Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin çiftçilerin traktörüne binip şov yaptığını belirterek, “Eğer Sayın İnce, konuyu bilmiyorsa şimdi öğrensin. Eğer biliyor da yaptığımız güzel bir hizmeti çarpıtarak kamuoyunu aldatacağını sanıyorsa, bu yöntemle bir yere varamayacağını çok iyi bilmesi gerekiyor” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ‘çiftçilere mazot desteği’ konusunda yaptığı açıklamalara yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, yaptığı açıklamada, Bakanlığın çiftçilere mazot konusunda verdiği desteği, Muharrem İnce’nin bilmediğini vurgulayarak, “Çiftçimizin kullandığı mazot bedelinin yarısının devlet tarafından karşılandığı konusunda yaptığı açıklamalar, konu hakkında bırakın yetersizliği, hiçbir bilgiye sahip olmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Fakıbaba, açıklamasının devamında çiftçilere mazot desteği konusundaki çalışmalarını anlatarak şunları kaydetti:

“Mazot desteği konusunda Sayın İnce’nin evvela şunları bilmesi gerekiyor. Çiftçimizin kullandığı mazotu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 2003 yılında AK Parti Hükümetleri olarak biz destek kapsamına aldık. 2003-2017 döneminde mazot maliyetinin ortalama yüzde 16’sını destekleyerek üreticilerimize 7,5 milyar TL destekleme ödemesi yaptık. 2018 yılında ise bir ilke daha imza atarak çiftçilerimizin kullandığı mazotun yarısını ödemeye başladık. Bu kapsamda çiftçimize 1,8 milyar TL destekleme ödemesi yaptık.”

“ÇİFTÇİLERİ, İNCE’NİN VAAT ETTİĞİ 3.50 KURUŞTAN ÇOK DAHA YÜKSEK BİR ORANDA DESTEKLİYORUZ”

Fakıbaba, çiftçilerin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılandığını belirterek, “Ürünlerin dekara ortalama mazot tüketimini dikkate alıyoruz. Örneğin hububat grubu ürünler için dekara ortalama 6 litre tüketimi esas alırken, çeltik ve pamuk için 20 litre, ayçiçeği için 7 litre, dane mısır ve patates için 10 litre tüketimi esas alıyoruz. Yıl içindeki ortalama mazot fiyatı ve ürüne göre mazot tüketimini baz alarak dekara birim mazot desteğini hesaplıyoruz. Bunun yanı sıra üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazi varlığı ve ürününü dikkate alarak birim destek miktarına göre üreticimize mazot destekleme ödemesi yapıyoruz. Bu doğrultuda 2017 yılının 1. ayından 12. ayına kadar mazotun ortalamasını 4.70 kuruş olarak hesapladık. Bunun yarısı 2.35 kuruşa tekabül etmektedir. Dolayısıyla mazot konusunda biz çiftçimizi, Sayın İnce’nin vaat ettiği 3.50 kuruştan çok daha yüksek bir oranda destekliyoruz.”

“BİZ, SAYIN İNCE GİBİ ÇİFTÇİLERİMİZİN TRAKTÖRÜNE BİNEREK ŞOV YAPMIYORUZ, İCRAAT YAPIYORUZ”

Fakıbaba, desteklerinin tamamen üretime dayalı olduğunu bildirerek, “Yani biz Sayın İnce gibi, değerli çiftçilerimizin traktörüne binerek petrol istasyonunda yanıltıcı açıklamalarla şov değil icraat yapıyoruz” dedi.

Muharrem İnce’nin yanlış bilgilerle ve şovlarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını söyleyen Fakıbaba, “Gerçekler böyleyken, ana muhalefet partisinin Cumhurbaşkanı adayı olan bir kişiye, yanlış bilgilerle ve şovlarla kamuoyunu aldatmanın yakışmadığını belirtmek isterim. Eğer Sayın İnce konuyu bilmiyor ise şimdi öğrensin. Eğer biliyor da yaptığımız güzel bir hizmeti çarpıtarak kamuoyunu aldatacağını sanıyorsa, bu yöntemle bir yere varamayacağını çok iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü çiftçimiz, verdiğimiz hizmetlerin ve desteklerin farkındadır. Bu tür şovlara ve aldatma içeren sözlere kanmayacak kadar da akıl ve izan sahibidir. Konuyu, kamuoyunun takdirlerine sunuyorum” açıklamalarında bulundu.

(Musa Erdoğan /İHA)