Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, DEDAŞ bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki çiftçilerin ödeyecekleri elektrik tüketim bedellerinde çiftçilerin lehine önemli düzenlemelerin yapıldığını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, DEDAŞ bölgesindeki Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerindeki çiftçilerin ödeyecekleri elektrik tüketim bedellerinde çiftçilerin lehine önemli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.
DEDAŞ bölgesindeki, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde tarımsal sulama elektrik bedellerine yönelik olarak DEDAŞ yetkilileriyle yapılan nihai görüşmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Çelik, "Görüşmeler neticesinde, 2013 yılında 100 dönüm pamuk eken çiftçilerimizin elektrik tüketim bedelleri, 2014 yılı tarımsal desteklemeden 9 bin TL olarak, 2013 yılında 100 dönüm mısır eken çiftçilerimizin elektrik tüketim bedelleri, 2014 yılı tarımsal desteklemeden 7 bin lira olarak, 2014 yılı buğday eken çiftçilerimizin elektrik tüketim bedelleri 2014 yılı tarımsal desteklemeden 2 bin lira olarak kesilecektir" dedi.
Çiftçilerin bu indirim imkanlarından yararlanmaları için bu ayın sonuna kadar (Haziran-2014) DEDAŞ’a başvurmalarının gerektiğine dikkati çeken Çelik, bu süre içinde anlaşmaların yapılması halinde çiftçilerin elektriklerinin kesinlikle kesilmeyeceğini belirtti. Aksi takdirde çiftçilerin bu imkandan yararlanamayacağını ve elektrik borçlarını ödemediklerinden dolayı elektriklerinin kesileceğini bildiren Çelik, "Çiftçilerimizin üretim yaparken elektrik sorunu yaşamaması için sulama işlemlerini 24 saate yaymalarını ve gece sulamaya ağırlık vermelerini öneriyoruz" ifadesini kullandı.
2013 yılında kampanyaya katılan ve kampanya elektrik bedellerini ödeyen çiftçilerden 2014 yılı için herhangi bir kesintinin yapılmayacağını ifade eden Çelik, "2015 yılında da aynı anlaşmanın geçerli olacağı konusunda da prensip kararımız vardır.
Ayrıca, cazibe sulaması yapanların çok su kullanarak verimi artırma değil, verim düşüklüğü ve çoraklaşmaya neden oldukları gerçeğini dikkate almalarını bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu imkanın Güneydoğudaki tüm çiftçi kardeşlerime hayırlı olmasını dilerim" dedi.
(İHA)