sistem oturmuş.


Önceleri bir vekilin, bir belediye başkanının, bir bakanın peşine takılan herkes isimsiz sorgusuz sualsiz en önemli yerlerden biri olan protokol tribününe giriyor, burada yer kalmayınca da ayakta maçını izliyordu. 
Şimdi gördük ki artık protokol de yanında getireceği kişileri isim isim bildiriyor ve kapıda isimler sorgulanarak içeri alınıyorlar. 
Protokol tribününde de yeni oturma düzeni sayesinde ayakta kimse kalmıyor diyebiliriz. 


Bu manada usturaya kafa atan Trabzonspor Yönetici Lokman Sadıklar’ı bakanlara kadar şikayet etmişler. 
Ama Sadıklar’ın kimseden korkusu yok, ‘Trabzonspor profesyonel bir kulüptür ben oğluma parasını verip bilet alıyorum, beni arayan akrabalarıma parasını verin biletinizi alın maça girin diyorum. Herkes bu ciddiyette olacak’ ifadelerini kullanan Sadıklar’a sonuna kadar hak veriyoruz ve yanında olduğumuzu belirtiyoruz. 


Bu arada protokol tribününe misafirlerini almak isteyen AK Partili eski milletvekili, Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk’ün ‘Sistem değişti sadece sizi alabiliyoruz, içeride koltuk sayısı sınırlı’ uyarısı karşısında açmış ağzını yummuş gözünü ve şehrimiz bürokratına olmadık ifadeler kullanmış. 
Bu siyasetçinin kim olduğunu bilmiyoruz ama yaptığının yanlış olduğunu belirtelim. Orası protokol tribünü misafiri olan alacak biletini misafiri ile gidip başka yerde maçını izleyecek’ 

ÇARŞIBAŞI’NDA İTTİFAK KAOSU MU VAR?
Cumhur ittifakı nedeniyle büyüklimanın en önemli ilçelerinden bir tanesini MHP’ye veren Ak Parti’de şu anda bu ilçede büyük bir huzursuzluğun hakim olduğu ifade ediliyor.


İlçe sakinleri gerek belediyenin, gerek ilçe başkanlığının gerekse de teşkilatın, halkın taleplerine cevap verilmesi noktasında etkisiz yetkisiz ve duyarsız kaldıklarını ifade ediyorlar. 
İlçe’nin MHP’ye verilmesi sürecinde eski başkan Coşkun Yılmaz’a da. bir çok söz verilmesine rağmen hiçbirinin tutulmaması, Çarşıbaşı’nın sahipsiz kalması nedeniyle bölge milletvekillerini suçlayan vatandaşlar 5 sene mevcut belediyeyle bu işin nasıl gideceğini kara kara düşünüyormuş. 


İki milletvekili olan Çarşıbaşı ilçesindeki bu karamsarlık ve kriz, ilçe kongresi sürecini de etkileyecek gibi. 
Özellikle ilçeye milletvekillerinin yapacağı ziyaretler esnasında bu sıkıntıların açık bir şekilde vekillere iletiyeceği ifade ediliyor. 

VALİ USTAOĞLU NEDEN YASAKLADI?
Son günlerde Trabzon’un gündeminde Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu tarafından Kamu çalışanlarına gönderilen konuşma yasağı genelgesi var. 
Aslında bunun adına konuşma yasağı demek biraz yersiz. Ustaoğlu kendi sorumluluğunda olan kamu kurum ve kuruluşlarının amir ve memurlarına basına siyasi açıklama yapmamaları konusunda bir uyarı yaptı. 
Uyarının nedeni ise. Bazı il müdürlerinin siyasi konulara müdahil olup açıklamalarda bulunması. 
İşin ateşini fitilleyen aslında göç idaresi müdürünün whatsap  yoluyla Valilik oluru olmadan yorumlarının yer aldığı bir beyanatı basın ile paylaşıp sonradan geri çekmesi olayı olduğunu tahmin ediyoruz. 


Bunun gibi bir kaç müdürde gerek milli eğitim gerek sağlık konularında kendi alanları ile ilgili bazı bilgilendirmelerde bulununca, özellikle siyasilerden de gördüğü baskı neticesinde böyle bir genelge yayınlamak zorunda kaldığını düşünüyoruz.
Burada düşünce özgürlüğünü kısıtlamak gibi bir mana göremediğimizi belirtelim. 

Sonuçta bu şehrin mülki amiri Ustaoğlu ise bazı bilgi kirliliklerini önlemek için zaten var olan bir yasağı yeniden hatırlatma cihetine gitmiş. 
Peki bundan sonra ne olacak. Basın her bilgi istediğinde Vali Ustaoğlu’ndan mı izin isteyecek. 
Durumun böyle olmadığını belirtelim, basın istediği bilgiyi istediği makamdan talep edecek. Bu makamlarda vereceği bilgiyi valilik makamı ile paylaşıp olur aldıktan sonra basına demeç verecek.  
Hali hazırda zaten birçok kurum basın bülteni geçmek suretiyle çalışmalarını özgürce basın ile kamuoyuna duyurabiliyor. Sadece yorumlama ve bazı siyasi çekişmelere konu olacak siyaseten baskı yapılabilecek konuları önlemek birinci gaye diyebiliriz. 

Bu arada konuyla ilgili Trabzon Valisi Ustaoğlu özellikle KTÜ’de akademisyenlere yasak gelip gelmediği konusunda dün akşam maç öncesi 61saat.com’a açıklamalarda bulunarak ‘Konuyu başka yönlere çekmek isteyenlen var. Biz sadece var olan bir kuralı hatırlattık. Akademisyenlerimize yasak söz konusu değildir’ ifadelerini kullandı. 

DEVLETİN KESESİNDEN DEVLETE SALLAYANLAR 
Trabzon’da bir grup sosyal medya ahalisi var, kimisi bunlara emekliler derneği diyor, kimisi köy ihtiyar heyeti. 


Bazılarının resmi etkili uyarıları ve önemli tespitleri gerçekten taktire şayan. Bizler de zaman zaman faydalanıyoruz. 


Ama birileri var ki, sanki şehir onlardan ibaret. 
Bunların çoğu tabiki kendi emekleri ile devletin kasasından yediler içtiler evlerini arabalarını aldılar, çocuklarını okuttular, devletin ve siyasetin yanlışlarını da doğruları gibi savunmakla kalmayıp eleştirenleri eleştirdiler. 
Şimdide geçmişler sosyal medyanın karşısına dün karşılarında el pençe divan durdukları kişelerin ve ekmek yedikleri kurumların aleyhine yerli yersiz, arlı arsız, yalan yanlış eleştirilerde bulunuyorlar. 


Gideyim gireyim bir STK çatısı altında şehre katkı sağlayalım yok, eleştireceksem de usülünce bir yazarlık gazetecilik yapayım yok. 
Keyiflerini sürerlerken bir de Trabzon’da bu işten para kazanan emekçi gazetecilere çamur atmaktan da geri kalmazlar. 
Neymiş Trabzon basını korkuyor gerçeklerim yazamıyormuş. Ama onlar makamlarında görevdeyken basının yazması gereken birçok şey için aman yazmayın etmeyin ricasında bulundukları günleri de çok çabuk unuttular. 


Bu tür insanların eleştirileri de şehri yönetenler tarafından pür dikkat dinleniyor takip ediliyormuş. 
Ama gerçekten bu işi anlının akıyla ekmek parası için yazanların uyarıları görmezden geliniyormuş. 
Devletin kesesinden beslenip devletin her açığını ifşa etmeyi marifet sayanların o makamlarda gazetecilerle yaşadıkları diyalogları buradan hatırlatmak istemeyiz ama diyeceğimiz şudur, kusurları ayıpları ve benzeri eleştirileri yaparken devletin makamlarına ve bu makamlarda oturan kişilere bu millet adına saygının gösterilmek zorundadır. 

ŞİMDİ MODA GÜMRÜKÇÜOĞLU!
Trabzon’da yerel seçimler sonrası Başkan Murat Zorluoğlu ekibini oluşturdu ve çalışmalarını sürdürüyor. 

Şehir kendisini benimsedi ve sevgisinin karşılığını buluyor. Sokağa indiğinde vatandaşlar önünü içtenlikle kesiyor ve sorunlarını aktarıyor. Ama bir şey dikkatlerden kaçmıyor. Başkan Zorluoğlu nereye gitse işini görmek isteyen vatandaşlar hemen eski dönemi karalama kampanyası başlatıyor. 

Yani Başkan Zorluoğlu bu durumu reddetse bile şehirde şöyle bir mantık oluştu, “Eski Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na sallarsam işim görülür.” 

Bu kadar da olmamalı. Bu şehirde 10 yıl belediye başkanlığı yapmış olan Başkan Gümrükçüoğlu ise sessizliğini koruyor. Konuşmuyor ve sorulara cevap vermiyor. 
İleride bir patlama yaşar mı bilemiyoruz. Ama şunu biliyoruz bu kısır kavgalar şehre her zaman kaybettiriyor.
Fakat. Zorluoğlu her şeyin bilincinde ve özellikle fırsattan istifade edeyim eskiye sallayıp işimi göreyim diyenlere aman vermiyor. 

KENT KONSEYLERİNDE NELER OLUYOR?
Şehirlerin en önemli unsurlarından bir tanesi de şüphesiz ki kent konseyleridir. 

Kent konseyleri Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunur. 


Trabzon’da da Büyükşehir Belediyesi ve ve Ortahisar Belediyesine bağlı kent konseyleri var. Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı olan Mustafa Yaylalı meclis üyesi oldu.

Yıl sonu kongre gerçekleştirilecek. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığını devreden Yaylalı’nın bu görevini de yıl sonunda devretmesi bekleniyor. 


Ama biraz sessiz şekilde çalışmalar yürütülüyor. 
Çünkü kent konseyleri başkanları çok önemlidir.

Kimse muhalif bir ismi oraya taşımak istemez. 
Şu anda kongre dillendirilmese de önümüzdeki süreçte adayları hep birlikte göreceğiz.


Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız da aralık ayında kongre gerçekleştirecek. Ayyıldız dost meclisinde devam etmeyeceğini açık açık söylüyor. 
Bakalım bu koltuğa Ayyıldız ve Başkan Ahmet Metin Genç kimi işaret edecek? Şu anda bir kaç isim var ama kongre yaklaşınca açıklayacağız