Başbakan Ahmet Davutoğlu, anlayabilene İstanbul’un büyük bir öğretmen olduğunu söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valiliğini ziyaret etti. Vali Hüseyin Avni Mutlu ile görüşen Davutoğlu, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Hayatı İstanbul’da geçmiş bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Davutoğlu, “Bu ziyaret vesilesi ile bildiğiniz gibi sabah Eyüp Sultan Hazretlerini ziyaret ettik. İl Başkanlığımızda teşkilatımızla bir toplantı yaptık. Daha sonra 3 başbakan selefimizi ki her üçünün de Türk siyasi hayatında özel anlamı var. Başta şehit başbakanımız Adnan Menderes, Turgut Özal ve Necmettin Erbakan’ın mezarlarını ziyaret edip siyasi mirasımızı konusunda onlardan devraldığımız ve daha önce ülkemize hizmetler yapmış devlet büyüklerimizi yad ederek bu ziyaretleri tamamladık. Cuma namazını Süleymaniye’de eda ettikten sonra sayın valimizin ziyaretine geldik” dedi.
Vali Hüseyin Avni Mutlu’dan İstanbul’un durumu ile ilgili bir brifing aldığını söyleyen Davutoğlu, “Sayın valimiz İstanbul’un içinde bulunduğu değişim çerçevesinde kapasitesini, sosyal alt yapısını, hastanelerimizi, sağlık hizmetlerini ele aldığımız kapsamlı bir brifing sundular. Bu çerçevede İstanbul’un sorunlarını da dinleme imkanı bulduk. Buradan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edeceğiz ve orada da bu brifingi alacağız” diye konuştu.
Kendi hayatının da İstanbul’da geçtiğini hatırlatan Davutoğlu, “Bütün hayatı İstanbul’da geçmiş ve İstanbul’un özellikle tarihi yarımadanın her sokağın ziyaret ederek şehir bilinci, tarih bilinci kazanmış birisi olarak, bir İstanbul talebesi olarak buraya gelmekten her zaman büyük mutluluk duydum. Sabah İl Başkanlığı toplantımızda da söyledim. Anlayabilene İstanbul büyük bir öğretmen, büyük bir hocadır. İstanbul’da yaşayanlar İstanbul’un talebesi olmak durumundadır. İstanbul her sokağı ile medeniyetimizin birikimini yansıtır. Dünyada çok az şehir İstanbul’un taşıdığı özelliği taşır. Kadim kültürü bünyesinde barındırır, moderniteyi, dünyanın en önemli küresel şehirleri arasındadır. Dünyada bu üçünü barındıran şehir çok azdır. Bizim hedefimiz İstanbul’un kadim kültürünün mirasını en küçük çakıl taşına kadar korumak. Ona gelecek her zararı ortak kültürümüze gelen bir zarar olarak görmek. Bütün yönetim unsurları bu bilinçle hareket etmektedirler. Moderniteyle gelen unsurları korumak ama kadimi bozmada küresel nitelikte dünyanın en büyük havalimanı sahip olan, finans merkezi olan bir birleşmiş milletler şehrine dönüştürme amacımız var. Bu büyük bir meydan okuma, büyük bir değişim süreci. Hep birlikte İstanbul’a sahip çıkacağız. Brifingleri aldıktan sonra gerekirse İstanbul ile ilgili olarak çok daha kapsamlı çalışmaları birlikte yapacağız. Sayın Cumhurbakanımız’ın da İstanbul’a ilgisi, aşkı malumdur. İnşallah İstanbulumuz’u bu kadim kimliğini muhafaza eden, aynı zamanda küresel bir şehir olarak geleceğe hazırlana bir şehir olmasını temin etme çabalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, yarın Ankara’ya giderek hükemetin güven oylamasına katılacağını, güven oyunu aldıktan sonra da ilk ziyaretini doğduğu şehir olan Konya’ya yapacağını kaydetti.
Basın mensuplarını sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, “İstanbul’da nerelerde yaşadınız” sorusu üzerine şunları söyledi;
“Çocukluğum Fatihte geçti. Gelenbevi İlkokulu yanında geçti. Daha sonra Bahçelievler’de yaklaşık 30 sene kaldım. Hala yakın akrabalarım oradadır. Daha sonra akademik hayat için sakin bir bölge diye Göktürk’te bir evimiz var. İstanbul’u yaşamak demek tarihi yarımadanın içinde ve yakınında olmak demektir. Buraya gelirken ‘keşke inebilsem ve lise yılarında olduğu gibi İstanbul lisesinde çıkıp sahaflara, beyazıt üzerinde gezebilsem’ diye düşündüm. Mümkün olduğu kadar gece gündüz bu ziyaretleri yapacağız. Sık sık geleceğim ve sokakta mümkün olduğu kadar İstanbul’dan ders almaya çalışacağım”.
(İHA)