Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamında organize edilen ’Medya Profesyonelleri ve Dizi Yapımcıları- Senaristleri Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Taksim’de bir otelde gerçekleşen toplantıya dizi yapımcıları, senaristler ve medya sektöründen yöneticiler ile sektör temsilcileri hazır bulunduğu toplantıda bir konuşma yapan Bakan Soylu, sektör çalışanlarına ve istihdam imkanlarına ilişkin değerlendirme yaptı.

İstihdam politikalarında istikrarlı bir sürdürülebilirliğin önemli olduğunu anlatan Soylu, kayıt dışı çalışma durumuyla ilgili atılan adımların bu alanda kayıt dışılık oranını düşürdüğünü belirtti. Avrupa Birliği projeleri ve sosyal güvenlik kurumları ile ortak olarak bir proje yürüttüklerini belirten Soylu, iş sağlığı ve güvenliği konulu bir de uluslararası konferans gerçekleştireceklerini anlattı.

KAYITDIŞI İSTİHDAM KONUSU

Süleyman Soylu, konuşmasında kadın çalışanların kayıt dışı istihdam konusunda bilinçlerinin artırılması gerektiğini, kayıt dışı çalışan kadınların da mutlaka kayıt altına alınmaları gerektiğini söyledi. Meslek sahipleri olarak dizi yapımcıları, senaristlerin kayıt dışı istihdam konusunda yapacakları uyarıcı yayınların önemine işaret eden Soylu, kamu spotları ve projelerle önemli sonuçlar alacaklarına işaret etti. Kadın çalışanların ve kayıt dışı istihdam konularının da önemli olduğunun altını çizen Bakan Soylu, "Kadın çalışan sayımızı artırmak zorundayız. Bu, ülkemizin en önemli temel süreçlerinden bir tanesidir. Ama bu yetmez, onu kayıt dışılıktan kayıt altına almayı bir şekilde sağlamalıyız. Ufak bir cümleniz, ufak bir yazınız, toplum nezdinde önemli bir sonuca ulaşmaktadır" diye konuştu.

YAPIMCI BİROL GÜVEN’İN BAKANA ÖNERİSİ

Bakan Soylu, toplantının soru cevap bölümünde sektör temsilcilerinin sorularını da cevapladı. Senarist ve yapımcı Birol Güven, Bakan Soylu’ya bakanlığa ulaşan somut bilgi ve olayların içinde ilginç olanların senaristlere ilham olması açısından sektör temsilcileriyle paylaşılmasının yararlı olacağı yönündeki düşüncesini paylaştı.

ÖNERİYE SICAK BAKTI VE İLGİNÇ BİR OLAYI ANLATTI

Bu öneriye sıcak bakan Süleyman Soylu, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesinin ardından yaşanan ilginç bir olayı salondakilerle paylaştı. Soylu, "Çok farklı bir durum, bazen kaotik ve bazen de çok dramatik olaylarla karşılaşıyoruz. Her bir konunun kendi içinde bir ehemmiyeti var. Örneğin bize ’Alo 170’ten gelen çok ciddi ihbarlar var. Onun dışında bizim denetlemeci arkadaşlarımızın yakaladıkları var. Asgari ücret bin liradan, bin 300 liraya çıkıyor. İşveren bin 300 lirayı işçinin kartına yatırıyor, kartı kendisi alıyor. Çalışanın kartıyla bin 300 lirayı çekip 300 lirayı kendi cebine koyuyor, bin lirayı çalışana veriyor. Bu, Türkiye’de bir çok yerde müfettişlerimiz tarafından yakalanan ve böyle bir şey olabilir mi diye düşünebileceğimiz, bizatihi bize iletilen olaylar var. Bu ve benzeri birçok olayla karşı karşıyayız. Belki size ilham verebilecek bu tür yaşanmış olayları size aktarma fırsatına sahip olabiliriz" ifadelerini kullandı.