42 yabancı ülkenin katıldığı İzmir Enternasyonal Fuarı’nda konuşan Bakan Faruk Özlü, yabancı ülke temsilcilerinden temasları boyunca FETÖ’nün nasıl bir sinsi yapı olduğunu görmeleri ve ülkelerindeki muhataplarına anlatmalarını istedi.
Ekonomi Bakanlığı himayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, kapılarını 85. kez açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Kültürpark Lozan kapısında gerçekleşen açılış törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı (EİB) Koordinatör Başkanı M. Sabri Ünlütürk, AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, Matrade Ceo’su Dato’Dzulkifli Mahmud, Malezya Büyükelçisi H.E. Abdrazak Bin Abdul Wahab, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile çok sayıda milletvekili, belediye başkanı, üst düzey bürokrat ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Türkiye ile partner ülke Malezya’nın milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende,Manisa Halk Dansları da gösteri sundu.

“HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK BİR FUAR HAZIRLADIK"
Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın 85 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek, “İnsanlık tarihinin en kanlı çarpışması olan 2. Dünya Savaşı henüz başlamamış, Churchill İngiltere Başbakanlığı’na seçilmemiş, Hitler henüz şansölye olmamıştı. Bugün parmakla gösterilen pek çok ülke o yılların haritasında yoktu. Dile kolay tam 85 yıl. En popüler, en güçlü şirketlerin bile ortalama 45 yıl ayakta kalabildiği, ortalama insan ömrünün iyimser bir rakamla 75’i aşamadığı bir dünyada, İzmir’de atılan bu temel 85 yıldır dimdik ayakta duruyor. Bizler, Ulu önderimizin verdiği “İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma” görevini layıkıyla yerine getirmenin çabası içindeyiz. Bu yolda devraldığımız bayrağı, yere düşürmeden, bizden sonrakilere devretmenin sorumluluğunu asla unutmuyoruz. Bu yıl sizlere, uzun süre konuşulacak, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir fuar hazırlamaya çalıştık” diye konuştu.

“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MANİSA’YI BULACAKSINIZ"
Fuarın onur konuğu olan Manisa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de şehitlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, “15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından birlik ve beraberlikle bu girişimi püskürten yüce Türk milleti nasıl mücadele ettiğini tüm dünyaya göstermiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, vatanımıza, milletimize, demokrasimize kanımızın son damlasına kadar sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Bu olanların üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Bizi bölmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.
Manisa’nın Osmanlı’nın önemli illerinden olduğunu hatırlatan Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Manisa’nın çıtasını daha yukarıya taşımak için milyonlarca liralık yatırım yaparak gelecek nesillere yaşanabilir, çağdaş bir kent bırakmak için çalıştıklarını kaydetti. Fuarın onur konuğu olmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Ergün, ziyaretçilerin geçmişten bugüne tüm tarihi ile Manisa ve ilçelerini tanıma fırsatı bulacaklarını sözlerine ekledi.

YABANCI ÜLKELERE YATIRIM DAVETİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, konuşmasına başlarken şehitlere rahmet, yararlılara acil şifalar dileyerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da geçmiş olsun diledi. İzmir’in tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış hoşgörü şehir olduğunu ve 85 yıldır başarıyla fuar gerçekleştirmesinin İzmir’in kimliğinin sonucu olduğunu belirten Bakan Özlü, “Türkiye’nin ihracatının çoğunluğunu sanayi üretimi oluşturuyor. Nitelikli sanayi için inovasyon ve araştırma geliştirme büyük önem taşıyor. Son 14 yılda attığımız adımlarla Türkiye önemli bir ülke haline geldi. Ancak biz ülkemizi önemli bir teknoloji merkezi haline getirmeyi istiyoruz. Bu anlamda çok kapsamlı destekler veriyoruz. Yurt dışından gelen dostlarımıza şunu hatırlatmak isterim ki; Türk firmalarla karşılıklı ticareti artırmanız çok önemli. Sizleri sadece üretim yapmaya değil, araştırma geliştirme merkezleri kurmaya da davet ediyoruz. İzmir bu anlamda biçilmiş bir kaftandır. Türkiye’nin ekonomik gücünden yararlanmanızı bekliyoruz. Türkiye’de yerli yabancı ayrımı yoktur. Yerli firmalar hangi imkanlardan yararlanıyorsa yabancı firmalar da aynı imkanlardan yararlanır” dedi.

‘FETÖ’YÜ MUHATAPLARINIZA SORUN"
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 2. Dünya Savaşı sürecinde dahi dünyanın pek çok ülkesinde iş insanını buluşturmaya devam ettiğine dikkat çeken Bakan Faruk Özlü, “Bugün de dünya ülkeleri olarak kritik dönem. Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan istikrarsızlık ne yazık ki ülkemizi daha ciddi boyutlarda etkiliyor. Türkiye’yi istikrarsız hale getirmek için büyük oyunlar oynanıyor. Özellikle 15 Temmuz ve sonrasında terörün tırmanışa geçmesi bunun açık göstergesidir. Bizi üzen husus bir çok dost ülkenin gösterdiği tavırdır, ne yazık ki Türkiye yalnız bırakılmıştır. Türkiye dünya demokrasisinin de onurunu kurtarmıştır. Bu açıdan İEF’ye katılan tüm yabacı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Böyle bir zamanda bizimle burada olmanız ayrı bir önem taşıyor. Lütfen buradaki temaslarınızı yaparken 15 Temmuz ve sonrası Türkiye’de neler olup bittiğini muhataplarınıza sorun. FETÖ’nün nasıl sinsi bir yapı olduğunu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“FETÖ’NÜN SİZİN ÜLKENİZDE DE OKULLARI VAR"
Fuara katılan yabancı ülkelere özellikle seslenen Bakan Özlü, “FETÖ’nün, bu örgütün sizlerin ülkelerinde vakıfları ve okulları olduğunu biliyoruz. Türkiye’deki temaslarınızda bu örgütün nasıl tehdit olacağını kendi ülkenizdeki dostlarınızla paylaşın. İnsanlık olarak el ele verirsek bu terör örgütlerinin üstesinden gelinir. Bu noktada İş insanlarına da önemli görev düşüyor. Zira savaşın ticareti, yatırımları nasıl olumsuz etkilediğini en iyi sizler biliyorsunuz. Farklı ülkeleri bir araya getiren İEF’’nin bu açıdan önem taşıdığını düşünüyorum. Burada da sadece ticaretin değil barışın da güç kazanacağını biliyorum” diye konuştu.

YABANCI ÜLKELERE TEŞEKKÜR
Türkiye’nin 15 Temmuz’da kritik bir dönemden geçtiğini belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin de, saldırıyı Türk milletinin püskürttüğünü hatırlattı. Fuara katılan yabancı ülkelere teşekkür eden Metin, “Birçok Avrupalı müttefikimizin yapmadığını yapıyor, bize destek veriyorsunuz. 15 Temmuz’da yayınlanan birçok görüntüye rağmen Batı medyasının vurdumduymazlığı ve tavrı bizleri rahatsız etmektedir. Bazı Avrupa ülkelerinin takındığı tavırda sorun vardır. Böyle günlerde Türkiye’nin yanında olmanız onurla hatırlayacağımız bir gündür” dedi.

“KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRDILAR ÇÜNKÜ..."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ise, terör eylemleri sonucu şehit olanlara rahmet dileyerek, Cerablus’ta olan askerlerin de hızla ailelerine ve sevdiklerine kavuşmalarını temenni etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konvoyuna yapılan silahlı saldırının Türkiye’nin sağduyusuna yapılan bir saldırı olduğunu dile getiren Böke, “Sayın Genel Başkanımıza saldırı yapıldı. Çünkü CHP, cumhuriyet tarihimizin en zor günlerinde cumhuriyetin çimentosu ve birleştirici gücü olmak için gayret göstermektedir. Çünkü CHP her zaman teröre karşı net tavır sergilemiştir ve sergilemeye devam edecektir. Bu saldırı Türkiye’nin bütününe yapılmış saldırıdır. Ancak hainler bilmelidir ki bu saldırılarla biz asla yıldıramazlar. CHP çok güçlüdür ve zor zamanlarda ayağa kalkmayı başarmıştır. CHP bu ülkenin kurucu felsefesine sıkı sıkıya bağlıdır. Kimse endişe içinde olmasın, bu zor günleri birlik içerisinde aşacağız” diye konuştu.

“TERÖRÜN İLACI DAHA FAZLA DEMOKRASİDİR"
Birleştirici olmanın doğru bildiklerini, hataları anlatmaktan çekinmek olmadığını ifade eden Böke, terörün ilacının daha fazla demokrasi ve özgürlükler olduğunu söyledi. Ana muhalefet partisi olarak yapılan hataları söylemek zorunlulukları olduğunu belirten Böke, şöyle konuştu:
“Biz geleceğin iktidar adayı olarak yanlışları söylemek, çözüm önerilerini anlatmakla yükümlüyüz. Yapılan yanlışlar, 14 yılda bugün yaşadığımız sıkıntılarla karşı karşıya kalmamıza sebep oldu. Şimdi umuyoruz ki bu hatalardan ders alınabilir ve hep beraber daha olumlu bir demokrasi inşa edilebilir. Demokrasinin bütün kurumlarıyla işlemesi, özgür basının, devlette liyakatın esas haline gelmesi bütün çözümlerin ana temasıdır. Çarenin de laik eğitimden, özgür basından, gerçek demokrasiden, fikrini hürce söyleyebilen sanatçıdan, üniversite hocasından olduğunu görmek zor değil. Yapılan hataları konuşmak demokrasinin olmazsa olmazıdır.”
İzmir Valisi Erol Ayyıldız da şehitlere rahmet dileyerek, İzmir’in yerelliğini aşıp bir dünya kenti haline gelmesinde 85 yıldır düzenlenen fuarın önemli olduğunu söyledi.

42 ÜLKE FUARDA BULUŞTU
85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın resmi açılış törenine Bangladeş Büyükelçisi Allama Siddiki, Irak Planlanma Bakanı Salman Al-Jumaili, Kosova Cumhuriyeti Altyapı Bakan Yardımcısı Hanefi Muharremi, Kosova Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, Kosova Tarım, Ormancılık ve Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Kurtan Kajtazi, KKTC Ticaret Bakanı Sunat Atun, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Planlama Bakanı Taher Jehaimi, Malezya Türkiye Büyükelçisi He Abdul Razak Abdul Wahab, Nijer Türkiye Büyükelçisi Adam Abdoulaye Danmaradi, Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Sudan Sanayi Bakanı Mohamed Yuosof Ali, Afganistan, Angola, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Hindistan, İsrail, Özbekistan, Peru, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Tacikistan, Tunus ve Vietnam üst düzey yetkilileri katıldı.

PARTNER ÜLKE MALEZYA, ONUR KONUĞU İL MANİSA
85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Folkart’ın ana sponsorluğunda ve Vestel’in inovasyon ana sponsorluğunda ziyaretçilerine 10 gün yaşatacak. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İEF’in bu yılki teması inovasyon, partner ülkesi Malezya ve onur konuğu ili Manisa oldu. 10 gün boyunca katılımcılar, etkinlikler ve delegasyon kapsamında ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Arjantin, Avusturalya, Bangladeş, Belçika, Çad, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator Ginesi, Estonya, Fildişi Sahilleri, Fransa, Gine, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, İsveç, İtalya, Kamerun, Katar, Kosova, KKTC, Küba, Libya, Malezya, Nijer, Özbekistan, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Vietnam, Yeni Zelanda olmak üzere 42 ülke fuarda buluşacak.

KONSERLER MURAT BOZ İLE BAŞLADI
Ticaret, eğlence, kültür, sanat ve inovasyonun buluştuğu 85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Murat Boz’un konseriyle başladı. Fuara giriş ücretleri İzmirim Kart için tam 3 TL, öğrenci 2 TL iken jetonla giriş 3 TL. Ayrıca engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi, elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak fuara girebilecek. Fuara hol ziyaretleri 16.00-23.00, Fuar Çarşısı için ise 12.00 - 00.00 saatlerinde yapılabilecek. 10 gün sürecek fuar, 4 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek.
(İHA)