Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun 2015 yılı sonu itibariyle tamamlanacağını söyledi. 3. havalimanının yeriyle ilgili eleştirilere de tepki gösteren Elvan, “Havalimanının yerinin değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değil” dedi.
Bakan Lütfi Elvan, Atatürk Havalimanı’ndaki genişletme çalışmalarını yerinde inceledikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’de havacılık sektörünün büyüme hızının çift haneli rakamlarda olduğunu kaydeden Elvan, “Bu büyüme performansında devam edeceğiz. Tüm gelişmeler, tüm simülasyonlar, tüm yapılan teknik ve bilimsel çalışmalar da bunu gösteriyor. Bizim olmazsa olmazımız üçüncü havalimanıdır. Yine İstanbul’un konumuna baktığımızda özellikle Asya’ya yönelik, Uzakdoğu’ya, Kafkaslara, Ortadoğu’ya, Afrika’ya, Avrupa’ya, hangi yöne bakarsanız bakın en kısa yoldan en ucuz seyahat edebileceğiniz bir güzergah. Dolayısıyla sadece bizim kendi milli şirketimiz, gurur duyduğumuz THY, diğer yerel şirketlerimiz tarafından değil, uluslararası havayolu şirketleri tarafından da tercih edilen bir üs durumunda ve bundan sonraki süreçte de tercih edilmeye devam edecek” dedi.
Üçüncü havalimanıyla her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının gurur duyması gerektiğini aktaran Elvan, “Her bir medya kuruşumuzun, her bir sivil toplum kuruluşumuzun ve bu ülkenin her bir bireyinin onur ve gurur duyacağı bir yatırımdır. Biz her yurt dışına seyahatimizde ilk sorulan soru’ üçüncü havalimanındaki gelişmeler ne durumda?’ Onları neden bu kadar çok ilgilendiriyor. Üçüncü havalimanı bizim için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Türkiye’nin gerçekten bu bölgede hem bölgesel, hem küresel güç olması açısından, hem de havacılık sektörüne sağlayacağı katkı açısından” diye konuştu.
Bakan Elvan, üçüncü havalimanının yeriyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. O bölgenin bataklık konumunda olduğunu belirten Elvan, “Onlarca çukur, yıllarca orada kömür madenciliği yapıldı, kimin sesi çıktı bugüne kadar? Hanginiz tepki gösterdi? Yıllarda orası oyuldu, bataklık haline dönüştürüldü. İşte biz bu bataklığı gerçek anlamda bu ülkenin hizmetine sunuyoruz. Birçok yeri girilemeyecek konumda. Oralar düzene sokulacak, bir anlamda hem İstanbul’un, hem Türkiye’nin, hem de tüm dünyanın hizmetine sunulacak bir havaalanı olacak” şeklinde konuştu.
“Havaalanının yerinin değiştirilmesi kesinlikle söz konusu değil” diyen Elvan, “Bunları yazanları çok merak ediyorum. Gerçekten zerre kadar bu ülkeyi seviyorlarsa bu ülkenin hayrına bir şeyler söylemek istiyorlarsa bu havaalanının arkasında durmaları gerekir. Ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Dünyanın en büyük havaalanını inşa ediyorsunuz ve bu havaalanını inşa ederken devletin kasasından bir kuruş para çıkarmadan bu havaalanını inşa ediyorsunuz ve her yıl 1 milyar Euro, 32 katrilyon lirada devletin kasasına para koyuyorsunuz, buna rağmen itiraz ediliyor. Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir proje olacak, devletin kasasından bir kuruş para çıkmayacak ve her yıl devletin kasasına 3 katrilyon para girecek ve bu projeye ‘hayır’ diyecekler” dedi.
Baklan Lütfi Elvan, 2023 hedeflerinden bir tanesinin de bölgesel uçak imalatı olduğunu ifade ederek, “Kendi yerel, bölgesel uçağımızı imal etmek. Bunu sağladığımız takdirde özellikle çapraz uçuşlar hatta bunun imalatından bile önce ilave çapraz uçuşlara geçeceğiz. Bugün 7 il merkezinden veya 7 havaalanından Türkiye’nin farklı 52 havalimanına sağlanan uçuş belki 7 havaalanından olmayacak, 15 olacak, 20 olacak. Artık insanlar uçakları bir dolmuş gibi iller arasında kullanabilme imkanına kavuşacaklar” açıklamasında bulundu.
Bakan Elvan, bir basın mensubunun sorusu üzerine Çanakkale Boğazı’nın köprüyle geçileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Şu anki mevcut düzenleme Kanal İstanbul’dan çıkacak olan malzeme kullanılmadan da o havaalanı inşa edilebilecek. Kanal İstanbul gerçekleşmezse, üçüncü havaalanı gerçekleşmez şeklindeki bir tez tamamen yanlıştır. İstanbul’un en önemli problemlerinden bir tanesi ulaşım. Bununla ilgili olarak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ni başlattık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün devam ediyor. 2015 yılı sonu itibariyle Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü tamamlayacağız. Yine Odayeri’nden Tekirdağ Kınalı’ya kadar olan kesimin de ihale ilanını verdik. Tekirdağ’dan sonra otoyolumuz Çanakkale’ye kadar gidecek, Çanakalle’den Balıkesir’e kadar inecek, orada İstanbul-İzmir Otoyolu ile birleşecek. Çanakkale Boğazı’nı da köprüyle geçeceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Aslında projemiz tamamlanmıştı ama ben arkadaşlarıma, burada ileride bir demiryolu hattına ihtiyacımız olabilir, dolayısıyla proje üzerinde demir yolu hattımız da olsun’ dedim ve bu çerçevede arkadaşlarımız projeyi revize ediyorlar. Yani bir demiryolu hattını da açıkçası Çanakkale Köprüsü üzerinden geçirmek istiyoruz.”
(İHA)