Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Orman Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte bu bölgeye 5 milyar liralık yatırım yapılacak" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve çok sayıdaki iş adamı ile birlikte çeşitli temaslarda bulunmak üzere Şırnak’a gelen Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cizre’de DSİ’nin Dicle Nehri’nde yapmış olduğu ıslah çalışmalarını yerinde inceleyip, DSİ yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Eroğlu, burada yapılacak olan Dicle Barajı’ndan yılda üç defa verim alınacağını ve buradaki çiftçilerin cebine yılda 600 milyon TL ilave zirai gelir gireceğini söyledi. Bakan Eroğlu, "Bugün Cizre’deyiz burada Dicle Nehri akıyor. Dicle Nehri Türkiye ve Suriye arasında sınır teşkil ediyor. Dicle Nehri’nin kuzeyinde Ilısu Barajı var. Biz Cizre’nin az ilerisinde Dicle Barajı’nı inşa edeceğiz. Bu baraj gerek Cizre, gerek İdil nispeten Nusaybin ovasında bütün bu toprakları sulayacak. Yılda üç defa verim alınacak ve buradaki çiftçilerin cebine yılda 600 milyon TL ilave zirai gelir girecek yani burası zenginleşecek. Dicle Nehri buraya hayat veren bir nehir ama burada taşkınlar oluyor. Burası mesirelik alan gibi kullanılması gerekirken böyle bir imarın olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla biz bu nehri ıslah ediyoruz. Devlet Su İşleri’nin bütün ekipmanları şuanda burada ve burada bir tahkimat yapacağız. Yapılacak çalışmalardan sonra burası güzel bir nehir yatağı haline gelecek. Etrafını da yeşillendireceğiz ve burası tamamen Cizre halkının çoluğu ve çocuğu ile dinleneceği bir mesire alanı haline gelecek. Burada Türkiye’nin her yerinden ekipler var. Erzurum’dan, İzmir’den, Afyonkarahisar’dan, Adana’dan da ekipler var. Şuanda toplu makine çalışması yapıyoruz. Allah nasip ederse buradaki setleri imar ettikten sonra yeşillendirme çalışmalarını yapacağız. Yeşillendirme çalışmalarımız için Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki bey de ’Biz de bakanlık olarak yardımcı olalım’ dedi. Ama burası muhteşem bir hale gelecek ve ben hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"BU BÖLGEYE 5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILACAK"
Bakan Eroğlu, bölgeye 5 milyar liralık yatırım yapılacağını söyledi. Eroğlu, "Buraya gelişimizin bir sebebi de bazı illerle büyükşehir belediyelerimiz kardeş şehir oldu. Bu çerçevede gönül köprüsü kurmak maksadıyla Kayseri’den bir uçak dolusu 300’e yakın iş adamı, sivil toplum kuruluşu, büyük şehir ve ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar buraya geldi. Onların bir kısmı İdil, Silopi, Cizre’deler. Bugün onlarla Silopi’de bir araya gelip yapılacak çalışmaları anlatacağız. Buraya gelirken de benim çok sayıda müjdem var. O müjdeleri Silopi’de açıklayacağım. Cizre, İdil, Şırnak ve aynı zamanda Silopi için muhteşem müjdelerim var. Orman Su İşleri Bakanlığı olarak 600 milyon TL’lik yatırım yapacağız. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ’nin yatırımlarını da dikkate alırsak bu bölgeye yaklaşık 5 milyar TL’lik bir yatırım yapılacak" diye konuştu.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU İLE İLGİLİ BÜYÜK BİR YATIRIM PAKETİ VAR"
Bakan Eroğlu, doğu ve güneydoğu ile ilgili büyük yatırım paketinin olduğunu ve bunu da Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklayacağını söyledi. Bakan Eroğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım yarın Diyarbakır’da bakanlarla birlikte bir toplantı yapacak. Doğu ve Güneydoğu’daki bütün bu bölgelere yapılacak yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunacak. Bu paket çok büyük bir paket olduğu için ben bunları açıklamaya mezun değilim. İnşallah yarın Başbakanımız bunları açıkladığı zaman bütün Türkiye, bu bölgelerdeki kardeşlerimiz duyacaktır. 15 Temmuz’da bütün vatandaşımız Türkü, Kürdü, Alevisi, Sunisi, Arabı, Çerkezi, Lazı herkes meydana çıktı. Milli iradeye ve demokrasiye ’evet’ dedi. FETÖ hain darbe girişimine ’hayır’ deyip geçit vermedi. O bakımdan buradaki vatandaşlarımıza teşekkür ederim. Çünkü hepimiz bu bayrağa, bu vatana, bu millete ve bu devlete sahip çıkacağız. Çünkü bu şanlı bayrak hepimizin gölgesinde kalacağı güçtedir."
Bakan Eroğlu ve beraberindekiler daha sonra Silopi’ye geçti.
(İHA)