Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türk Tarih Kurumu (TTK) ve Türk Dil Kurumunun (TDK) kasalarının dolu olduğunu belirterek, söz konusu kurumların tarih ve diğer sosyal bölümlerdeki öğrencilere burs vermesi gerektiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’da dün başlayan 1. Türk Tarihi Sempozyumu’nun kapanış oturumunda konuştu. Toplantıda bazı akademisyenlerin TTK ve TDK’nın banka kasalarının dolu olmasına rağmen tarih ve ilgili bölümlere gereken desteği vermemesinden şikayet etmelerine katıldığını belirten Bakan Eroğlu, bu kurumlarla ilgili hükümetin bir üyesi olarak girişimlerde bulunacağını vurguladı. Bakan Eroğlu, “Maalesef Türkiye’de tarih gibi diğer sosyal alanlara alaka pek yok. Bakın biz yüzlerce teknik konularda kongre ve sempozyum yapıyoruz. Ama bu konularda az önce Mehmet Akif hocamızın da ifade ettiği gibi ya bankada Türk Tarih Kurumunun kasası dolu. Türk Dil Kurumunun kasası dolu ama en azından bununla ilgili bölümlere, bizzat ben ilgileneceğim bana bağlı bir kurum değil ama hükümetin bir üyesi olarak bizzat ilgileneceğim kusura bakmasınlar, ayıptır yani onlar en azından Türkiye’deki ilk 100 kişiye burs verse tarih, felsefe. Hocamızın söylediği husus çok doğru siz dışarıdan köprü yapacak mühendis getirirsiniz ama siz kalkıp da kendi tarihinizi yazdırmak için dışarıdan bir kişiyi getiremezsiniz. Yaşaması lazım, o toprakların evladı olması lazım. O kültürü almış olması lazım. Dolayısı ile bu konuya çok iyi temas ettiler, tebrik ediyoruz. Burada en önemli nokta sosyal bölümlere tarih gibi, felsefe gibi diğer bölümlere bir ağırlık vermek lazım. Hakikaten Türk diliyle alakalı da çok büyük sıkıntı var. Türkçemiz elden gidiyor farkında değiliz. Bundan sonra kesenin ağzını açalım. İnşallah büyük burslar verelim kitaplar yayınlansın, eserler ortaya konsun araştırma faaliyetleri yapılsın” diye konuştu.

“SELÇUKLU’NUN OSMANLI’DAN FARKI YOK”

Konuşmasında yine birçok akademisyenin dile getirdiği Türk devletleri konusunun ayrı ayrı değil bir bütün olarak ele alınması konusuna değinen Bakan Eroğlu şunları söyledi:

“Türkler’de devlet konusu ele alındı. Ama hakikaten hocalarımız şunu söylüyor, ‘ya Türk devletleri kaç tane? 18 mi, 218 mi? Bende dün 225 falan demiştim, tabi devlette devamlılık esas. Bana göre de Selçuklu’nun Osmanlı’dan farkı yok, neticede bunu ayrı devletler şeklinde saymak doğru değil. Hocamızın teklifine katılıyorum ben de.”

Sempozyum kapanış oturumu ile sona ererken, Bakan Eroğlu toplantıya katılan akademisyenler ve bürokratlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

(Gökten Ceylan /İHA)