Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Ülkemizde 1 milyon 889 bin 277 ticari şirket ve işletme bulunmaktadır. Bunlardan 530 bin 265’inde kadınlarımız ortak olarak yer almaktadır. 500 bin 919 şirketin de kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz" dedi.

Bingöl’de düzenlenen 1. Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi Bingöl Üniversitesi Kongre Salonunda başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk kadın girişimcilik kongresine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da katıldı.

Kadın girişimcilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Bakan Tüfenkci, “Biz kadınlarımızın gelişimi noktasında hangi fırsatları sunarsak ve destekleri verirsek, daha ilerilere taşırız diye gerçekten kafa yoruyoruz. Sizden gelecek her türlü öneriye de hükümet olarak açık olduğumuzu ifade ediyorum. Bunu söylerken Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız vermiş olduğu destek ile bunu size ifade ediyoruz. Kadınlarımız ürettikleri artı değerler ile tarih boyunca vermiş oldukları destekler açık. Kadınlarımızın fikirlerinin değer bulması ve hayata geçmesi noktasında baktığımız zaman Türkiye gelişmiş ülkelere göre çokta geride değil. Türkiye ekonomisine katkılarına baktığımızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz” dedi.

"500 BİN ŞİRKETİ KADINLAR YÖNETİYOR"

Kadınların yüzde 8.1 oranında iş gücüne katkı sağladığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Ülkemizde 1 milyon 889 bin 277 ticari şirket ve işletme bulunmaktadır. Bunlardan 530 bin 265’’inde kadınlarımız ortak olarak yer almaktadır. 500 bin 919 şirketinde kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Yine ülkemizde faaliyette bulunan 35 bin 349 adet tek ortaklı anonim şirketin 4 bin 66’sı kadın girişimcilere aittir. Kadın girişimci tarafından kurulmuş anonim şirketlere sahibiz. Tek ortaklı limited şirketlerin sahibi 228 bindir. Bunların 31 bin 126’sı kadınlara aittir ve onlar tarafından işletilmektedir. Kadınlarımızın yüzde 14‘ü tamamı ile kendi kurdukları şirketleri yöneticileri ve kurucuları olarak ticari hayatta yer alıyor” diye konuştu.

"TOPLUMSAL YAPIMIZDA KADINLAR ASLINDA HEP ÖNDE OLDU"

Hükümet olarak kadınlara dair olan meseleleri aslında bir demokrasi meselesi olarak gördüklerini aktaran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise, “İleri demokrasi kararımız çerçevesinde de kadın haklarını, kadınlarımızın sosyo-ekomomik katılımlarını en geniş manada hayata geçirilmesinin mücadelesini veriyoruz. Kadın erkek eşitliğinin sağlamanın yolu, aslında kadınlar ve erkekler arasında tüm yaşam alanlarını ikiye bölmekten asla geçmiyor. Aslında kadınlar ve erkeklerin bu yaşam alanlarını ortak bir şekilde kullanmasından geçiyor. Hükümet olarak biz bu anlayışla son 15 yılda devrim niteliğinde nice gelişmelere öncülük ettik. Toplumsal yapımızda kadınlar aslında hep önde oldular. Erkeklerle bir çok alanda omuz omuza mücadele ettiler. Destanlarımızda, türkülerimizde kadınların kutsallığı ve kahramanlığı hep vurgulandı. Çanakkale’de en öndeydiler ve en son olarak ta 15 Temmuz’da gördük ki kadınlarımız üzerilerine bir yük düştüğünde en önde erkeklerle omuz omuza mücadelemizde bayrağımızı dalgalandırdı” diye ifade etti.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine bütün enerji ile birlikte yürüyeceğini dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz ise, “Ülkemizin her tarafındaki potansiyeli harekete geçirerek bunu başaracak. Sadece belirli merkezlerin, firmaların, grupların çabasıyla değil, çok daha kapsayıcı bir anlayışla bunu başarmak zorundadır. Kadınlar bir taraftan ev hayatı diğer taraftan aile hayatı var. Bunları hiçbir şekilde küçümsemiyoruz. Piyasa mekanizması içinde meta haline gelmeyen emeğe maalesef çok değer verilmiyor. Evde yapılan işlerde piyasada olan metalar kadar değildir. Kadınların sadece aile hayatı ile yetinebilmeleri hiçbirimizin savunabileceği bir durum değil. Kadınların iş gücüne katılması ve girişimci olması da çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Kadınların sadece iş hayatındaki zorluklarla mücadele etmediğini aynı zamanda erkeklerle uğraştıklarını aktaran TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da erkeklerin en önemli görevlerini kadınlara destek vermek ve engelleri azaltmak olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın katıldığı kongrede, Bingöl Valisi Ali Mantı,Belediye Başkanı Yücel Barakazi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz ile diğer protokol üyeleri, çok sayıda iş kadını ve davetli de yer aldı.

(Kamil Can Kılıç - Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu / İHA)