Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2016 yılında tarımsal üretimdeki kayıp ve turizm sektörünün yaşadığı sorunların büyümede yavaşlamaya neden olduğunu ancak büyümenin sürdüğünü söyledi.
Bakan Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Kalkınma Bakanlığı ve bağlı kurumların 2017 Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2015 Kesin Hesap Kanun Tasarısı hakkında sunum yaptı. Dünyanın 5 yıldır ticaretsiz büyüdüğünü belirten Bakan Elvan, “2015-2016 yıllarında büyüme keskin şekilde yavaşlamıştır. Kırılgan küresel büyüme, düşük küresel ticaret birbirini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Küresel ekonomi üzerinde riskler; korumacılığın artması, terörün yaygınlaşması, jeopolitik gerginliklerin artması, göçmen sorunu ve siyasi belirsizlikler, FED’in faiz artış sürecinin küresel likidite koşullarında yaratacağı daralma, Çin’in ekonomisinin yavaşlama ve yeniden dengelenme süreci, gelişmekte olan ülkelerin potansiyel büyümelerinin yavaşlaması, dünya genelinde yapısal reform gündeminde yavaşlama, Brexit, Hollanda, Fransa, İtalya gibi ülkelerde olan seçimlerin AB’nin geleceğine oluşturduğu belirsizlik” ifadelerini kullandı.
Elvan, Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü vurgulayarak şunları kaydetti:
“Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsak gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksek büyüme gösterdiğini görüyoruz. Çin ve Hindistan ile birlikte gelişmekte olan ülkelerin altında bir performansa sahip. Yurtiçi talebe bağlı büyüme gözlenmektedir. Küresel büyümedeki zayıflamaya bağlı olarak ihracatın büyümeye katkısı negatiftir. Hizmetler sektörünün büyümedeki ağırlığı artmıştır. 2016 yılında kuraklığa bağlı olarak tarımsal üretimde azalma beklenmektedir. 2016 yılında büyümede yavaşlamanın iki nedenine baktığımızda tarım sektörü ile turizm sektörünün ön plana çıktığını görüyoruz. Geçen yıl Orta Vadeli Program’da 2016 yılı büyümesini yüzde 4.5 hedeflemiştik. Tarımsal üretimdeki kayıp nedeniyle bu sektörden gelecek katkı ortalama yüzde 0.3 iken, yüzde 0’a inmiştir. Turizm sektörünün yaşadığı sorunlar ve bu sektörde ortaya çıkan 8.4 milyar dolar tutarındaki gelir kaybının büyüme hızını bir puan aşağı çekeceği beklenmektedir.”
(İHA)