Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Hamas tavrını eleştirerek, " ’Hamas olmadan kalıcı çözüm olmaz’ diyorsunuz, ‘Hiç kimse muhatap almasın’ diyorsunuz" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, 140’ı yurtdışından olmak üzere toplam 237 büyükelçi ile Türk dış politikasının tüm boyutlarını değerlendirdiklerini söyleyerek, Türk dış politikasında süreklilik gösteren unsurları ve küresel değişimleri incelediklerini ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, 2016 yılında Büyükelçiler Konferansı’nı Eskişehir’de yapacaklarını açıkladı. Bölgede ve dünyada terör saldırılarının arttığına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’da, İstanbul’da, Paris’te ve Nijerya’da terör saldırılarının olduğuna dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Paris’teki terör saldırısı gösteriyor ki, terörün ne zaman nereden geleceği belli olmaz. Bunu tüm dünyada görüyoruz. Türkiye’de de geçen yıllarda saldırılar oldu, hem bize hem de Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik saldırılar oldu. Terör faaliyetleri dünyanın her yerinde devam ederken, nerede ne zaman olacağını kestirmemiz zor. Tabii ki bizim ülkemiz de gerekli güvenlik, istihbarat önlemlerini alıyor, almaya devam edecek. Ülkemizdeki terör sorununu çözmek için çaba sarf ediyoruz. Ülkemizdeki PKK terör örgütünün faaliyetlerini durdurmadığı malum. Dolayısıyla hem bu konuda tedbirler almamız lazım hem de dışarıdan gelecek her türlü saldırılara tedbirli olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Libya’daki gelişmeleri değerlendiren Çavuşoğlu, tutumlarının net olduğunu vurgulayarak, “Libya’da bir yangın var, o yangını söndürmemiz lazım. Bunun içinde ateşkesin sağlanması lazım. Ateşkesten sonra müzakerenin olması lazım. Çatışan tarafların bir araya gelmesi lazım, bir araya getirilmesi lazım. Gerçekçi ve tarafsız olmamız lazım. Dışarıdan müdahale olmaması lazım. Düşüncelerimizi ve önerilerimizi oradaki taraflara ilettik. Söylediğimiz adımları atabilirsek Libya’yı Suriye olmaktan kurtarırız” şeklinde konuştu.

BÖLGEDEKİ DURUM
‘Eğit-donat’ kapsamında Türkiye-ABD arasında yapılan anlaşmaya ilişkin Bakan Çavuşoğlu, “Bir tarafta terör, diğer tarafta rejim var. Sadece DEAŞ değil, başka gruplarda var. Suriye’nin belli bir bölümünü kontrol altına almak isteyen gruplar var. Terörle mücadele etmek için kapsamlı bir stratejiniz olması lazım. Bunun içinde bütün unsurların olması lazım. Sadece hava saldırılarıyla terörü durdurmak imkansız” diye konuştu.
Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Asker ve güvenlik güçleri arasında teknik görüşmeler başladı. Biz kapsamlı bir strateji içerisinde bütün unsurların olması lazım, tek bir unsura dayalı bir strateji ile başarılı olmamız mümkün değil. O nedenle bu söylediğimiz unsurlar görüşme kapsamında.”

PERİNÇEK DAVASI
Çavuşoğlu, Doğu Perinçek’in İsviçre’deki davasına ilişkin olarak da şunları kaydetti:
“Doğu Perinçek’in 28 Ocak’taki Strazburg’taki davasına katılmasını ben de isterim. Bu konuda mahkemenin karar vermesi lazım. Dava dosyası şu anda Yargıtay’da. Yargıtay’ın karar vermesi lazım. Bu davada biz tarafız. Tezlerimizi en iyi şekilde savunuyoruz.”
Yunanistan’ın başkenti Atina’da Ermeni soykırımı iddialarını protesto etmelerine ilişkin olarak Çavuşoğlu, “Yurt dışındaki vatandaşlarımızın barışçıl gösteri hakkı olması lazım. Şiddete varmayan her türlü protestoyu destekleriz” ifadelerini kullandı.

"HAMAS’I MUHATAP ALMAZSANIZ..."
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki’nin açıklamalarına ilişkin olarak ise Çavuşoğlu, “Bir taraftan İsrail’le müzakereler başlasın diyoruz. ‘Hamas masada olmadan kalıcı çözüm olmaz’ diyor. Tüm muhataplarımız bunu kabul ediyor, söylüyor. Peki Hamas’ı muhatap almazsanız Hamas masada nasıl olacak? ‘Hamas olmadan kalıcı çözüm olmaz’ diyorsunuz, ‘Hamas olmalıdır’ diyorsunuz. ‘Hiç kimse muhatap almasın’ diyorsunuz. Kanunlar çerçevesinde kimin vize alıp alamayacağı açıktır” şeklinde konuştu.
(iha)