BARTIN (AA) - AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı etkinliğin iptal edilmesine ilişkin, "Buradan Almanya'da yaşayan vatandaşlarımıza sesleniyorum; Almanya'nın bu çirkin tavrına karşı siz, sandıkta gerekli cevabı vereceksiniz." dedi.

Şahin, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması sürecinde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Türkiye'nin bir referandum sürecine girdiğini, her siyasi partinin bu süreçte meydanlara gelerek düşüncelerini paylaşacağını belirten Şahin, Türkiye'nin her görüşün özgürce ifade edilebildiği bir ülke olduğunu fakat kendilerine demokrasi ve özgürlük dersi vermeye çalışanların, dün yine Avrupa'da, Almanya'da sınıfta kaldığını aktardı.

Şahin, Federal Almanya hükümetinin Adalet Bakanı Bozdağ'ın izni alınmış, salonu tutulmuş toplantısını iptal ettiğini, yaptırmadığını anımsatarak, "Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci de Almanya'daydı. O da Almanya'nın bir kentinde aynı amaçla salon toplantısı yapacaktı. İzin de alındı, salon tutuldu, davetiyeler gönderildi ama son anda Alman yetkililer onu da iptal ettiler. Almanya'da 3 milyondan fazla vatandaşımız yaşıyor. Bunların 1 milyondan fazlası seçmen. Referandumda da oy kullanacaklar. Tabii ki Türkiye'den siyasiler Avrupa'ya gidecek. Avrupa'da oy kullanacak vatandaşlarımızla toplantı yapacaklar." diye konuştu.

Yaşanan olay üzerine Almanya'nın Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak protesto ettiklerini işaret eden Şahin, şöyle konuştu:

"Bunlar belki yapılması gereken işlerdir ama asıl yapılması gereken iş, buradan Almanya'da yaşayan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Almanya'nın bu çirkin tavrına karşı siz, sandıkta gerekli cevabı vereceksiniz. Sandığa gideceksiniz ve onlara Türkiye'yi bir adım, iki adım daha ileri taşıyacak olan bu anayasa değişikliğine sandıkta 'evet' mührünü basarak en güzel cevabı vereceksiniz."

Ana muhalefet partisi sözcülerinin "tutarsız beyanlarla anayasa değişikliğine sanki Türkiye'yi uçurumun kenarına getirecek bir değişiklikmiş gibi karşı çıktığını" söyleyen Şahin, değişikliğin tam tersine ülkeye çok şey kazandıracağını kaydetti.

- "Ben işçi emeklisinin oğluyum"

Şahin, anayasa değişikliğinin bu ülkede seçme hakkına sahip kişilerin aynı zamanda seçilme hakkına da sahip olması imkanını getireceğini belirterek, "Ne demek bu? 18 yaşını bitiren herkes bu ülkede seçme hakkına sahipti değil mi? Aynı zamanda bu insanlar, seçilme hakkına da sahip olacaklar, milletvekili adayı da olabilsinler. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde seçilme yaşı 18, orada yaşayan gençler bu hakka sahipse benim ülkemdeki gençler niye sahip olamasın?" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısında "Neden seçilme yaşını 18'e indiriyor? Çünkü kendi çocuklarını milletvekili yapacaklar da onun için." dediğini aktaran Şahin, "Ve devam ediyor; 'Bunlar işçi, memur ve çiftçi çocuklarını milletvekili adayı yapmazlar.' diyor. Huzurunuzda size seslenen bu kardeşiniz, Karabük'ün Ovacık ilçesi Ekeci köyünden işçi emeklisi Abdullah Şahin'in oğludur. Ben işçi emeklisinin oğluyum. Bugün hava muhalefeti dolayısıyla uçağı inemediği için sizlerle birlikte olamayan Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Erzincan'ın Refahiye ilçesinin Kayı köyünden Topal Dursun'un oğludur, çiftçinin oğludur." diye konuştu.

Şahin, parti tüzüklerinde "partide milletvekili olanlar, yakınlarını 'milletvekili adayı' olarak gösteremez." şeklinde madde olduğunu aktararak, başka partilerde böyle bir şeyin olmadığını kaydetti.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da yoğun sis nedeniyle uçağı iniş yapamayan Binali Yıldırım'ın, bir saat boyunca Zonguldak Havaalanı'na inmek için mücadele ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

" 'Bartınlılar Cumhuriyet Meydanı'nı doldurdu, sizi bekliyor Sayın Başbakanımız.' dedik. 'Bir kere daha deneyelim. Bartın için riske gireriz.' dedi. Kaptan pilota talimat verdi, 'İnebiliyorsak riski üzerimize alalım, Bartınlı kardeşlerimizi meydanda yalnız bırakmayalım.' dedi. Bir kez daha denediler, cuma namazını aslında Bartın'da kılacaktı. Cuma namazı süresi boyunca, bir saat boyunca havaalanında bekledik ancak uçak yoğun sis nedeniyle inemedi. Tabii Sayın Başbakanımız Sinop'a hareket etmek zorunda kaldı. Yalnız şunu söyledi, 'Siz, benim selamımı iletin. Canlı bağlantıyla ben Bartınlılarla buluşmak istiyorum."

16 Nisan'ın Türkiye ve millet için çok önemli bir tarih olduğunu, halk oylamasına 45 gün kaldığını ifade eden Tunç, kalan sürede, anayasa değişikliğinin 18 maddesiyle ilgili vatandaşlara anlatılmayan, izah edilmeyen hiçbir şey bırakmayacaklarını vurguladı.

16 Nisan'da vatandaşların sandık başına giderek, yeni bir anayasa için "evet" diyeceğini söyleyen Tunç, "Bir daha 15 Temmuzlar yaşanmasın diye 'evet' diyor muyuz? Bir daha 27 Mayıslar yaşanmasın diye 'evet' diyor muyuz? Bir daha 12 Eylül darbeleriyle bu güzel ülke karşılaşmasın diye var mıyız? 16 Nisan'da inşallah Bartın'dan güçlü bir 'evet' diyeceğiz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Bartın İl Başkanı Hüseyin Manav da Başbakan Yıldırım'ın hava muhalefeti nedeniyle mitinge katılamamasından dolayı büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi.