Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “tek tip kıyafet" konusuna ilişkin, “Teknik hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz çok geç olmaksızın yürürlüğe girecektir. O hususta çalışmalar devam ediyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Bursa İl Başkanlığını ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Gül, “FETÖ ile ilgili mücadele kararlı şekilde devam ediyor. 3 bin 920 hakim savcı ihraç edilmiş. HSK’da 22, Yargıtay’da 208, Danıştay’da 91 üye ihraç edilmiş. Bu elbette yargıda esasen varsa bir yargıya güvensizlik anlamda sonun bunun temelinde örgütün mensupları olarak cübbesini örgütün mensubiyetini gizlemek için kullanan bir terör örgütüyle karşı karşıyayız. Bunlar onurlu yargı mensuplarımız ve emniyet mensuplarımız yapılan tahkikat neticesinde ihraç edildiler. Hukuk önünde gerekli yargılamalar hukuk çerçevesinde yapılmaktadır. Bunların yapmış olduğu yargılamalarla alakalı kanun yolu devam eden kesinleşmiş veya kesinleşmemiş olanlarla alakalı kanun yolları usul kanunlarımızda var. Bu konuyla alakalı yapılabilecek hangi yollar varsa vatandaşlarımız başvurabilir. Hukuk dışında yapılacak bir şey yok. Ama usul kanunu çerçevesinde yapılacak her türlü çalışma, yargılamaların yenilenmesi şeklinde yollara başvurulabilir” diye konuştu.

“CEZAEVİ İNŞAATLARI YOĞUN ŞEKİLDE SÜRÜYOR”

Cezaevleri ile ilgili sorulan soruya Gül, şu cevabı verdi:

“Cezaevleri ile alakalı Türkiye’de 15 Temmuz FETÖ hain terör örgütünün darbe girişimi sonrasında örgüt mensuplarının yargılanması, tutuklanması sebebiyle kapasitenin üzerinde doluluk oldu. Bunları telafi etmek amacıyla cezaevleri inşaatı yoğun şekilde devam ediyor. Bunlarla alakalı tüm çalışmalarda hızlı şekilde sürdürülüyor. Orada kalan tutuklu ve hükümlülerin de daha rahat şartlarda kalmaları için gerekli tedbirler devam ediyor.”

“TEK TİP ELBİSEYLE ALAKALI ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Tek tip elbiseyle alakalı sorulan soruya Gül, “Hükümetimizin kararlılığı var. Önceki Adalet Bakanımız, şu anki Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ döneminde başlatılan ve devam eden çalışma var. Teknik hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz çok geç olmaksızın yürürlüğe girecektir. O hususta çalışmalar devam ediyor” diye cevapladı.

“YARGI MENSUBU OLMAYI HAK ETMEYEN KİŞİLERLE İLGİLİ HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK”

HSK ile alakalı seçimin yeni yapıldığını vurgulayan Gül, “HSK üyelerimiz yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı konusunda dikkatli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. FETÖ çok kripto bir örgüt olduğu için bu hususla ilgili asla 3 bin 920 hakim-savcı ihraç edildi çalışma tamamlandı diyemeyiz. Bu hususta yakın zamanda teftiş kurulumuzun bitirdiği dosyalarla alakalı gerekli teftişler yapılacak. Bu hususta varsa da titiz şekilde çalışmalar yapılıp, gerekli cezalar yargı mensubu olmayı hak etmeyen kişilerle ilgili hukuki mücadele devam edecek” açıklamasında bulundu.

“SAVCILARIMIZA VE YARGIYA GÜVENELİM”

Bylock’un terör örgütünün kullandığı haberleşme aracı olduğunu ifade eden Gül, “Terör örgütü olmaya yeterli bir delil olarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu karar var. Bugünlerde Ceza Genel Kurulu bu kararı temiz incelemesi sonucunda karara bağlayacak. Bu kararın önemi, Bylock’u terör örgütü mensuplarının kullandığı ve terör örgütü üyesi olmaya yeter bir delil anlamında bir nitelik ihtivadan bir karar söz konusu. Bylock olarak bir Ali isimli vatandaşın ismine telefon kayıtlı. İnceleme yapıldığında onun aslında Veli tarafından kullanıldığı belirleniyor. Savcılarımız bu konuda çok titiz çalışıyor. Bu konuyla alakalı savcılarımıza, yargıya güvenelim. Adaletin tecellisi yerine gelecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bylock içerisinde çözümlemeler ve yargılamalarda deliller geliyor. Bu konuyla alakalı gerçek mahkemelerce tespit edilmektedir. Hak eden cezasını almaktadır. Delilde yetersizlik varsa tahliyeler olmakta ve beraat etmektedir. Türkiye’de hukuk devleti var. Yargı da bağımsız. Herkes yargıya güvensin. Biz de siyasi bakan olarak yasal düzenleme yapıyoruz. Savcılarımız, hakimlerimiz bağımsızca, özgürce kendi kararlarını veriyor. Bu konuda yargılamalar titiz ve objektif olarak düzenleniyor” şeklinde konuştu.

Ziyaretin ardından AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Gül ve Çavuşoğlu’na Türk bayrağı hediye etti.

(Ahmet Faruk Çabuk - Abdullah Çibir / İHA)