HAYDAR REVİ GİDERSE…

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için AK Parti nezdinde tartışmasız Haydar Revi ismi ön plana çıkıyor.

Revi’de bunun farkında ve konuyla ilgili hiç geri vites yapmadı.  Genel Merkez görev verirse neden olmasına getirdi sözü.

Gündeme gelen bazı isimlerle ilgili birçok tartışma yaratılırken Revi bu tartışmaların dışında kalmayı hep başardı.

Revi’nin Büyükşehre aday adaylığına kesin gözüyle bakılınca ondan boşalacak il başkanlığı koltuğuna oturacak isimde merak edilmiyor değil.

İl Başkanı istifa ettiğinde genelde yerine Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı bakıyor. Bu görevi şu anda Hasan Dilekoğlu yürütüyor. Milletvekili aday adayı olmaktan son anda vaz geçen Dilekoğlu İl Başkanlığı için de yerinde bir isim.

Fakat, yerel seçimlerle ilgili de düşüncesi olduğu söyleniyor.

Dilekoğlu’nun yanı sıra Enes Aslan ismi de gündemde. Dilekoğlu’nun kararsız kalması durumunda İL Başkan Yardımcısı Aslan ve Uğur Aydın  en güçlü iki isim olarak ön plana çıkıyor.

TRABZONSPOR LİGDEN ÇEKİLİYOR!

Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Trabzonspor Kulübü arasında yaşanan icra krizi farklı boyutlara ulaştı.

Trabzonspor Kulübü’nün basketbol kulübüne gönderdiği icranın ardından Trabzonspor Basketbol Kulübü Başkanı Abiş Hopikoğlu, olağan gelen kurulda Trabzonspor yönetimine seslenerek, “İcrayı çekerseniz lige başlayacağız. Çekmezseniz Trabzon’da faaliyette olan basketbol kulübü kapanacak ben de size anahtarını getireceğim” demişti.

Yaşanan bu gelişmenin ardından Trabzonspor Kulübü, basketbol kulübüne gönderdiği icrayı geri çekmedi.

Basketbol kulübünün, kulübü kapatmayacağı ancak bugün yarın ligden çekileceği öğrenildi.

Altyapısında 150 oyuncu bulunan, 150 kadar da Yaz Spor Okulu öğrencilerine hizmet veren ve onlarca çalışanın bulunduğu kulüp bu çıkmazın ardından nasıl bir yol izleyeceği büyük bir merak konusu olarak göze çarpıyor.

Trabzon şehrinin futboldan sonra en büyük eğlencesi olan Basketbolun böylesine vahim bir durum ile kapanması canımızı acıtmıyor değil...

Hatırlanacağı üzere Trabzon’da daha önce voleybol, hentbol kulüpleri de maddi yetersizlikten dolayı kapanmıştı.

TRABZON’DA TURİZMİN GİZLİ YARASI

Son yıllarda Körfez Ülkeleri'nden Trabzon'a akın akın gelen Arap turistler şehirde müthiş bir yatırım hareketinin öncüsü olmuş, birbiri ardına yapılan 4 ve 5 yıldızlı, yüzlerce yatak kapasiteli otel turizm sektörünü Trabzon'daki en büyük istihdam kapılarından biri haline getirmişti.

Ancak bu bolluk ve bereketin arkasında bir yara var.

Uzun süredir turizm sektöründe görev yapan bir kaynaktan edindiğimiz bilgiye göre, Trabzon'da kalifiye eleman eksikliğinden doğan yoğunluktan dolayı haftalık iznini bile yapamayan otel çalışanları varmış.

Kalifiye eleman Trabzon'da durmuyor.

Kaynağımıza Trabzon hem Turizm Meslek Lisesi'ne hem de Turizm Meslek Yüksekokulu'na sahip bir şehirken neden kalifiye eleman sorunu yaşıyor diye sorduk, cevap olarak: ''İşi bilen elemanlar Güney'e kaçıyor. Bir potansiyel var, dünyaca ünlü otel zincirleri geliyor.

Trabzon'a ama 5-6 yıllık çalışan bile asgari ücretle çalışmak zorunda. Aynı elemana Güney'de, Akdeniz Bölgesi'nde 3 bin, 3 bin 500 lira veriliyor.

Hal böyleyken oteller yapılıyor ama içini dolduracak eleman yok Trabzon'da'' dedi.  

Şehri yönetenlerin turizme verdikleri önem ortadayken, Trabzon'da böyle bir sorunun yaşanması gelecek yıllarda nasıl bir etki yaratacaktır hep birlikte izleyip göreceğiz.

İKİ PARTİ’NİN BAŞINA DA TRABZONLU GEÇER Mİ?

Türkiye gündemini meşgul eden konuların başında CHP ve İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayları…

İki kurultayda da Genel Başkanların seçimi yapılacak…

Ve Trabzonlu isimler şimdiden genel başkanlık adaylığı için konuşulmaya başladı. CHP’de Haluk Pekşen, İYİ Parti’de Koray Aydın…

Pekşen genel başkan adaylığı için yeşil ışık yaktı.

Uzun süredir kulislerde dönen aday olacak iddialarına canlı yayında partililer isterse aday olacağını söyledi. Bilindiği üzere Pekşen parti meclisine listeyi delerek girmişti. Ve büyük ihtimal aday olacak. Partiye yakın isimlere göre Pekşen’in adaylığı kesin, kararını da vermiş…

Diğer olağanüstü kurultay ise İYİ Parti’de, çalıştayda yaşanan tartışmalar üzerine Meral Akşener olağanüstü kurultaya gidip kurultayda aday olmayacağını açıkladı.

Ama partililer Akşener’in tekrar aday olması için ısrarcı… Hatta imza toplamaya başladılar… Peki Akşener’e alternatif isim kim…  

Tabi ki kulislerde konuşulan ilk isim Koray Aydın…

Koray Aydın, açıklamasında Meral Akşener’i aday göstereceklerini söyledi, hatta çalıştayın ardından partililerle toplantı yapıp imza toplanması konusunda ön ayak olmuş.

Koray Aydın’ın genel başkanlık için hamle yapmaması bekleniyor…

Partiye yakın isimlerde bunun mümkün olmadığını söylüyor…

AKYAZI ÇÜRÜYECEK Mİ?

Trabzon’da futbol deyince akla ilk gelen spor tesislerinden olan Yavuz Selim, yenilenme çalışmaları dolayısıyla uzun bir süre Trabzon futboluna hizmet veremeyecek. Futbol takımları idman ve maçlar için Akyazı’yı kullanmaya başladı bile. Akyazı’nın eksiklerinin giderilmesi için de çalışmalara başlandı.

Şuan acil olarak bilinen eksikler arasında soyunma odaları yer alıyor. Sporcular soyunma odalarının olmayışından dolayı tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için Şenol Güneş Stadı’na kadar gitmek zorunda kalıyor. Sentetik çimden yapılan sahanın her iki kenarına 1500’er kişilik iki adet tribün inşa edilecek. Toplamda 3 bin kişi kapasiteli olacak. Soyunma odaları, hakem odaları, malzeme odaları dahil hepsine bu tribünlerin altında yer yapılacak. Ancak bunların hızlı bir şekilde yapılarak faaliyete geçirilmesi gerekiyor.

Trabzon Amatör Futbolu’nda ligler Eylül ayında başlayacak. Maçlarını burada oynayacak olan takımların sıkıntı yaşamaması adına bu adımların hızlı bir şekilde atılması gerekiyor. 490 dönüm üzerine kurulan spor tesislerinin yaşatılması adına eksik olan yanlar tamamlanırsa spor camiasının Akyazı’ya olan ilgisi daha çok artacaktır. Hatta tesislerden yararlanmak isteyen vatandaşlar da gönül rahatlığıyla burada spor yapmaya gelecektir.

Akyazı’nın en büyük problemlerinden biri de Meydan’dan direk otobüs veya dolmuş hattının olmayışı.

Vatandaş Akçaabat dolmuşları ile ulaşımı sağlamaya çalışıyor. Ancak bunun için de yolcunun birkaç toplu taşıma aracı değiştirmesi gerekiyor.

Şöyle örnek verecek olursak; Boztepe’de, Erdoğdu’da, Bahçecik’te ve benzeri bir yer kalan bir vatandaş Akyazı’ya ulaşmak için önce bulunduğu yerden dolmuşla Meydan’a gelecek. Meydan’dan ikinci bir dolmuşla Akçaabat dolmuşlarının olduğu yere geçecek. Oradan da Akçaabat dolmuşuyla Akyazı’ya ulaşacak. Yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe için 3 kez toplu taşıma aracı değişmek zorunda.

Belediye veya dolmuşlar Meydan’dan veya Meydan’a yakın bir yerden Akyazı’ya direk ulaşım imkanı sağlasa, vatandaş için de daha cazip hale gelecek.

Akyazı’yı canlandırmak, çekim merkezi haline getirmek için yetkililerin gerekli adımları ivedi bir şekilde atması gerekiyor.

Vatandaş zoru sevmez. Her zaman en kolayına geleni yapar. Yavuz Selim’in ulaşımı kolaydı. Eskiydi fakat birçok ihtiyacı gideren gerekli alt yapısı mevcuttu.

Akyazı’da bu eksikliklerin giderilerek vatandaşa, sporcuya, seyirciye cazip hale getirilmeli.

Biz böyle düşünüyoruz. Kamuoyunun da takdiri bu yönde. Yetkililer de fazla beklemeden gerekli adımları atarsa Akyazı çürümeye yüz tutmaz aksine parlayan bir yıldız olur.

BÜYÜKŞEHİR NEDEN YAPMIYOR?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, belediyenin önüne ‘’Büyükşehir’’ ibaresi eklendiği günden bu yana Trabzon şehri için gerçekleşmesi uzak ihtimaller olan birçok projeyi teker teker Trabzon’a kazandırdı.

Bunlardan bir tanesi de Trabzon’un uzun yıllardır pençeleştiği otopark sorunu için atılan TRAPARK adımı idi. Bilindiği üzere Türkiye’nin en büyük belediyesi olan İstanbul Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı İSPARK hizmetinin benzer modeli Trabzon’da TRAPARK adıyla faaliyete geçmişti.

Yaptığı hizmetlerle Türkiye’deki belediyecilik anlayışını oluşturan İstanbul Belediyesi’nin en bilinen hizmetlerinden bir tanesi de ‘’İBB Beyazmasa’’ adı verilen destek masası. Şehirde yaşanan herhangi bir aksaklık, suç, öneri ve şikayetin anında sosyal medyadan yönetilip Beyazmasa ekipleri tarafından aynı hızla cevaplandığı destek birimi taraflı tarafsız herkesin takdirini topluyor.

Trabzon neden olmasın?

Daha önce İstanbul Belediyesi’nin otopark çözümünü başarı ile uygulayan Trabzon Belediyesi, sosyal medyayı böylesine sık ve etkili kullanan bir vatandaş profiline sahipken neden İBB Beyazmasa’nın ‘’TBB Mavimasa’’ adlı benzer bir uygulamasını başlatmasın?

Hali hazırda var olan Bordo Mavi masa, şu anda sadece şahsi başvurulara imkan sağlıyor. Ayrıca Belediye W.app ihbar hattı da bu işin teknolojik kısmını oluşturuyor. Bu iki sağlam ayak tıpkı İBB Beyaz Masa’nın oluşturduğu kurumsal kimlik üzerine inşa edilip çok daha hızlı ve etkin bir iletişim departmanı kurulabilir.

Hem sorunların vatandaş ağzından bizzat dillendirilmesi, hem de daha hızlı müdahale ve çözüm önerisi için geç kalınmış bir uygulama bile sayılabilir diyoruz ve takdiri okurlara bırakıyoruz.