AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anayasa Komisyonu’na üye belirlenmesine ilişkin soruya, “Bugün Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreterimiz Abdülhamit Gül beyin görevlendirilmesini kararlaştırdık” yanıtını verdi.
Turan, TBMM’de açıklama yaptı. Yarın İzmir’de Cumhuriyet Halk Partisinin mitingi olduğunu hatırlatarak, “Yarınki darbeye karşı yapılacak olan CHP’nin İzmir mitingine özellikle CHP’li vekil arkadaşlarımızın daha rahat katılması için Meclisimizin bugün görüştüğümüz kanunu bitirip, yarın çalışmamasını planlıyoruz. İstiyoruz ki, CHP’li arkadaşlarımız ve hatta diğer siyasi partimizin vekilleri darbe karşıtı mitinge katılsınlar. Tek vücut halinde kamuoyuna tüm partiler ‘darbeye karşıyız’ mesajı versinler. Darbe ile ilgili süreçte, ’en çok nasıl karşı kondu’ diye sorduğumuzda, tüm partilerin ortak tavır alması, beraber milli iradeyi kollaması diyebiliriz. Hangi partinin, hangi etkinliği olduğuna bakmaksızın tüm bu etkinliklere katılmayı bir vatandaş olarak görev olarak addediyoruz. Bununla ilgili AK Parti Grubu olarak, eğer kanun biterse, her isteyen vekil katılabilsin diye, bir günlüğüne kapatmayı uygun gördük” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ’NİN ADAYI ABDÜLHAMİT GÜL
Anayasa Komisyonu’na üye belirlenmesine ilişkin soruya Turan, “Bugün Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreterimiz Abdülhamit Gül beyin görevlendirilmesini kararlaştırdık. İnşallah üç partimizin, diğer partimizin temsilcileri bir araya gelip, ilgili düzenlemeleri Meclise getirirler diye ümit ediyorum” diye cevap verdi.

DARBE ARAŞTIRMA KOMİSYONU
Darbe araştırma komisyonu ile ilgili olarak Turan, “Bizde de çok sayıda milletvekili arkadaşımız görev almayı talep etti. Biz de olumlu karşılıyoruz. Adli soruşturma devam ediyor, ifadeler alınmadan, Meclisin bu konuda adım atması makul olmayacağı kanaatindeyiz. O yüzden iddia edilen geciken bir süreç söz konusu değil. Adli, emniyet soruşturması, diğer işler devam etsin, belgeler ortaya çıktığı zaman göreceksiniz, tüm partilerimizin verdiği üyelerle birlikte en ince araştırmaları yapacaktır. Şu an komisyon kurulmasının bir anlamı yok. O yüzden diyoruz ki, en azından Anayasa’nın öngördüğü süreler var. Onlara bağlı kalmak kaydıyla, İç Tüzük’e bağlı kalmak kaydıyla gelecek hafta tekrardan değerlendireceğiz. Şu an komisyon kurulsa yeni inceleyecek. Bunu gecikme olarak değil, sağlam durma olarak değerlendirmek lazım” değerlendirmesini yaptı.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER
Kanun Hükmünde Kararnamelerin görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin olarak Turan, “Bunların Meclise gelmesinde fayda var. Daha eski yıllardaki OHAL uygulamalarındaki KHK’lara baktığımızda gelmediği de geldiği de olmuş. Bunu Meclis Başkanlığımızla görüşüp, karara bağlayacağız. Ancak Kanun Hükmünde Kararnameler 30 günlük süre içinde bir kurucu unsur değildir, gelmemesi halinde hiçbir yasal boşluk olmayacaktır” diye konuştu.
(İHA)