Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yapısındaki değişikliklere ilişkin, “Demokratik bir denetim ve demokratik denetiminde belirleyici olduğu yapı ortaya çıktı. Artık bugün itibariyle sivillerin çoğunlukta olduğu, oylama yapıldığı zaman oy nisabı itibariyle de, toplantı nisabı itibariyle de çoğunlukta olduğu bir yapı ortaya çıkmış oldu” dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, bir televizyon kanalında katıldığı programda YAŞ yapısında yapılan değişikliklere ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Bozdağ, “Bu darbe teşebbüsü, peygamber ocağı olan ordumuzun FETÖ’nün ocağına, milletin ordusu olan ordumuzun FETÖ’nün ordusuna nasıl dönüştürüldüğünü hepimizin önüne çok acı bir şekilde koymuştur. Bundan sonraki süreçte bunu daha imkansızlaştıracak, peygamber ocağını, milletin ordusunu koruyacak tedbirlere ihtiyaç var. Onlardan birisi YAŞ yapısının değişmesi, sivil ağırlığının orada artması ve terfilerde belirleyici iradenin sivil irade olması anlamı taşımaktadır. Baktığımızda sayısal çoğunlukta değişti ve oradaki yapıda çok farklı hale geldi” diye konuştu.

“Bu büyük bir demokratikleşmedir, son söz sivilde olacaktır”
YAŞ üyesi olan sivillerin çoğunlukta olmasının son derece önemli bir konu olduğunun altını çizen Bakan Bozdağ, “Demokratik bir denetim ve demokratik denetiminde belirleyici olduğu yapı ortaya çıktı. Artık bugün itibariyle sivillerin çoğunlukta olduğu, oylama yapıldığı zaman oy nisabı itibariyle de, toplantı nisabı itibariyle de çoğunlukta olduğu bir yapı ortaya çıkmış oldu. Bu doğru olan yapı ve dünyanın her yerinde de öyle. İngiltere’deki yapıya baktığınızda denge var, Yunanistan’daki YAŞ yapısına baktığınızda bir tane asker var o da Genelkurmay Başkanı. Onun dışında herhangi bir asker de yok. Biz bunu yaparken dünyadaki örneklere de baktık. Demokratik ülkelerde bu nasıl onu da inceleyerek Türkiye’mizde, demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi, bir YAŞ yapısının oluşturulması adımını attık. Bu büyük bir demokratikleşmedir, son söz sivilde olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Sivil iradeye kuvvet komutanlıklarının bağlanması son derece önemli”
OHAL kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını değerlendiren Bakan Bozdağ şunları söyledi:
“Bugüne kadar Türkiye’de herkes neyi söylüyordu, ’kuvvet komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı’na bağlansın.’ Bunu söylemeyen hemen hemen hiçbir siyasi, medya mensubu, akademisyen kalmadı. Herkes bunu söylüyordu. Ama bunu bir türlü sivil iradeye bağlayan tarihi demokratikleşme adımını Türkiye atmayı başaramadı. Bu vesileyle bu antidemokratik gayri hukuki girişimin ardından büyük demokratikleşme adımlarını atma gereği ortaya çıktı. Çünkü ne kadar demokratikleşirsek o darbeyi önleyecek gücü de yukarı çekecektir. Sivil iradeye kuvvet komutanlıklarının bağlanması son derece önemli. Pek çok görev, yetki Milli Savunma Bakanlığı’na geçmiş oldu. Bu da son derece önemli bir demokratikleşme esasında. Milli Savunma Bakanı size daha iyi anlatır ama Milli Savunma Bakanlığı’nın teşkilat yapısı da oldukça önemli ölçüde değiştirildi ve diğer bakanlıkların teşkilat yapıları gibi genel müdürlükler oluşturuldu, Teftiş Başkanlığı getirildi. Bu noktada sivil ve dıştan bir denetim de ilk defa Türk Silahlı Kuvvetlerinin kuvvet komutanlıklarının üzerine getirilmiştir. Şu andaki kararnameyi iyi analiz ettiğinizde göreceksiniz ki orada 9 tane genel müdürlük, 5 tane müsteşar yardımcılığı, müsteşar, Teftiş Kurulu Başkanlığı, daire başkanlıkları ve bağlı komutanlıklar var. Demokratik hukuk devletlerindeki uygun bir biçimde yeniden yapılandırıldı ve tüm devlet teşkilatı ve geleneksel devlet yapısına da uygun hale getirildi. Bu da büyük bir devrimdir reform olmuştur.”

“Fethullahçı terör örgütü, okulların kaynaklarına kadar sinmiş vaziyette”
Askeri okulların tamamının kapatıldığı bilgisini veren Bakan Bozdağ, “Hem askeri liseler hem de astsubay hazırlama okulları, jandarma okulları ve bugünkü yapı itibariyle harp okulları ve harp akademileri kapatıldı. GATA’da kapatılıp Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. Bütün bu okulların öğrencileri YÖK tarafından ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı tarafından puanlarına denk bir şekilde diğer üniversitelere, liselere dağıtılacaktır ve bir mahrumiyet oluşmayacaktır. Ayrıca bu öğrencilerde eğer okullardan rızalarıyla ayrılanlar veya atılırlarsa tazminat alıyordu, şimdi bu işlem nedeniyle onlar herhangi bir tazminat da alınmayacaktır. Neden bu yapıldı çok önemli. Çünkü bu Fethullahçı terör örgütü okulların kaynaklarına kadar sinmiş vaziyette. Bundan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerine gelecekler üniversitelere nasıl giriş oluyorsa aynı şekilde sınavlara girecekler. Ondan sonra nasıl bir konservatuvara girerken, özel bir okula girerken, özel yetenekler, o mesleğin özellikleri nasıl aranıyorsa burada da aynısı aranacak. Eğitim daha modern ve çağın gereklerine uygun bir biçimde verilecek ve bir sivil yapı askeri gerekliliklerle birleşerek orada daha iyi bir eğitimi bundan sonraki subaylarımıza verecektir. Milli Savunma Üniversitesi ABD’de de var. Bizim burada yaptığımız yapılanma bir noktada ABD’deki savunma üniversitesine de benzer bir yapılanmadır” şeklinde konuştu.
(İHA)