TRABZON’DA SEVİNEN BİR TEK O OLDU!  

Dün tüm Türkiye tarihi bir seçimi ardında bıraktı. Ve ülkenin yönetimini yeniden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdi.  

Trabzon’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 69 oy veren vatandaşlar AK Parti’ye büyük bir uyarıda bulundu.  

AK Parti oy oranını  Trabzon’da bir önceki seçime göre yüzde 10 oy kaybederek 5. Sıra milletvekilliğini İYİ Parti’ye kaptırdı.  

MHP’den daha az oy alan İYİ Parti Hüseyin Örs’e milletvekili olarak seçti.(Yazı hazırlandığında yurtdışı oyları henüz dağıtılmamıştı)  

CHP’nin oy oranında 1 kasım seçimlerine göre yüzde 3’lük düşüş yaşandı.  

AK Parti’nin tüm ilçelerde ve il merkezinde oy kaybetmesinde en büyük etkenin milletvekili listesi ve vaatler olduğu ifade edilirken, özellikle seçim çalışmaları esnasında bir strateji bozukluğu olduğu eleştirileri kendi partilileri tarafından dile getirildi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da sabaha karşı yaptığı balkon konuşmasında ‘Partimizle ilgili milletimizin verdiği mesajı aldık’ diyerek Trabzon dahil tüm ülke genelindeki oy kaybının farkında olduğunu dile getirdi.  

Tabi ki bir önceki dönem ki Süleyman Soylu faktörünü de söylemeden geçemeyeceğiz.  

CHP’de de seçim çalışmalarında il yönetimi SKM ile 1. Sıra haricindeki partililerin seçime yeteri kadar asılmadığı, 1. Sıra adayı Ahmet Kaya’nın yalnız kaldığı eleştirileri yine kendi partilileri tarafından dile getirildi.  

İYİ Parti’de Hüseyin Örs ismi, partinin önüne geçti ve seçimin en çok sevineni oldu diyebiliriz. Çünkü iyi parti içinde bile Örs’ün çalışmalarına kulp takanlar oldu, ayrıca Örs’ünde seçim çalışmalarında bizzat kendi çabaları ile önemli işler yaptığı, parti kanadında seçime çok amatör bir ekiple girildiği ifade edildi. Buna rağmen Örs’ün meclise girmesi İYİ Parti’de büyük sevinç yarattı. Trabzon’da Ak parti ve CHP’nin oy kaybettiğinden yola çıkarsak en çok sevinen partisi de İYİ Parti olmuş oldu.   

Bunun yanında İYİ Parti Genel Başkanı Başkan adayı Akşener’e yüzde 7 oyun çıktığı şehrimizde Hüseyin Örs’e yani milletvekilliğinde yüzde 12’ye yakın verilen oyla bu daha açık bir şekilde ortaya koyulmuştur.  

MHP ile olan son dakika kapışmaları hem MHP’nin adayı Nihat Birinci’yi hem de İYİ Parti’nin adayı Hüseyin Örs’ü hop oturtup hop kaldırdı.  

MHP ile ilgili en önemli eleştiride yine seçim çalışmalarına yeteri kadar hassasiyet gösterilmediği, 1. Aday haricindeki isimleri yeteri kadar sahaya inmediği yönünde oldu.  

Tüm olumsuzluklara rağmen İYİ Parti’den iki puan yüksek oy alan MHP’nin ittifak hesaplamalarına kurban giderek Nihat Birinci’yi meclise gönderememesi MHP tabanını şok etti, üzüntüye uğrattı.  

TRABZON’DA EN HEYECANLI VE EN HEYECANSIZ PARTİ  

Seçim sürecini başından sonuna kadar parti parti gezerek takip eden ve anlık sonuçları Trabzn’a canlı yayında seçim ekranlarından aktaran tek yayın organı 61saat.com oldu, tüm partilerde, sokakta ve seçim kurulunda seçimin nabzını tuttu.  

Tabi ki en çok heyecan AK Parti’de vardı. Tüm milletvekili adayları Parti’nin Uzunsokak’taki  SKM’sinde yerini aldı. 

Eski seçimlere nazaran bu kez AK Parti SKM genel merkezin kararı ile basının görüntü almasına müsaade etmedi.   

Tüm Milletvekili adayları, İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, İçişleri Bakanlığı Müşaviri Ali Faik Hacıoğlu ve çok sayıda Partili seçim sonuçlarını SKM’de takip etti.  

Tabi ki sonuçlar geldikçe, başkanlık için bir taraftan herkes sevinirken, kaybedilen milletvekilliği için üzüntü yaşandı.  

Az kalsın mevcut milletvekili Salih Cora’nın da yeniden meclise girmesi tehlikeye giriyordu. Cora seçimi en heyecanlı takip eden isimler arasındaydı. 5. Sıra adayı Vehbi Koç büyük üzüntü yaşarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanması münasebetiyle herkes seçim sonuçlarını kapatıp, meydanda binlerce partiliyle kutlamalara katıldı.  

Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise seçim takip merkezi parti il binasına kuruldu.  

Geç saatlere kadar sistemin kurulması için çalışıldı.  

Sandık güvenliği için çok sayıda CHP’li partili okullarda hazır bulundu.  

İYİ Parti’de ise parti il binasında ekran kurularak seçim takip edilmesi sağlandı.  

Ancak heyecanın fazla olmadığı gözlendi. MHP’de ise partililer parti il binasında bir araya geldi.  

MHP’li partililer heyecansız bir şekilde seçim sonuçlarını bekledi. 

AK PARTİ HANGİ İLÇELERDE KAYBETTİ  

Seçim’de milletvekilliğinde en büyük hayal kırıklığını yaşayan parti olan AK Parti’de 1 Kasım ile dün yapılan seçimleri kıyaslamak gerekirse. 

Trabzon genelinde 1 Kasım seçimlerinde yüzde 66’lık oy oranı ile 322 bin 516 oy alan AK Parti 24 Haziran seçimlerinde 10 puan gerileyerek 283 bin 293 oyda kaldı. Bir önceki seçime göre Ak Parti Trabzon’dan 40’bine yakın oyun yanında 1 tane de milletvekili kaybetti. 

Peki Trabzon’un hangi ilçelerinde AK Parti’nin oyu ne kadar düştü.    

1 Kasımda Ortahisar’da yüzde 60 oy alan AK Parti 24 Haziran Milletvekilliği seçimlerinde 11 puan kaybederek yüzde 49’da kaldı.  

1 Kasımda yüzde 68.96 oy alan Akçaabat İlçesi’nde de oy kaybı oranı 11 puan oldu ve oy oranı yüzde 57’ye kadar geriledi.  

1 Kasım’da Araklı İlçesinde yüzde 82.95 oy alan Ak Parti 24 Haziran seçimlerinde 12 puan gerileyerek yüzde 70.40’ta kaldı.  

1 Kasım’da Arsin İlçesi’nde yüzde 81.17 oy alan Ak Parti 24 Haziran seçimlerinde 14 puan gerileyerek yüzde 67.12’de kaldı.  

1 Kasım’da Çaykara İlçesi’nde yüzde 78.41 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 11 puan gerileyerek  67.86’da kaldı.  

1 Kasım’da Maçka İlçesi’nde yüzde 69.02 oy alan Ak Parti bu seçimde 10 puan kaybederek  yüzde 59.84’e geriledi. 

1 Kasım’da Of İlçesi’nde yüzde 80.90 oy alan AK Parti  24 Haziran seçimlerinde 12 puan gerileyerek yüzde 68.26’da kaldı.  

1 Kasımda Sürmene İlçesi’nde yüzde 75.76 oy alan Ak Parti 11 puan gerileyerek 24 Haziran seçimlerinde yüzde 64.48’te kaldı.  

1 Kasım Seçimlerinde Tonya ilçesi’nde yüzde 57.68 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 3 puan gerileyerek yüzde 54.96’da kaldı.  

1 Kasım Seçimlerinde Vakfıkebir İlçesi’nde yüzde 65.84 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 11 puan gerileyerek yüzde 56.09’da kaldı.  

1 Kasım Seçimlerinde Yomra İlçesi’nde yüzde 72.90 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 15 puan gerileyerek yüzde 57.07’de kaldı.  

1 Kasım seçimlerinde Beşikdüzü İlçesi’nde yüzde 37.79 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde oylarından sadece 0.78 puan kaybederek yüzde 37.01 oy aldı.  

1 Kasım seçimlerinde Şalpazarı İlçesi’nde yüzde 66.60 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 2 puan gerileyerek yüzde 6.07’de kaldı.  

1 Kasım seçimlerinde Çarşıbaşı İlçesi’nde 65.51 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 8 puan gerileyerek yüzde 57.55’te kaldı. 

1 Kasım seçimlerinde Dernekpazarı İlçesi’nde yüzde 83.15 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 9 puan gerileyerek yüzde 74.72’de kaldı.  

1 kasım seçimlerinde Düzköy İlçesi’nde yüzde 65.29 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 10 puan gerileyerek yüzde 55.18’de kaldı . 

1 Kasım seçimlerinde Hayrat İlçesi’nde yüzde 86.97 oy alarak rekor kıran AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 11 puan kaybederek yüzde 75.10’da kaldı.  

1 Kasım seçimlerinde Köprübaşı ilçesinde yüzde 84.40 oy alan AK Parti 24 Haziran Seçimlerinde 11 puan gerileyerek yüzde 73.15’te kaldı.  

ORTAHİSAR OYLARINDA SIKINTI MI ÇIKTI?

Geçtiğimiz seçimlerde Trabzon’un uzak ilçelerinden seçim sonuçlarının gelmesi gecikirdi fakat merkez erken açıklanırdı. Fakat bu seçimde tersi oldu ve tüm ilçeler yüzde yüz tamamlandığı anda, Ortahisar sonuçlarının yüzde 20’sinin halen daha sayılmadığı gözlemlendi.  

Bu durum özellikle muhalefet partilerini rahatsız etti.  

İl Seçim Kurulunda muhalefet partileri nöbete dururken konuyu sorduğumuz yetkililer Ortahisar’da özellikle CHP ile SP’nin sandıklara yaptığı yoğun itirazlar ve Ortahisar nüfusunun fazla oluşu nedeniyle böylesine bir gecikmenin yaşandığı ifade edildi.  

Ortahisar’daki sandıkların tamamının açılması gece 01.00’ı buldu.  

BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI SAHNEYE ÇIKTI 

Bugün gerçekleştirilecek seçimin hemen ardından gözler yerel seçime çevrildi. Tayyip Erdoğan’ın başkan seçilmesi ile birlikte şimdiden Kasım’da erken  yerel seçimin olacağını söylüyor.  

Bu gerçekleşir mi bilmiyoruz ama  Trabzon’a aday adayı olmak isteyenler şimdiden kulis çalışmalarına başladı bile.  

Trabzon’da  Zorlu Grand’da Öztürk ve İnan ailelerinin nikah töreninde Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne muhtemel aday olacak 3 isim bir araya geldi.  

Bir tanesi Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, diğerleri ise Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan ve Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç... 

Nikah törenine katılan davetliler kendi aralarında yaptıkları sohbetlerde önümüzde yapılacak olan yerel seçimlerde Trabzon Büyükşehir için AK Parti’den muhtemel aday adayların sahneye çıktığını belirterek, “İşte yarışacak olan isimler kürsüde. Şu daha güçlü, bu daha güçlü. Bakalım bu isimlerin yanı sıra kimler daha aday olacak?” ifadelerini kullandı.  

Başkan Gümrükçüoğlu, genç çifte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en az 3 çocuk önerisini aktararak mutluluklar diledi.  

Yıldırımhan düğün sonunda birşey eklemek istediğini belirterek mikrofonu aldı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun herkese selamı olduğunu belirterek, “Bakanımız bu nikah törenine çok gelmek istedi ama malum seçim  süreci Bu yüzden gelemedi ama hepinize selamı var” sözlerini iletti. 

TRABZONSPOR’DA 29 MİLYONLUK BÜYÜK KRİZ! 

Trabzonspor’da zor günler kapıda hem de ne zor günler… 

Bordo Mavililer eski başkan Muharrem Usta döneminden kalan ödemeleri kapatmakta güçlük çektiği gün gibi aşikar. 

Temmuz 15’ine kadar tam 29 milyon TL ödemesi gereken Bordo Mavililer kara kara düşünüyor. 

Trabzonspor’un kesinleşmiş cezalarını şöyle sıralayacak olursak Aykut Demir’e 5,5 milyon TL,  Ersun Yanal’a 1.5 milyon Euro, Mehmet Ekici’den 2,5 milyon TL, Özer Hurmacı 5,5 milyon TL gibi haciz dosyalarını Temmuz’un 15’ine kadar ödemesi gerekiyor. 

Ödemezse ne mi olacak? 

Kesinleşmiş cezalar ile ilgili haciz işlemleri başlayacak. 

UEFA ve Ulusal Kulüp Lisansı alınamayacak. Süper Lig lisansı ise tehlikeye girecek. 

Ancak Trabzonspor’da paradan sorumlu yönetici Ertuğrul Doğan önderliğindeki ekip bu ödemeyi gerçekleştirmek için gece gündüz çalıştığı bilgisini aldık. 

Dile kolay 29 milyon Lira… 

Bakalım nasıl ve ne şartlarla ödenecek?