HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Aileler, sadece kendi çocukları için değil, bütün dağdaki gençler için barış istiyorlar. Yine bölgede görev yapan askerler için barış istediklerini haykırıyorlar” dedi.
Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Ortadoğu’nun her tarafı yangın yerine dönerken Rojava’da tüm Ortadoğu barışı ve demokrasisine kaynaklık edecek demokratik sistemin inşa süreci yaşanmaktadır. Kürtlerin, Arapların, Ermenilerin, Süryanilerin, Türkmenlerin bütün halkların demokratik özgür geleceğini güvence altına alan özerk yönetim süreci Rojava’daki halklar açısından büyük bir umut yarattığı gibi aynı zamanda Ortadoğu’nun demokratik dönüşümüne de temel teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.
PKK tarafından kaçırılan çocukların ailelerinin Kandil’e götürüleceği iddialarıyla ilgili soru üzerine Baluken, “Bu konuda herhangi bir bilgim yok. Ailelerin Kandil’e gitme yönünde bir talebi olursa, bu konuda bir engelin çıkacağını tahmin etmiyorum. Oradaki alilerin haykırışlarını doğru değerlendirmek gerekiyor. Aileler, sadece kendi çocukları için değil, bütün dağdaki gençler için barış istiyorlar. Yine bölgede görev yapan askerler için barış istediklerini haykırıyorlar. Türkiye’de yeniden savaşın olmaması, anaların gözyaşı dökmemesi için o eylemi yaptıklarını ifade ediyorlar. Bu mesajları doğru şekilde anlamak ve yansıtmak önemlidir. Biz ailelerimizin göstermiş oldukları duyarlılıkla, kamuoyuna aktarmış oldukları taleplerin siyaset kurumu tarafından farklı şekilde ele alındığını, hiç bu meselede çözüm kaygısı taşımayan çevreler tarafından istismar edildiğini düşünüyoruz. Ailelerin oturma eylemine ara verme kararının doğru olduğunu düşünüyoruz. Süreçte aileler kendi duygularını istismar eden partilerden çözüm ve barış konusunda talep edecek pozisyonda olmalıdırlar” cevabını verdi.
(İHA)