CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, adli yıl açılışına ilişkin, adli yıl açılış törenine katılmama gerekçelerinin arkasında olduğunu söyledi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde basın mensuplarına gündeme dair değerlendirmede bulundu. Adli yıl açılışıyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanının şu sözüne yürekten katılıyorum. ’Yenikapı ruhu yaşatılmalı’. Ben Yenikapı’da 12 maddelik bir konuşma yaptım. Konuşmanın 1’nci maddesi şuydu; camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın. Eğer siz buralara siyaseti sokarsanız, o zaman bu Türkiye’nin başı beladan kurtulmaz” ifadelerini kullandı.

"YEMİNİMİZE BAĞLIYIZ"
Adliyeye siyasetin sokulduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, “Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki burası milletin mekanıdır. Milletin mekanında yargının gelip adli yıl açılışı yapması da doğaldır. Şimdi Türkiye’nin tamamı milletin mekanıdır. TBMM de millete aittir ama devletlerin gelenekleri ve töreleri vardır. Her yerin kendine ait özelliği vardır” dedi. “Milletin mekanı diyorsunuz ama kaça mal oldu o mekan onu bilmiyor” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kaça mal olduğunu bilmiyor ama orada adliyeyi topluyorsunuz. Kaldı ki yargının bağımsızlığı dediğimiz bir konu vardır. ABD’de Amerika Devlet Başkanı bir salona girdiği zaman orada hâkimler varsa kimse ayağa kalkmaz, alkışlamaz. Bizde hep beraber ayağa kalkıp alkışlıyorlar. Ne demek bu? Yargı yürütmenin emrine girdi demektir. Yargı siyasete bulaştı demektir.”
Anayasaya sadakat konusunda TBMM’de yemin ettiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Ben anayasaya sadakat konusunda TBMM’de yemin ettim. Yasama, yargı güçler organı ilkesine saygı duyacağıma dair yemin ettim. Yeminimize bağlıyız. Herkesin de yeminine bağlı olmasını isteriz” dedi.

EFKAN ALA SORUSU
Kılıçdaroğlu, Efkan Ala’nın görevden ayrılmasıyla ilgili ise ayrıntıları bilmediklerini söyleyerek, “Partinin iç işi gibi görünüyor. Ayrıntıları öğrendikten sonra daha geniş bir açıklama yapabiliriz” açıklamasında bulundu.
Gündeme ilişkin değerlendirmesinin ardından Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi fuaye alanında “Cumhuriyet Halk Partisi Çalışıyor, Türkiye Kazanıyor” projesi kapsamında Bodrum Belediyesi’nin çalışmalarının tanıtımının yapıldığı sergiyi gezdi.
(İHA)