TBMM İçişleri Komisyonunda Ankara’nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz’un resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifleri kabul edildi.
TBMM İçişleri Komisyonunda Kazan’ın isminin ‘Kahramankazan’ olarak değiştirilmesine ilişkin teklifler ve 15 Temmuz’un resmi tatil olmasına ilişkin teklifler ele alındı. Komisyona katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kazan ilçesi isim değişikliği ve 15 Temmuz’un tatil olarak belirlenmesi hususunda Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla sunulan kanun teklifine ilişkin hükümetin görüşlerini ifade etmek istediğini söyleyerek, “Bir toprak parçası üzerinde ne yaşandığına göre anlam kazanır. Boşken belki sadece bir arazidir. Ekip biçersiniz bunu tarla yaparsınız üzerinde yaşarsınız köy olur mahalle olur. O toprak parçasında toplusal hatıralar, orada hüzünler sevinçler yaşarsınız orası toprak olmaktan çıkar orası vatan olur. Toprağı vatan yapmak ona anlam katmak o toprağı gelecek nesillere bırakmak ve çocuklarımızın torunlarımızın mutlu bir geleceğe uzanabilmesini sağlamak için önemlidir. Bizi millet yapan toprak üzerinde tutan güç oradaki hatıralarımız ve atalarımızdan miras olarak devraldığımız anılarımız ve bize bırakılan emanetlerdir” diye konuştu.

“ŞÜKÜRLER OLSUN BUGÜN HER BİRİMİZ AZİZ MİLLETİN PARÇASIYIZ”
Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünyanın hiçbir meclisi bu şanlı meclisin bugün üzerinde bulunduğu ve yaşadığı sorumluluğu taşımamaktadır. Bu ülke kurtuluş mücadelesine girerken kurtuluş mücadelesinin sevk ettiği ve bütün sorumluluğun sevk ettiği bu meclis büyük bir onurla taşımış ve başarıyla istiklalle hürriyetle bağımsızlıkla kendi milletini buluşturmuştur. Bir taraftan bizim kurtuluş mücadelemiz dünyada az örneği görülen her yerde milletimizin dernekler altında bir araya gelerek oluşturdukları büyük bir kahramanlık destanıdır. Bir taraftan hem milli iradeyi mecliste ve kurtuluş mücadelesini mecliste yöneterek ve sevk idaresini gerçekleştirerek ortaya koymuş olduğu ve bunu başardığı gazi meclisle bütünleştirdiği bir istiklal mücadelesinin sahibidir. Bu önemlidir. Çünkü sadece kendi silahlı kuvvetlerine güvenlik kuvvetlerine devredilmiş bir istiklal mücadelesinin sahibi değiliz. Milletimiz topyekun büyük mücadeleyi kararlılıkla otaya koymuştur. Allaha şükürler olsun bugün her birimiz aziz milletin parçasıyız. Millet olmak kolay bir iş değildir. Etrafınızdaki coğrafyada millet olamayan toplulukların bugün nelerle karşı karşıya kaldığını hepimiz görüyoruz. Millet olmak sadece savaşmakla, savaş alanlarında kazanmakla olmuyor. Millet olmanın başka hasretleri başka ilkeleri de var. Bayramda bir araya gelmek millet olmaktır. Otobüste yaşlı bir kadına büyüğüne yer vermek millet olmaktır.”

“O GÜN BU MİLLET ONU YAPAMADIĞI İÇİN HAYIFLANMIŞTI BU FIRSATI BİR DAHA ELİNE GEÇİRMEYİ BEKLİYORDU”
“15 Temmuz’da birçok acıyı yaşasak da ülke olarak hak etmediğimiz alçak hareketle karşı karşıya kalsak da millet olma hasretimizi bizle buluşturduğu bir gün olarak hatıralarımızda tarihi belleklerimizde kalacaktır” diyen Soylu, “15 Temmuz 2016 akşamı bu ülkede daha önce yaşanmış bir hadise daha önce yaşanmamış bir şekilde vuku bulmuştur. Bu aziz millet daha önce yaşanmamış tepki ve iradeyi ortaya koymuştur. Büyüklerimizden hep şunları duyduk. ‘Keşke 1960 darbesinde Adnan Menderes Fatin Rüştü Zorlu’nun, Hasan Polatkan’ın asıldığında Kayseri Cezaevlerinde Celal Bayar ve arkadaşlarının gönderildiğinde reaksiyonumuzu koysaydık. Eskişehir’deki hava komutanın yukarıdan uçaklarla Adnan Menderes bir yalan üzerinden uçak dolusu altınla kaçarken yakalandı diye beyannamelerini atarken o beyannamelere karşı bütün Türkiye’de topyekun bir reddi ortaya koyabilseydi. O gün bu millet onu yapamadığı için hayıflanmıştı bu fırsatı bir daha eline geçirmeyi bekliyordu. Şükürler olsun 15 Temmuz akşamı bu mecliste tüm siyasi partilerin ortaya koyduğu irade bu meclisin meşruiyetini millete karşı aldığı emaneti vakarla ve onurla millete karşı gösterebilmesinin iradesidir. Tarihe altın harflerle geçirilebilecek bir geceyi TBMM o gece bu milletle beraber yaşamıştır, sinmemiştir, saklanmamış ve genel başkanların ortaya koymuş olduğu iradeyle birlikte her siyasi partinin mensubu bu mecliste yerini almış meclisin üzerinden uçan uçaklara aldırış etmeden hep beraber oradayız mücadele edin, ülkemize, milletimize, meclis adına sahip çıkın mesajlarıyla cesaretle burada durmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

“15 TEMMUZ’DAKİ DARBE GİRİŞİMİ BAŞARILI OLSAYDI…”
O gece sabaha kadar Kahraman unvanını o gece hakkıyla elde eden Kazan halkıyla, Kazan Belediye Başkanıyla, güvenlik kuvvetleriyle sabaha kadar defalarca telefon görüşmelerinin olduğunu belirten Soylu, “Kazan halkı yaşlısıyla genciyle birçok kahramanlığın ev sahipliğini yaptı. O gün ortaya konulan cesaret Allahtan’dır. 15 Temmuz’daki darbe girişimi başarılı olsaydı bu sıralarda milletin iradesinin temsili olarak bizler oturmayacak, ne düğü belirsiz gücünü silahtan ve Pensilvanya’daki şarlatandan alan bir akıl yoksununun yönettiği kişiler oturacaktı. Demokrasi çatısının kapısı tamamen kapanacaktı” ifadelerini kullandı.

“HEM KAZAN İLÇEMİZİN İSMİNİ KAHRAMAN KAZAN OLARAK TEKLİF EDİYORUZ HEM DE 15 TEMMUZU RESMİ TATİL OLARAK İLAN EDİLMESİNİ TEKLİF EDİYORUZ”
Bakan Soylu, konuşmasında şunları kaydetti:
“15 Temmuz içinde barındığı hikayelerle birlikte bu vatan topraklarına kazınmalıdır ve gelecek nesillerin 15 Temmuzu doğru anlaması o ruhu kaybetmemesini sağlamak hayati önem taşımaktadır. Kazan her bir tarafıyla bir derstir. Bir millet için bir milletin yeniden kendisini anlayabilmesi için önemli bir derstir. Bununda ötesinde Kazan’da yapılan müdahale darbenin seyrini tamamen değiştirmiş gücünü azaltarak darbeyi akamete uğratmıştır. Kazan çok önemli bir mücadelenin kahramanlığa ev sahipliği yapmıştır. Ülkemizin her tarafından o gece ortaya koyulan üstün cesaret ve fedakarlığın sembol ismi haline gelen Kazan ilçemiz hakkında halk arasında namın yürüsün diye tabir ettiğimiz gibi o destanın gelecek kuşaklara aktaracak bir tasarrufta bulunma gereği hissedilmiş, Sayın Başbakanımızın imzasıyla birlikte bu teklif huzurlarınıza gelmiştir. Hem Kazan ilçemizin ismini Kahramankazan olarak teklif ediyoruz hem de 15 Temmuzu resmi tatil olarak ilan edilmesini teklif ediyoruz. Bu sayede 15 Temmuz’da ortaya koyulan bilinci taçlandırmış ve geleceğe taşımış olacağız. 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ikinci maddesine istinaden Ankara’nın Kazan ilçesi isminin yine Kazan’ın kendi içerisinden çıkan Kahramankazan olarak değiştirilmesini teklif ediyoruz. Yine 2429 sayılı ulusal bayram ve tatil günlerinin ikinci maddesine istinaden bunun değiştirilmesine yönelik 15 Temmuzu da ‘Demokrasi ve Özgürlükler Günü’ olarak teklif ediyoruz. Bunun hem milletimiz hem de ülkemiz için büyük anlamı olduğunu ifade ediyorum.”
Bakan Soylu’nun konuşmasının ardından kanun tekliflerini oylamaya geçildi. Komisyonda Kazan’ın isminin ’Kahramankazan’ olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz’un ’Demokrasi ve Şehitler Günü’ olarak resmi tatil olması da kabul edildi.
(İHA)