AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, çözüm sürecine yoğun şekilde destek olduğunu söyledi.

Amasya’da sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik düzenlenen toplantıda çözüm sürecine ilişkin konuşan İpek, “Tüm milletimizde yoğun bir destek var. Türkiye genelinde yüzde 58 gibi bir destek var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok daha yüksek yüzde 84’lerde, İç Anadolu’da yüzde 61’lerde destek var ve bu destek sürekli artarak devam ediyor. İnşallah bunu başarmak hep birlikte nasip olacak. Hiçbir parti ayrımı yapmadan halkın büyük çoğunluğunun bu süreci desteklediğini anketlerde de gördük" dedi.

30 yıldır akan kanı durdurmanın kendilerin nasip olmasını istediklerini vurgulayan İpek, "Çünkü bin yıldır bu topraklarda, bu coğrafyada birlikte büyük bir medeniyeti yükselttik. Bin yıldır birlikte yaşadık. 30 yılda ortaya çıkan bu acıları tedavi etmek hep birlikte hepimizin görevi ve bunu başarabilecek durumdayız” diye konuştu.

AK Parti’nin olağanüstü halin kaldırılması, TRT ŞEŞ, üniversitelerde farklı dil ve lehçelerde enstitüler kurulması gibi çeşitli demokratik adımları attığını anımsatan İpek, “Son gelinen çözüm sürecinde de inşallah hem halkımızın büyük desteğiyle bunu başarmak için çok büyük önemli bir adım atıyoruz. Seçim öncesinde çok büyük önemli adımlar atıyoruz. Geneli itibariyle kamuoyu ile de paylaşıldı. Akil adamlarla ilgili süreç o konuşmada oldu. Orada o süreçle ilgili halkı bilgilendirecekler. Doğru bilgilendirecekler. Onların duygularını, düşüncelerini alacaklar. Sürecin çok daha sağlıklı. Kanın durması adına sağlıklı işlemesi için gerekli adımları, gerekli anlatımlarda bulunacaklar. İnşallah şu anda o silahların susmasıyla ilgili adım şu anda başladı. Arkasından silahların bırakılıp ülke dışına gitmesiyle ilgili süreç arkasından gelecek ki. Zannediyorum bu Ağustos’un sonuna doğru tamamlanmış olacak. Ve bunun akabinde demokratik adımların atılmasıyla ilgili bugüne kadar zaten o programımızda yazdığı şekilde o süreci 11 yıldır işletiyoruz. Bundan sonra çok daha hızlı bir şekilde işleyecek. Arkasından tüm ülkede normalleşmenin olduğu bir süreci yaşayacağız. İnşallah kanın durması, kanın akışının durması hep birlikte çalışmalarımızla sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

Medyanın ve siyasi partilerin de süreci desteklemesi gerektiğini vurgulayan İpek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ana muhalefet partisi AK Parti kurulmadan önce o problemle ilgili olarak hazırlamış oldukları raporlarda demokratik adımların atılmasıyla ilgili çok önemli tespitler var ama bugün bunu, bunları söylememekte. Kendi üstüne böyle bir görev düştüğü halde söylememekte. Sayın Bahçeli, Sheraton’da 2008 yılında kendisine yöneltilen bir soru üzerine ‘parlamentoda hiçbir ayrım yapmaksızın. Hükümet belli bir konuda demokratik adımlar getirildiğinde siyasi partiler hiç ayrım yapmaksızın destek vermesi gerekir’ diye o gün açıklaması olmuştur. Ama bugün kurulan komisyona katılmayacağını belirtmiştir. Öyle veya böyle bu konunun çözümüyle ilgili inşallah elimizi, gövdemizi bu işin içine verdik."

Pirler Parkı Restoran’da düzenlenen toplantıya AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile Ak Parti Amasya İl Başkanı Osman Faik Salman’da katıldı.