Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan haber kanalı CNN’in muhabiri Becky Anderson’la gerçekleştirdiği söyleşide İsrail’in terörist bir devlet olduğunu dile getirdi.
CNN’in Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimi ve Gazze’de yaşanan olaylar nedeniyle gerçekleştirdiği söyleşide Başbakan Erdoğan, İsrail-Filistin sorunu ve Mısır’daki gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, İsrail’le Filistin arasında yaşanan sorunlar hakkındaki konuşmasına eski İsrail Cumhurbaşkanı Ariel Şaron’un sözleriyle başladı. Erdoğan, “Şaron’la Tel Aviv’de görüştüğümde bana ‘En mutlu olduğum zamanlar bir tankın üzerinde Filistin’de olduğum zamanlardı’ demişti. Bu cümleyi asla unutamam. Şu anda Filistin’deki tutumumuz belli. Amerikalı dostlarımızla konuştuğumuzda Obama olsun, Bush olsun Filistin’de iki devletli yapıyı dile getirmişlerdi. Bu yüzden Filistin’le çalışmalar yapmaya devam ettik. Fakat şu anda İsrail’in Batı tarafından desteklenmesi, dünyanın suskun kalması anlaşılamaz. O yüzden biz sessiz kalamayız ve sessiz kalmayacağız” dedi.
Bir konuşmasında İsrail’i Hitler’e benzetmesi konusundaki soru üzerineyse Erdoğan, sözlerinin arkasında olduğunu belirterek, “Söylediklerimin tamamen arkasındayım. Çünkü Nazizm ve faşizm Hitler tarafından uygulandı. Eğer bunların hepsini bir masaya koyarsanız İsrail’in Gazze’de Filistinlilere ne yaptığını görebilirsiniz ve bu Hitler’in onlara (Yahudiler) yaptığını da aşan bir durumdur. Biz bunu onaylayamayız. Hitler’in yaptıklarını da onaylayamayız. İsrail tarafından yapılan katliamı, zulmü ve soykırımı kabul etmiyoruz. Hamas ve El Fetih iki devlet yapısı bakımından birleşik ve her iki grup da resmi ulusal uzlaşma hükümeti formatında. İsrail bu devletin ilerlemesini istemiyor, onlar bu devleti durdurmak istiyor. İsrail bir terör devletidir. İsrail, Gazze’de terör dalgası oluşturuyor” dedi.
Katar’ın bölgede terörü finanse ettiği iddiaları üzerine Erdoğan, Katar’ın insani yardıma ihtiyaç duyanların yanında olduğunu ve Türkiye’yle işbirliği içerisinde zulme karşı çıkan bir devlet konumunda olduğunu dile getirdi. Hamas’ı ateşkes konusunda ikna edebileceklerini de belirten Başbakan Erdoğan, Mahmud Abbas ve Hamas’ın ateşkese hazır olduğunu fakat İsrail’in 2012’de alınan ateşkes kararına uyması gerektiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, Mısır’ın Gazze’de yaşananlara yönelik tutumuyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mısır’ın sorunun çözümünde samimi bir yaklaşım tutunmadığını ifade eden Erdoğan, “Mısır’ın Filistin sorununa samimi bir yaklaşımı yok. Eğer Mısır gerçekten ateşkes ve barış görüşmelerinde lider rolü üstlenmek istiyorsa Türkiye’nin bu konuda ısrarcı bir tutumu yok. Bizim bağcıyla işimiz yok, biz üzüm yemek istiyoruz. Buradaki üzümün anlamı Ortadoğu’daki barışa katkıda bulunmaktır. Eğer Filistin burada barışı elde edemezse, eğer İsrail bu ortamda barışı elde edemezse Ortadoğu’daki huzursuzluk tüm dünyayı rahatsız eder. Bu yüzden İsrail ve Filistin arasındaki anlaşma tarihi bir öneme sahiptir” dedi.
Erdoğan, son olarak Sisi’yi tiranlıkla suçladı ve “Sisi’nin şu anda bir tiran olduğundan şüphemiz yok” dedi.
(İHA)