Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yeni Strateji Belgemizin vizyonunu ‘Türk Tasarımının küresel bir marka olması’ şeklinde belirledik. Bu vizyona uygun olarak önümüzdeki 3 yıl için 5 hedef kapsamında 20’nin üzerinde eylem belirledik" dedi. 
Türk Tasarım Dayanışma Konseyi’nin 15’İnci toplantısı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımı ile bakanlıkta gerçekleştirildi. Bakan Özlü, burada yaptığı konuşmasında toplantının kendi başkanlığında ilk defa yapıldığını dile getirerek, "İlk toplantı olacağı için ayrı bir heyecan taşıyorum. 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulan Tasarım Konseyinin bugün 15’inci toplantısını gerçekleştiriyor oluşumuz, AK Parti Hükumetlerinin tasarıma vermiş olduğu önemin çok açık bir göstergesidir" ifadelerine yer verdi.

"SINAİ MÜLKİYET SİSTEMİMİZDE ARTIK YENİ BİR SAYFA AÇILMIŞTIR"
Bakan Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, "Bu gelişme, Türkiye’nin son 14 yılda sınai mülkiyet alanında ortaya koyduğu başarıları taçlandıran ve anlamlandıran bir gelişmedir. Sınai mülkiyet sistemimizde artık yeni bir sayfa açılmıştır. Ülkemizi sınai mülkiyet alanında daha ileriye taşımak için önümüzde hiçbir engel ve mazeret kalmamıştır. Tasarımlara ilişkin önemli düzenlemeleri de içeren bu Kanunun yasalaşması, 2014-2016 yıllarını kapsayan Tasarım Strateji Belgemizin de önemli eylemleri arasında yer alıyordu" şeklinde konuştu.
"Yeni kanunla, tasarımlarla ilgili birçok önemli düzenlemeyi uygulamaya koyuyoruz" diyen Bakan Özlü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Daha nitelikli ve özgün tasarımların tescil edilmesi için tasarımlara yenilik incelemesi getirdik. Tescil süresini kısaltmak amacıyla tasarım başvurularının yayın süresini 6 aydan 3 aya indirdik. Modası hızlı değişen ve tasarım ömrü kısa olan tekstil, giyim ve ambalaj gibi sektörlerde, tescilsiz koruma imkanı getirdik. Yedek parçaların muadili olan eşdeğer parçaları tasarım korumasının kapsamından çıkardık. Böylece tüketicilerin bu ürünlere daha ucuz ulaşmasına katkı sağlayacağız. Yine birleşik ürünlerin görünmeyen kısımlarını da tasarım korumasından çıkardık. Tasarım başvurularında kolaylık sağlayarak çoklu başvuru yapma kapsamını genişlettik. Öğretim elemanlarının yaptığı tasarımların hakkını üniversitelere verdik. Ancak bunlar ticarileşirse gelirin en az yarısı tasarımcıya verilecek."
Sınai Mülkiyet Kanunu ile birlikle Fikri Mülkiyet Akademisi’nin de kurulacağını sözlerine ekleyen Bakan Özlü, Patent ve Marka Vekilliği Sisteminin güçlendirileceğini aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumunun kurumsal kapasitesini de arttırılacağını kaydetti.

"TÜRKİYE’DE İLK DEFA TASARIMLARI DA DESTEK KAPSAMINA ALDIK"
Yapılacak çalışmaların tüm sınai mülkiyet haklarına olduğu gibi, tasarım alanına da çok önemli katkılar sağlayacağını belirten Bakan Özlü, "Tasarımların ülkemiz sanayisinin ve ekonomisinin geleceğinde en az Ar-Ge faaliyetlerimiz kadar önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. Tasarım alanına yapacağımız yatırımların ülkemize misliyle geri döneceğinin biliyoruz. Tasarımların, ekonomik faydaya dönüşme süresinin nispeten kısa olması da tasarımların önemi artırıyor. Özellikle hazır giyim ve mobilya gibi sektörlerde, tasarım yapan firmaların faaliyet karı, yapmayanların yaklaşık iki katı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle, bu yıl hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi’nde, Türkiye’de ilk defa tasarımları da destek kapsamına aldık. Bu kanunla getirdiğimiz yeniliklerden biri olan tasarım merkezlerini çok önemsiyoruz. Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı bütün desteklerden artık tasarım merkezleri de yararlanabiliyor" açıklamasında bulundu.
Şu anda 4 firmanın Bakanlıktan Tasarım Merkezi Belgesi aldığına değinen Bakan Özlü, 11 firmanın da başvuru sürecinin devam ettiğini söyledi.

"YENİ STRATEJİ BELGEMİZİN VİZYONUNU ‘TÜRK TASARIMININ KÜRESEL BİR MARKA OLMASI’ ŞEKLİNDE BELİRLEDİK"
Bakan Özlü, 2014-2016 Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın, Türkiye’nin bu alandaki ilk politika belgesi olma özelliğini taşıdığına vurgu yaparak, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu strateji belgesinin uygulanması konusunda büyük ölçüde başarı elde ettik. Bu yıl, yeni dönemin Tasarım Strateji Belgesini hazırlamak için yoğun çalışmalar yürüttük. Yeni Strateji Belgemizin vizyonunu ‘Türk Tasarımının küresel bir marka olması’ şeklinde belirledik. Bu vizyona uygun olarak önümüzdeki 3 yıl için 5 hedef kapsamında 20’nin üzerinde eylem belirledik. Türk Tasarım Danışma Konseyimizi daha da etkin hale getireceğiz. Tasarım süreçlerinin etkin yönetimi konusunda eğitici ve bilgilendirici faaliyetler düzenleyeceğiz. Tasarıma ilişkin desteklerin analizlerini yapacak ve gerekli iyileştirmeleri de hayata geçireceğiz. Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenlerinin tasarım konusunda mesleki yeterliliklerini artıracağız."
Bakan Özlü, konuşmasının ardından 2016 yılı Türk Tasarım Danışma Konseyi Onur Ödülünü grafik tasarımı alanında Türkiye’deki en duayen isimlerin başında gelen Yurdaer Altıntaş’a takdim etti.
(Benan Özben / İHA)