AĞAOĞLU İPLERİ KOPARDI MI? 

Haftalar önce bu satırlardan Asbaşkanlık görevini yürüten, bir ara istifadan dönen Hayrettin Hacısalihoğlu’nun yorulduğunu, kırıldığını ve görevi bırakacağını yazmıştık. 

Aradan geçen zaman zarfında kimileri siyaset Hacısalihoğlu’nu yemek istiyor, kimileri İstanbul ekibi yemek istiyor, kimileri de Hayrettin Hacısalihoğlu’nu kimse yiyemez giderse kendi gider vs. yorumlar yapıldı. 
Bizde gözlerimizi Ağaoğlu’na çevirdik. Acaba ne diyecekti. Divan toplantısını takip ettik. 
Asbaşkanın yorgunluk açıklamalarını hiç alttan almadı hatta yorgunluk yaşayanların yerine başkalarının geleceğini söyledi. O sırada Hayrettin Hacısalihoğlu’da yanına dönerek tebessüm etti.  
Daha sonra TV’den Ağaoğlu “ben yoruldum havasına girmedim, Yönetim kurulunu uyardım” dedi.  
Ağaoğlu’da asbaşkanı yavaş yavaş silme durumuna gelmiş. Destek mesajı göremedik, açıkça söylemek gerekirse biz beklerdik bu durumda yukarıdaki iddiaların bir tanesi doğru. 

Yorumu size bırakıyoruz, hangisi? 

AKÇAABAT’TA ADAY ADAYI BOLLUĞU  

Yerel seçimler yaklaşırken seçim stratejileri de masaya yatırılmaya başlandı. Trabzon’da Büyükşehir Belediyesini almak isteyen AK Parti önüne Ortahisar adaylarının dosyasının yanı sıra Akçaabat adaylarının dosyasını koydu.  
Trabzon’un en büyük ilçesi olan ve yaklaşık 90 bin seçmeni bulunan Akçaabat Belediyesi, Ortahisar Belediyesi ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanını belirleyecek olan iki ilçeden biri.  
AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Ortahisar Belediyesi kadar Akçaabat Belediyesi adayı da dikkat çekecek bir aday. 
Mevcut Belediye Başkanı Şefik Türkmen 5 dönemdir Akçaabat Belediye başkanlığı görevini sürdürüyor. 27 Mart 1994 yılında belediye başkanlığı görevine başlayan Türkmen o yıldan itibaren koltuğu bırakmadı. AK Parti’den gösterilmez ise muhtemelen başka bir partiden veya bağımsız olarak aday olacağı söyleniyor.  
İlçede bir kesim seçmen değişim ve yeni bir kan gerektiği konusunda kulislere başladı. Bir kesim seçmen ise Türkmen’in reklam yapmadığını devletçi bir isim olduğunu belirterek devam etmesi gerektiğini söylüyor.  
Peki Türkmen’in yerine kimler aday olur? 
İlçe Başkanı Emre Akgün belediye başkanlığını isteyen bir isim. İlçe kongreleri öncesi ismi konuşulmaya başlanan Akgün, ilçe başkanlığını bırakmayı düşünmüş ancak Genel Merkez devam etmesi yönünde karar almıştı.  
Siyasette tecrübesi olan AK Parti Başkan Yardımcısı Enes Aslan’a da başkan olması konusunda baskı var.  
Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Baş’ın ismi de kulislerde dolaşıyor. Baş geçtiğimiz günlerde de ilçeye gelerek bir takım ziyaretlerde bulundu. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü ile Akçaköy Belediye Başkanlığı döneminde kendinden söz ettiren merhum Ferit Öztürk’ün damadı Abdurrahman Öztürk’ün adı Akçaabat Belediye Başkanlığı için geçiyor.  
Yine ilçede çok sevilen ve şuanda da Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Cevat Birinci ismi de gündemde. Birinci vekillik seçimlerinde de aday adayı olmuş fakat listeye girememişti.  
Ak Parti Eski İl başkan yardımcısı Murat Üçüncü de seçim yarışına girmesi beklenen isimlerden bir tanesi. Bakalım bu isimlerden hangisi Trabzon’un Ortahisar’dan sonra en büyük ilçesi olan Akçaabat için sandığa girecek? 

TRABZON’DAKİ MİLYONLUK CAMİNİN SIRRI  

Dün bir haber… Ajansta. Trabzon Çaykara Sultan Murat Yaylası’nda yapılan ve 12 Milyon liraya mal olduğu belirtilen cami ile ilgili olarak ilginç bir detaydan bahsedilmeye başlandı.. O detay cami içi ile ilgili.. Cami’nin içinde Minber yok..İki Fotoğraf caminin içini detay bir şekilde geniş açı mercekle çekilmiş görüntüsünü yansıtıyor. Görüldüğü gibi minber yok..   

Minberin olmaması, Arap geleneği ile ilgilendiriliyor. Yine iddia o ki, caminin yapılmasında yaylada uzun süreli kalan Arap iş adamlarının da bağışları oldu.. Camii içinde, bildiğimiz şekli ile Minberin olmaması, Arapların isteği olarak nitelendiriliyor. 

Cami yaptırma derneği yetkilileri, bu iddiayı kökten yalanlasalar da , camide minber olmaması bir realite.  

Minberiz cami geleneği daha çok Arabistan kaynaklı.. Arap geleneğinde minber yok. Oysa Türk İslam cami mimarisinde minber çok önemli bir yer tutuyor. Ve minberiz cami, Türk İslam geleneğinde asla yok.. Sultan Murat’taki camide minber yerine iki kürsü kullanılıyor.  

Bu arada ikinci bir detay ise, Cami’de 4 halifenin  isimleri de yer almıyor olması.  

Türk İslam Cami geleneğinde, 4 halifenin de ismi camide yazılı olur. Arap cami mimari geleneğinde ise bu yok. 

Sultan Murat’taki söz konusu camide 4 halifenin isimleri de yer almıyor.  

Bu durum da Arap geleneklerine uygun bir cami yapıldığının kanıtı olarak iddia ediliyor.   

İki detay ile ilgili bilgi notu 

Minber; ıstılahta camilerde imam-hatiplerin Cuma ve bayram hutbelerini okudukları, basamakla çıkılan yüksek yerlere denir. Peygamberimiz (a.s.) önceleri hurma kütüğü üzerine çıkarak hutbe okumuş, daha sonra minber yapılmıştır. Her caminin bir minberi vardır. Camilerimizde ağaçtan, taştan ve mermerden yapılmış, çeşitli şekillerde süslenmiş ve tezyin edilmiş muhteşem birer sanat eseri niteliğinde minberler bulunmaktadır. Hadislerde bu kelime, cennette kurulacak tahtlar anlamında da kullanılmıştır. Allah için birbirlerini sevenlerin, âdil olanların ve cömertlerin nurdan minberler üzerinde oturacakları bildirilmiştir (Tirmizî, Zühd, 53; Ahmed, V, 236, 328; Müslim, İmâre, 18; Nesâî, Kudât, 1) 

4 Halifenin adının camilerde yazılması: Caminin duvarlarında bu isimlerin asılmasının şirkle hiçbir alakası yoktur. Bu durum, İslam dininin toplum hayatına nakşedilip tesisinde bu zatların katkısını hatırlatıyor. Hz. Peygambere (asm) en yakın insanlar oldukları için hatıralarına saygı gösteriliyor. 

REVİ’NİN RAKİPLERİ Mİ YAPIYOR  

AK Parti il başkanı Haydar Revi’ye  genel merkezin büyükşehir belediye başkan adaylığından vaz geç il başkanlığı görevine devam et şeklinde bir ikazı olduğuna dair söylentilerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Revi, bu söylentiyi duyduğunda şaşırdı, aslı astarı yok dedi. Şu sıralar büyükşehir belediye başkan adaylığı konusunda ciddi bir ivme kazanan, Trabzon’dan genel merkeze giden verilerde, Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın belirlediği başkan adayı kriterlerine en uygun isim olarak görülen Revi’yi muhalifler giderek, siyasi etik kulvarından çıkarak, deyim yerindeyse algı operasyonu yapıyor. Revi’nin il başkanlığında başarısız olduğunu iddia edenler Revi tercihi ile Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ı da dolaylı yoldan yetersiz eleştirisi yaptıklarının farkında değiller. Zira, iki kez üst üste R.Tayyip Erdoğan Revi’yi il başkanı olarak atadı. Demek ki, Erdoğan doğru tespit yapamamış oluyor.. Revi aleyhine oluşturulan algı operasyonu böylelikle çöküyor. 

  Revi önceki hafta Ankara’da yaptığı bir dizi görüşmelerde Büyükşehir Belediye başkan aday adayı olduğunu bizzat genel merkez ilgililerine söyledi.. MKYK’daki bazı isimlerle de bir araya geldi, niyetini açıkladı..  

AK PARTİ’DE İLGİNÇ YARIŞ  

Trabzon özelinde herkes büyükşehir belediye başkan adayı kim olacak diye merak ederken parti tabanında ve teşkilatta bir başka ilginç yarış var.. Büyükşehir belediye meclis üyeliği ile ilgili olarak kimler aday olacak. Ya da kimler adaylık konusunda nabız tutuyor. 

Kulis bilgilerine göre büyükşehir belediye meclisinin yüzde 80’i değişecek.. İlçelerde bu anlamda müthiş bir mücadele var ve ilçe başkanlarının en büyük sıkıntıyı da büyükşehir belediye meclis üyelerini belirlemede yaşayacak. 

Özellikle Ortahisar’da büyükşehir belediye meclisine girecek olanlar hakkında yeni yüzler parti içinde nabız tutmaya başladı. Genel Merkez, büyükşehir meclis üyeliği için Ortahisar’dan en az kadın kollarından 3, gençlik kollarından 2 ismin seçilebilecek yerlerde olmasını istiyor. Bu nedenle de en büyük yarış kadın kollarında yaşanacak. Mevcut kadın meclis üyelerinin yeniden aday olduğu düşünülürse, bu kulvarda çok sert yarış olacak. 

Kadın kollarında büyükşehir belediye meclis üyelikleri için; 

Melek Kastan Çakır, Havva Yetimoğlu Demir,  Aysema Meydan, Fatma Odabaşoğlu, Ebru sevim, Emine Yomralıoğlu, Melek Acer, adı kulislerde seslendiriliyor.. 

İYİ PARTİNİN BÜYÜKŞEHİR ADAYI KİM OLACAK? 

Trabzon’da hemen hemen her ilçede vatandaşlar yerel seçimlere odaklanmış durumda. Aslında burada adayların kim olacağı cidden önemli. Çünkü sohbetlerde dikkat ettiğimiz herkes hangi partinin kimi aday gösterebileceği şeklinde ciddi tartışma içinde. Herkes bir tahminini söylüyor.  

Bu tahminler tabi hem Büyükşehir hem de İlçe Belediye Başkanları ile ilgili.  

Aslında bu merakı ilk giderecek olan parti İYİ Parti..  

Karadeniz’den sadece Trabzon’dan milletvekili çıkaran İYİ Parti için bu nedenle kent cidden önemli.  

Ki Hüseyin Örs halk tarafından sevilen biri ve milletvekili seçilmesinde belki de en büyük etkende bu oldu...  Örs’e bir süre önce yaptığımız görüşmede İl Başkanı Azmi Kuvvetli’nin Kasım’ın ilk haftasında Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacakları yönündeki açıklamalarını sorduk.  

Örs, “  Çok titiz bir çalışma içindeyiz. Trabzon’da hem büyükşehir hem de ilçe belediyelerinin başkan adaylarının belirlenmesinde titiz bir çalışma yapıyoruz. Doğrudur, en kısa sürede bunları açıklayacağız. Görüşmelerimiz devam ediyor, netleştiği zamanda bunları kamuoyunda paylaşacağız” ifadelerini kullanmıştı.  

Kasım ayının ilk haftasına giriyoruz. Bakalım İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacak mı? Şuana kadar İYİ Parti için çok fazla kişinin adı ön plana çıkmadı, ancak sürpriz olabilir mi?