FOTOĞRAFI GÖRENLER ŞAŞIRDI AMA GENEL BAŞKAN...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Trabzon ziyaretinin yankıları devam ediyor.

Önceki gün gerçekleşen ziyaretlerde önce Beşikdüzü Belediyesi’nde sonrasında ise Yomra Belediyesi’nde başkanları ziyaret eden Meral Akşener’in makam önündeki misafir koltukta oturması, başkanların makamlarından kalkmaması bazılarının eleştirisine neden oldu.

Genel Başkan geldiğinde koltuğun ona verilmesi gerektiğini veya oturmadığında da makamdan kalkıp karşısına oturulması gerektiğini belirtenler oldu. 

Konuyu araştırdık, Belediye Başkanlarının da aynı fikirde olduğunu öğrendik. Meğer Meral Akşener’in korumaları bir gün önceden belediyeleri ziyaret etmiş, başkanın nerede oturacağını, genel başkanını nerede oturacağını planlamış.

Başkanlar makam koltuğunda genel başkanın oturması gerektiğini söylese de korumalar ‘Kesinlikle Sayın genel başkanımızın talimatı var, seçilmişlerin koltuğuna oturulmaz, millet o makama o isimleri layık görmüştür bizleri değil. Kim seçilmişse makamda o oturur’ dediği öğrenildi.

İşte bu yüzden başkanlar makamları Akşener’in bu ısrarı yüzünden terk etmemiş.

Yani ortada bir nezaketsizlik, bir iş bilmezlik yok.

İYİ PARTİLİLER ZORLUOĞLU İÇİN NE DEDİ?

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’ün oğlu Furkan’ın düğün töreninde İYİ Partililer Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na hayranlıklarını hem düğün salonunda hem havalimanındaki sohbetlerinde dile getirmişler.

Hatta bir genel başkan yardımcısı ‘Biz o kadar nikaha düğüne davete katılırız özellikle iktidar partisine mensup belediye başkanları genel başkanımız veya iyi partili şahitlerden bahsederken bazı eksik ifadeler kullanırlar sırf siyaset olsun diye.

Ama Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu gerçekten çok nazik, nezaketli, devlet terbiyesini ve kültürünü bilen bir insan. Eşiyle birlikte Sayın Genel Başkanın masasına gelmesi, kendisinden bahsederken titizlikle tüm nezaket kurallarına uygun davranması çok alışılagelmiş bir durum değil’ ifadelerini kullanmışlar.

Hatta bir genel başkan yardımcısı İl Başkanı Azmi Kuvvetli’ye Zorluoğlu’nun nereli olduğun sormuş, Çaykaralı cevabı alınca “Tabi sizde Çaykaralısınız değil mi?” şeklindeki espri dolu sohbetle masa şenlenmiş.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de partililerle sohbetinde Büyükşehir Belediye Başkanını çok beğendiğini çok nezaketli bir devlet adamı olduğunu bu manada Trabzon’un şanslı olduğunu ifade etmiş.

TRABZON’DA ESNAFI HALKI DİNLEYEN YOK 

Trabzon’da özellikle ulaştırma alanında yapılan dev yatırımlar devam ederken, yapılan bu yatırımların etkilediği alanlara verilen tahribat, o bölgelerdeki sosyal ve ekonomik dengeler maalesef göz ardı ediliyor. İşin en ilginç yanı kamulaştırma yapılan alanlarla ilgili her kurumdan başka ses çıkıyor. 

Karayollarına gidip mağduriyetini anlatan vatandaşa belediyeye gidin, belediyeye giden vatandaşa proje karayollarının cevabı verilip vatandaş ortada bırakılıyor. 

Mahallelerde esnaf işyerlerinden olurken, vatandaşlar yıllardır sürdürdükleri dostluklarından alışılagelmiş yaşantılarından oluyorlar. Bunların yanında ekonomiye ve istihdama da ağır darbeler geliyor. Değirmendere’deki Kanuni Bulvarı bağlantısı ile ilgili her gün yeni bir karar yeni bir proje gündeme geliyor. O bölgede işlerini yürüten esnaf ise kurbanlık koyun misali ne olacağından habersiz bekliyor.

Esnaf işyerinden olacak, yüzlerce çalışan mağdur olacak, esnafa yer gösterme, yerlerine karşılık yer verme gibi bir durum da söz konusu değil.

Devlet bir tırpan misali vurup geçerken etkilediği hayatlarla ilgili kimse bir çaba göstermiyor. Mahalle muhtarlarını alalım, bölgedeki esnafı alalım halkı bir bilgilendirelim, son hali nasıl olacak diye anlatalım, mağduriyetleri giderelim diyen yok.

Halk ve esnaf bu manada yüz üstü bırakılıyor. Karayolları veya belediyenin bu tür durumlarda etkilenen vatandaşları, esnafı, işverenleri, çalışanları toplayıp bir bilgilendirme yapması çok mu zor?

Bir GSM operatörü bile bir mahalleye baz istasyonu koyacağı zaman onun etkileri ile ilgili mahallelerde bilgilendirme çalışması yapıyor ama devlete gelince “Kamu yararı” denilip birçok hayat alt üst ediliyor. Peki kimdir bu kamu? Devleti oluşturan herkes değil mi? Peki bu mağduriyetleri yaşayan insanlar Kamu değil mi?

BAŞKANA İSTİŞARE ÖNERİSİ 

3. Tünel hadisesinde olduğu gibi Trabzon’da maalesef ortak akılla karar alınmadığı için projeler onaylanıp iptal edilmek zorunda kalıyor ve o arada harcanan zaman, masraf israf olarak bizlere geri dönüyor.

Yapılacak işlerde tabi ki uzman görüşü önemlidir, fakat şehrin hassasiyetleri noktasında STK’ların görüşlerine önem vermek şehrin ileri gelenlerinin geçmişi yönetenlerinin yani hafızalarının da canlı tutulması görüşlerinin alınması gerekir.

Bu manada eski belediye başkanlarımızda Hasan Melek’in o dönemlerde uyguladığı yöntemi şimdi Zorluoğlu’na öneriyoruz.

Şehirde yapılacak işlerin önceden konuşulup tartışılıp şehre uygunluğunun masaya yatırılması adına şehrin siyasi partilerinin, STK’larının, eski yönetenlerinin olduğu bir istişare kurulu kurması isabetli olur.  

Böylece geçmişten bugüne gelen her şey hatırlanmış olur, yeni yapılacak işin uygunluğu şehrin fiziki, tarihi, kültürel yapısına uygunluğu tartışılmış olur. Bu istişare kurulunun en kısa sürede kurulup hayata geçmesi, yapılacak projelerin önceden tartışılması her konuda israfın önüne geçecektir.

BAŞKANDAN BİR İLK DAHA

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ilklere imza atmaya devam ediyor.

Ekim, Akçaabat’ta turizmi geliştirmek adına dur durak bilmiyor.

Hem pandemi sürecinde vatandaşların evde kalmasına yönelik hem de şehrin tanıtımına büyük katkı sağlayacak bir projeyi daha hayata geçirdi. 

Panaroma Akçaabat uygulaması ile https://panorama.akcaabat.bel.tr adresinden isteyen herkes Akçaabat’ı evlerinden, işyerlerinden, istedikleri her an her yerden rahatlıkla gezip görebiliyor.

Ekim bu uygulama ile vatandaşlarına “Siz bu süreçte evlerinizde kalın, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın; şehri biz evinize getirelim” mesajı veriyor.

Türkiye’de çok az sayıda örneğine rastlanan bu uygulamayı bölgede ilk defa hayata geçiren Başkan Ekim’i tebrik ediyor, diğer Belediyelere de bu tür yenilikleri hayata geçirmelerini öneriyoruz.

NEDEN NEWTON’DA ISRAR EDİLDİ?

Evet, Trabzonspor 2’de 2 yaparak yeniden diriliş sinyallerini verdi. Sahada öyle aman aman bir futbol görmesek de takımın gol yememe üzerine oynadığını anlamayan bir sağır sultan kaldı. Görüntü gösteriyor ki bu takım isteyince maç kazanabiliyor, isteyince gol yemiyor değil mi?

Evet şimdi de geçmişe doğru gidelim.
Tarihlerden 24-25 Temmuz, Asbaşkan Mehmet Yiğit Alp ve beraberindeki grup Bodrum’da Avcı ile görüşüyor ve anlaşıyor. Nedense bir anda kulüp karar değiştirip Newton’da karar kılınıyor. Üstelik yönetimin yarısından çoğu bu tercihi desteklemiyordu. Gel zaman git zaman Newton ve Ağaoğlu transferde etkili roller oynuyor ve kadro tamamlanıyor. Ancak transferler beklenenin aksine oldukça cılız çıkıyor. Newton da beklenenin aksine takıma adeta dip yaptırıp 7 hafta boyunca sade ve sadece 1 galibiyet alabiliyor. Yönetim de olağanüstü toplanıp “hocayı gönderelim” kararı çıkarıyor.

 Bu karar 1 hafta daha sektirilip Kasımpaşa mağlubiyetiyle taçlandırılıyor. Koskoca 7 haftada edilen zararın maliyetini hesaplamaya gerek yok, TFF galibiyet başına 2,5 milyon TL gibi ciddi bir rakam veriyor.  

Daha sonra takım zoraki İhsan hocaya emanet edildi, o da Newton’un hocalık özelliklerinin zayıf olduğunu kanıtlayarak farklı bir Trabzonspor ortaya koyup 1 puan alıyor. 

Şimdi de Avcı 2 maçta 6 puan kazandırdı. 

Eveett….

Neden Newton’da ısrar edildi.? Bu sorunun cevabını yönetim kuruluna sorduk ama tatmin edici cevap alamadık. Umuyoruz ki her ay yapılacağı ifade edilen yönetim basın buluşması 32 gün geçmesine rağmen yapılır da başkandan net cevabı alırız..