Milli Eğitim Bakanı Nabi avcı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi programı kapsamında bin 295 kurumun müracaat ettiğini, bunların 979 tanesinin dönüşüm programına alınmasına karar verildiğini açıkladı.
MHP Grubu tarafından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verilen gensoru önergesinin Genel Kurul gündemine alınıp alınmaması ile ilgili yapılan görüşmelerde eleştirilere cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dershanelerin dönüşmesiyle ilgili konuya değinen ve “Bence bu gensorunun asıl verilme nedeni bu” ifadelerini kullanan Bakan Avcı, “Dershanelerden özel okula dönüşmek için başvuru yapan kurumların sayısı bin 295. Bunlardan 979 tanesinin dönüşüm programına alınmasına karar verildi” dedi.
Dershanelerin dönüşüm sürecinde çalışanların işsiz bırakılacağı yönündeki iddialara cevap veren Bakan Avcı, “Tam tersine okula dönüşen dershanelerin daha çok personele ihtiyacı olacak, hatta yeni bir istihdam alanı açmaya vesile olacak. 6 Şubat 2015 tarihi itibariyle dönüşmekte olan dershanelerde eğitim personeli olarak 44 bin 470 kişi çalışıyor. Önergede ‘eğitim personeli dışında yüz binlerce insan işsiz kalacak’ deniyor. Gerçek rakam, dershanelerde çalışan sigortalı sayısı yüz binler falan değil, 5 bin 536 kişi” diye konuştu.
Takviye kurslarının açıldığı ama öğrenci ve öğretmenlerin ilgi göstermediği iddialarına da değinen Avcı, dershaneye giden ve takviye kurslarına giden öğrenci rakamlarını açıkladı. Bakan Acı, “Düzenleme öncesinde dershanelere giden öğrenci sayısı 1 milyon 220 bin. Bizim 2014 tarihinde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında açtığımız takviye kurslarına gelen öğrenci sayısı 2 milyon 547 bin. İki katından fazla. Bu takviye kurslarımızda çok düşük ücretlere rağmen, artırdık ders saati ücretlerini ama 104 bin 799 öğretmenimiz bu takviye kurslarında görev yapıyorlar. Hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Bu öğretmenlere tatmin edici ücret verilmediği iddiası belki de bu önergenin tek doğru iddiası. Doğru, tatmin edici bir ücret vermiyoruz ama bunu artırdık. Öğretmenlerimize fedakarlıkları için teşekkür ediyorum” dedi.
Genel Kurul’da yapılan oylamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verilen gensoru önergesinin Genel Kurul gündemine alınmasına gerek olmadığı yönünde karar verildi.
(İHA)