SOYLU, BAYKAL DEYİNCE…!

KTÜ’de, rektör atamasında kuşkusuz en etkili isim Bakan Süleyman Soylu oldu. Rektör Baykal’ın hem hemşerisi hem de yakın tanıdığı hem de her türlü frekansı aynı kulvarda olan Bakan Süleyman Soylu, atama sürecinin en kritik noktasına müdahil olarak gerekli referansı Cumhurbaşkanı’na verdi ve kefil oldu. Baykal’ın görevinin ilk döneminde paralel yapıya karşı özellikle 17/25’ten sonra beklendiği gibi radikal kararlar alamamasına Soylu, 15 Temmuz’dan sonra daha dik duracağı yönünde de Cumhurbaşkanı’na kefil olunca atama gerçekleşti.

Baykal ve ekibinin paralelci olmadığı ama paralelin kadrolaşmasına izin verdiği yönündeki genel kanı da Baykal’ın atamasının yeniden yapılması ile çok geçerli olmadığı da Cumhurbaşkanlığı nezdinde ortaya çıktı. Kritik anda kritik bir hamle ile Bakan Soylu’nun devreye girip Baykal için kefil olması, KTÜ’de yeni bir dönemin başlamasına da neden oldu.


HAKYEMEZ ŞİMDİ KONUŞACAK MI?

Demokrasi nöbetleri esnasında, rektör atamasının yapılmasından önce platformda konuşmak isteyen ancak konuşmasına izin verilmediği iddia edilen Yusuf Şevki Hakyemez’in artık rektörlük ataması yapıldıktan sonra önümüzdeki günlerde Trabzon meydanında yapılacak demokrasi nöbetlerinde konuşmacı olup olmayacağı merak ediliyor.

Tahminler Baykal’ın atamasının yapılmasından sonra Hakyemez’in de platformdan halka konuşacağı yönünde.


ORHAN AYDIN NEREDE HATA YAPTI?

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra KTÜ’de Orhan Aydın’ın rektör olarak atanmasına kesin gözü ile bakılıyordu ancak atanamadı.

Şimdi kampüste herkes; niye neden ve niçin diye merak ediyor.

Niye niçin ve neden sorularının en objektif ve gerçekçi cevabı bizce, zamanla verilecek.

Orhan Aydın özellikle alanında son derece yetenekli bir bilim insanıdır. Bu süreçten sonra KTÜ’nün Orhan Aydın’ı kaybetmemesi gerekiyor. Bu konuda da görev KTÜ’nün yeni yönetiminde olacak.

Orhan Aydın’ın bu süreçte en büyük hatası ya da eksikliği, Cumhurbaşkanı nezdinde güvenirliliği olan hem siyasi iktidara yakın ya da içinde olanlarla gerekli teması kuramaması, hem de sivil oluşumlarla diyaloğunun zayıf olmasından kaynaklandığına dair bir kanı var.


KTÜ’DE GELENEK BOZULMADI

KTÜ’de, seçimle rektör belirlenmesi ile ilgili sürecin başlamasından bu yana bir gelenek oluşmuştu. Öğretim üyelerinin sandıktan birinci çıkardığını, atama yapan merci de atıyordu. Bu geriye dönük hep böyle oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KTÜ rektörlüğünün de içinde olduğu 9 üniversiteye rektör atarken, KTÜ hariç iki üniversitede seçimle ikinci ve hatta üçüncü olan isimleri atadı ama KTÜ’de ilk sırayı alanı atadı. Bundan önceki atamalarda da hep ilk sırayı alan KTÜ’de atanmıştı.

Bu dönemde aynı gelenek devam etti. Giresun Üniversitesinde de ilk sırayı alanı değil ikinci sırada olanı atayan Cumhurbaşkanı, KTÜ’de geçmişten gelen geleneği bozmadı ve seçimde ilk sırayı alan Süleyman Baykal’ı atayarak KTÜ’de sandıktan kim çıkmışsa, rektör odur geleneğini devam ettirdi.


BAYKAL EKİBİNDE KİM OLACAK?

Şimdi merak edilen Baykal’ın ekibinde kim olacağı?

Kimleri rektör yardımcısı yapacak kimleri dekan?

Bir kere rektör yardımcılığı konusunda içten içe müthiş bir çekişme ve beklenti var.

Yusuf Şevki Hakyemez’in yeri garanti. Ancak Hakyemez’in yeni kurulacak olan ikinci devlet üniversitesinin kurucu rektörü olma ihtimali yüksek. Buna rağmen Yusuf Şevki Hakyemez, rektör yardımcısı olur. Rektör yardımcılığında diğer adı öne çıkan isimler şunlar.

Ahmet Ulusoy, Hasan Dinç, Devlet Teksoy ve Osman Pehlivan.

Baykal, dekanları ise fakültelerde yapacağı seçimle belirlemek niyetinde.


TAKSİM MANİFESTOSU TRABZON MEYDANINDA

CHP’nin İstanbul Taksim’de yaptığı darbeye hayır mitinginde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ve adına Taksim manifestosu dediği 10 maddelik çağrının dev afişi, Trabzon meydanına asıldı.

CHP Ortahisar İlçe Başkanlığı'nın Meydan'a bakan alanından dev bir pankartla sarkıtılan dev manifesto, vatandaşın da çok dikkatini çekmeye başladı.

Bu arada, CHP örgütleri her gece yapılan demokrasi nöbetlerinde dağıtılmak üzere Atatürk’ün gençliğe hitabesinin olduğu basılı bir bildiri de dağıtacak.