Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 2017 dönem başkanı seçilmesine yönelik yönelik, “Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı.
Bakan Albayrak, Adana’da bir otelde düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin özel oturumunda konuşan Bakan Albayrak, ŞİÖ’nün yakından takip ettikleri ve kazan-kazana dayalı, bölgedeki enerji, ekonomi ve farklı politikalar üzerinde barışa huzura katkı sağlayacak projeler ile işbirliği anlamında her projeye olumlu baktıklarını söyledi.
Bakan Albayrak, dünya ekonomisinin önemli ülkeleri Çin ve Rusya’nın ŞİÖ’de barındığını hatırlatarak, “2017’de Pakistan ve Hindistan’ın da yer alacağı bir örgütten bahsediyoruz. Ekonomik olarak üretimden, pazardan bahsedecekseniz her pazar, her ekonomik coğrafyayla iletişim ve diyalog içerisinde olmak zorundasınız. Bizim uzun yıllardır süregelen bir stratejik ortaklığımız var birçok alanda olduğu gibi. Bunun devam ettiği bir süreçte Şanghay’la ilgili soru işaretleriyse amaç, biz Türkiye olarak hiçbir konuya negatif gözle bakmayız. Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü işbirliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız. Dünyanın enerji kulübü olma anlamında da en büyük örgütlerden biri” dedi.
Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Türk Akımı projesi hakkında da bilgiler aktaran Bakan Berat Albayrak, “Projenin Türkiye için anlamına baktığımızda Türkiye’nin Batı Hattı üzerindeki mevcut güzergahında önümüzdeki dönemde yaşanabilecek Doğu Avrupa üzerindeki teknik problemleri de göz önünde bulundurarak Rusya’dan alternatif güzergah olarak oluşturulmuş bir proje. Biz her projeye ’kazan kazan’ olarak bakıyoruz. Türkiye çok yoğun enerji ve doğalgaz tüketen bir ülke. Özellikle kış aylarında en ufak bir gaz tedariğindeki sıkıntıyı elimine etmek için uyguladığımız bir strateji var.Özelikle gaz anlamında arzın istikrarlı bir şekilde tedariği anlamında yatırımlarımızı biliyorsunuz. Bu çerçevede baktığımızda master plandaki Türkiye’nin enerji arz güvenliğine hizmet edecek bir proje” diye konuştu.
Türkiye’nin ŞİÖ Enerji Kulübü 2017 dönem başkanlığına seçilmesini de değerlendiren Albayrak, şöyle konuştu:
“Biz Türkiye olarak ülkenin ve paydaşlarının menfaatine olan her türlü işbirliğine açık olmak durumundayız. Dünyanın büyüyen ekonomileri içerisinde yer alan bu kadar önemli bir örgütte bulunmaktan, katkı verip almaktan, olumlu bir gündemle desteklemekten, paydaşı olmaktan memnuniyet duyarız.”
Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan, Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, GAMA Holding Başkan Yardımcısı Arif Özozan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın da katıldığı 7. Türkiye Enerji Zirvesi, çeşitli panellerle devam ediyor.
(İHA)