TRABZON BÜROKRASİSİNDE DEPREM!

AK Parti’nin Trabzon il kongresinin yapılması..

Ardından büyük genel kurulun yapılması..

Şimdi de beklenen bakanlar kurulu değişikliğinden sonra Trabzon özelinde bürokraside köklü değişiklikler olacağa benziyor.

Bu konuda, yeni il yönetimi çalışmalara başladı bile..

Milletvekilleri ilçe teşkilatları ve belediye başkanları ile ilçeler de dahil, uzun süreli koltuğunda oturan heyecanını yitirdiği görülen bürokratlarda değişiklik olacak.

Bunun için partide kurumlardan sorumlu yöneticilerin vereceği rapor önemli bir kriter olacak.

AK PARTİ'NİN İTİCİ GÜCÜ

Bu arada, İl Başkanı Mumcu, kurumlardan sorumlu çalışma arkadaşlarını da belirledi. Bazı önemli kurumlardan sorumlu iki yönetici atandı. Bu da, Mumcu’nun çapraz kontrolü olarak değerlendiriliyor.

Değişim hangi kurumlarda, hangi bürokratlar düzeyinde olacak.. Bu konuda Ak Parti yetkililerinden sır çıkmıyor..

Ancak bir ilke kararı var o da değişecek bürokratlarla ilgili olarak tam ittifak sağlanacak..

İl bazında, en merak edilen konu ise, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne yapılacak atama..

Ancak, bu konuda bakanlar kurulu değişikliği beklenecek..

Zira Kültür ve Turizm Bakanlığı; Kültür ve Turizm diye ikiye ayrılacak. Bu nedenle, atama biraz daha gecikecek.

CHP ZORLUOĞLU'NU HANGİ KONUDA ÖVDÜ?

CHP Trabzon il Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, gazeteci meslektaşımız Selahattin Özcan’a verdiği özel söyleşide, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun Ganita projesi ile Yalıncak’da ki plaj projesine hem beğendiğini belirtti hem de desteklediğini söyledi..

ÖMER HACISALİHOĞLU

Hacısalihoğlu bu iki proje ile ilgili bir çekincesini de şöyle söyledi.. "Umarız bize şehre gösterilen projeler gibi olur…"

Hacısalihoğlu, Zorluoğlu’nun Moloz’daki camii inşaatının çevresi için geliştirdiği projelere de destek verdi..

MAÇ BİTTİ HEMEN ARADI...

Milli takımımızın, Hollanda galibiyeti bütün Türkiye’de sevinçle karşılandı.

Şenol Güneş’in performansı da taktir topladı.. Maçta, penaltı tahlilsizliğini yenen Uğurcan’ın da bir anda yıldızı parladı..

Milli maçtan hemen sonra Trabzonspor başkanı Ahmet Ağaoğlu, futbolcusu Uğurcan’ı telefonla arayarak tebrik etti..

Moral verdi..

Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu, Uğurcan Çakır ile ilgili açıklama | Vatan  Haberlerin

Ağaoğlu, eşi ile birlikte Uğurcan’ı tebrik ederken, O’nun artık sınırlarını aşan bir yetenek olduğunu da belirtti.

Uğurcan için, “Çok iyi bir profesyonel, çok iyi bir Trabzonsporlu, çok iyi bir insan, kişilik olduğunu belirterek, Trabzonspor onun için bir değer o da bizim için bir değer “dedi.

Ahmet Ağaoğlu, bir konuda da şunları söyledi..” Allah’a şükür şu pandemi döneminde kulüp gelirleri azaldı ama bir bütçemizi tasarruflu kullanıyoruz..

İlk önceliğimiz futbolcu maaşlarını anında ödemektir. Öyle ki, ay başı cumartesine gelse biz cumadan maaşlarını ödüyoruz” 

TRABZON'DA TÜFAD'DA SEÇİM HEYECANI!

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şubesi, Trabzon futbolunun her zaman göz bebeği olduğu gibi gündemi belirleyen STK’larındandır da..

TÜFAD’da yeni yönetimin belirlenmesi ile ilgili genel kurula daha 1,5 yıl olmasına göre kulisler hareketli..

TÜFAD Başkanı Metin Bak ve çalışma ekibi yeniden yönetime talip.. Bu anlamda disiplin bir yol alıyorlar..

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TÜFAD’ı ziyaret etti.

Futbol antrenörlerinin sorunlarını dinledi.. Bak, Zorluoğlu’nun futbola, futbol adamlarına ve amatör futbola ciddi bir sevgi sempati duyduğunu belirterek, Faroz ve Beşirli’deki futbol sahalarının onarımı, soyunma odalarının düzenlenmesi ile ilgili talimat verdiğini de belirtti..

MECLİS ÜYELİ MİMAR MÜHENDİSLER GÖRMÜYOR MU?

Trabzon ticaretinin önde gelen isimleri arasında yer alan Sözenler Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Sözen Trabzon’da devam eden altyapı çalışmaları ile ilgili yerel yöneticiler ile meclis üyelerine çağrıda bulundu. 

Kendisinin de bir inşaat mühendisi olduğunu ve şehrin bir yaşayanı olarak yapılan altyapı çalışmaları ile ilgili öneride bulunmak istediğini belirten Sözen ‘Trabzon’da her gelen yerel yönetici şehrin altını üstüne getiriyor. 

Altyapı tabi ki bir şehrin gözle görülmeyen ama en önemli hizmet ve ihtiyaç alanıdır. 

Bugün bakıyorum şehrimizin en işlek caddelerinde hummalı bir çalışma var. Yapılan her işin halkımız adına yapıldığının bilincindeyim gayret gösterenlere teşekkür ediyorum. 

Fakat neden bu şehrin altyapısında Box sistemi (Galeri sistemi) kullanılmıyor. 

Her gelen kazıyor, gidiyor, her seferinde şehir perişan oluyor. Elektrik için ayrı, su için ayrı, telekom hattı için ayrı, doğalgaz için ayrı kazı yapılarak halk mağdur ediliyor ve milli servet heba ediliyor. 

Biz 1980’li yıllarda box sistemini konuşuyorduk, o zaman belki teknoloji ve kaynaklar buna yeterli değildi. Ama şimdi yeterli olduğu kanaatindeyim ve en azından Uzunsokak, Kahramanmaraş Caddesi, Kunduracılar Caddesi, Gazipaşa ve Cumhuriyet Caddesi gibi önemli cadde ve sokaklarda box sistemi uygulanmalı. 

Bu sistem Avrupa’da onlarca yıldır uygulanıyor. Yer altına büyükçe, bir arabanın bile geçebileceği büyüklükte galeriler açılıyor ve tüm altyapı bu hatlardan geçiyor. Ve yeni bir kanal veya hat lazım olduğunda hiç kazı yapmadan çalışanlar bu boxların içine girip hatlarını döşüyorlar. bu şehrin belediye meclisindeki mühendisler, mimarlar ne iş yaparlar. Bu sistemi neden önermezler, neden bu iş yapılırken ‘Gelin galeri sistemi yapalım’ demeyip her yönetim değiştiğinde bu şehrin perişan olmasına müsaade ediyorlar. Bu şehrin menfaatlerini korumak kollamak sadece başkanların değil meclis üyelerinin de görevidir.  Şehir yürünmez halde, her taraf çamur çukur. Yarın tekrar bu manalarla karşılaşmamak adına madem her yerde çalışmalar başlamışken bunu yeniden düşünüp box sistemi hayata geçirilmelidir.

SADECE BAŞKANLIK MAKAMINA MI ALINDI?

Dün, bugüne kadar Trabzon’un hayrına bir yazı kaleme almayan ulusal muhalif yayın organlarından bazılarında Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık makamının 898 bin TL harcayarak yenilendiği yönünde haberler yazıldı.  

Habere konu fotoğraf olarak ise bir önceki Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından yaptırılıp döşetilen tarihi taş binadaki makam odasının fotosu konuldu. Yani yazanın Trabzon ile ne kadar alakasız olduğu buradan anlaşılıyor. Neyse bu detayları geçelim.

Biz de merak ettik ve gazeteciliğin gereği olarak yazmadan önce araştırma yaptık. Çünkü yeni makam odasını gören biri olarak “Orası o kadar para yemez başka bir şey vardır” dedik, sorduk soruşturduk…

Edindiğimiz bilgilere göre; Ortahisar Belediyesi’nin kendi binasına taşınmasından sonra, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni yerleşim durumuna göre Atapark Yerleşke Binasında genel bir tadilat gerçekleştirilmiş. 

Bu kapsamda çalışanların çokça şikayet ettiği binanın havalandırma sistemi yenilendi, binanın pencereleri açılır hale getirildi… Evet bu konuda da çok şikayet vardı. Tadilatların yanı sıra yeni toplantı salonları yapıldı, binaya yeni taşınan daire başkanlıkları, genel sekreterlik ve başkanlık için yeni çalışma alanları oluşturuldu ve binanın genel bakımı gerçekleştirildi. 

Bu kapsamda yeni oluşturulan toplantı salonları, genel sekreterlik, başkan vekilleri ve başkanlık makamları için gerekli olan tefrişat malzemesi satın alınmış.

Hepsi toplu olarak alım belgesinde “Başkanlık Makamı” olarak belirtilince bu durum ortaya çıkmış. 

Yani işi biraz araştırınca alımların sadece başkanlık makamına değil birçok birime alındığını, ama belgeye sadece “başkanlık makamı” yazıldığını öğrenmek mümkün.

Tabi ki muhalif olma adına işine geldiği gibi belgeye bakıldığında belge üzerinde yanlış yok. Çünkü alım belgesine sadece toplu olarak “başkanlık makamı” yazılmış.

Özetle, 898 bin TL’lik malzemenin alındığı yerlerin; Başkanın odası, toplantı odaları, başkan vekillerinin makam odaları, genel sekreterlik odası, meclis başkan vekilleri odaları için alınan tefriş malzemesini de kapsayacak şekilde toplam rakam olduğunu öğrendik. 

Evet yenilenen yerlere yeni mobilyaların tercih edildiğini gördük. Lüks mü derseniz belediye yetkilileri alınan rakamın, malzemelere bakıldığında makul olduğunu ifade ediyor.

Birde malzeme neden İstanbul’dan alındı buradaki işletmelerden alınmadı sorusu var… 

Bilindiği üzere Trabzon’da bu tarz mobilya üreten büyük tesisler yok. Satanların da tedarik ettikleri yerler İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük iller… 

Eğer ille de burada aşırı sarfiyat var, israf var, haksız gelir sağlama var diyen var ise zaten hukuk yolu açık. Başvuru olur denetleme yapılır bir usulsüzlük bir haksız alım ortaya çıkarsa buna da seve seve yer veririz. 

Toplumu bilgilendirmek bizim görevimiz. Ama her fırsatta yaygın medyada Trabzon’un adını lekeletme çabası içinde olanlara karşı da bu bilgileri araştırıp aktarmak, şehrimizi korumak zorundayız. 

Sadece eleştiri üzerine bir yayın yapan, şehirdeki hiçbir olumlu hizmeti yazmayan bu yayın organları okurlarına da samimi gelmiyor.

Keşke etik gazetecilik gereği yazmadan yetkili makama ‘Alo böyle bir iddia var nedir işin aslı?’ diye sorabilseler. Ama isimlerinin başına aldıkları muhalif ekinden ötürü onlardan böyle bir şey beklemek de boşuna diyebiliriz…