15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu toplandı. Toplantı sırasında usul tartışması yaşandı.
Darbe Komisyonu TBMM’de toplandı. Komisyon Başkanı Reşat Petek, 15 Temmuz’daki milletin birlik ve beraberliğini aynen komisyona yansıtmasının önemine dikkat çekerek,"Bu darbe girişiminde bulunan ihanet örgütünün 40 yıllık geçmişiyle araştırılması, tüm yönleriyle Komisyonun konusu olacak. Gereken tedbirler konusunda rapor hazırlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iletilecektir" ifadesini kullandı.

TARTIŞMA YAŞANDI
Yaptığı konuşmanın ardından Petek’in kameraların dışarı çıkarılmasını istemesine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.
CHP milletvekili Aykut Erdoğdu, Petek’in kameramanların çıkmasını istemesinin doğru olmadığını söyleyerek, "Siz Başkan olarak ’kameralar dışarı çıksın’ yaklaşımı doğru değil" ifadelerini kullandı.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, komisyon toplantılarının televizyonlarda yayınlanmasını istediklerini kaydederek, "Bütün yurttaşlarımızın bu yargılamaları canlı izlemesi lazım. Milletin Meclisi’nde tartışmaların görsel basıma kapalı olmasın anlamak mümkün değil. Çalışmalarımızı engellemez. Şeffaf bir biçimde , açık bir biçimde burada kimin ne konuştuğu, kimin ne söyleyeceği, yurttaşlarımızın, devlet adamlarının darbe girişiminde bağlantılı insanların millet tarafından bilmesi lazım ki, Türkiye’de kalıcı olarak darbe zemini ortadan kaldıralım. Meclis çalışmalarının görsel basına kapalı olması darbeyi def etmek bakımından, darbeci zihniyetler açısından doğru olmaz" şeklinde konuştu.
Petek, komisyonun ortak önerilerin birleştirilmesiyle oluşturulduğuna belirterek, "Her birimizi bağlayan Anayasa ve içtüzükte hükümleridir. Basın mensuplarımızın izlemesinde bir sakınca yok. Meclis Genel Kurulu’nda olduğu gibi tam kayıt alınacak" diye konuştu.
CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu ile Komisyon Başkanı Reşat Petek arasında tartışma yaşandı. Erdoğdu, kendilerine yapılmış bir darbe olduğunu belirterek, Başkanlık Divanı’nı AK Parti milletvekillerinden oluştuğunu kaydetti. Erdoğdu, "Ya gizli oturum kararlı alırsınız ya da açık oturum, yazılı ve görsel basın Komisyon’da yerini alır. Yaptığımız işin içtüzüğe uygun olmaması gerekir. Usul olarak Komisyon’da Bakan konuştuktan sonra çıkar" şeklinde konuştu.
(İHA)