Başbakan Binali Yıldırım, Kırşehir Belediyesi tarafından yapılan Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin açılışını yaptı. Başbakan Yıldırım, “5 yıl önce hakka yürüyen Neşet Ertaş’ı 7’den 70’e herkes özlüyor. Allah’tan sesini türkülerini dinliyoruz. Sohbeti ve sazı sözü çok lezzetliydi” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Neşet Ertaş’ın eşi Leyla Ertaş, oğlu Hüseyin Ertaş, kızları Döne ve Canan Ertaş’ın da katıldığı Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin açılışında Anadolu Halk Müziği’nin efsanesi Neşet Ertaş’ın hayatını anlatan kısa film izlendi.

Başbakan Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmasında, “ Bu gün Kırşehir’de hoş görünün sevginin saygının tohumunu eken, yaşamıyla topluma örnek olmuş, hoşgörü insanı Neşet Ertaş’ın adına yapılmış bu güzel eserin açılışını gerçekleştiriyoruz. Neşt Ertaş Haftası’nın da açılışını yapıyoruz. 25 Eylül’de büyük ustanın ölüm yıl dönümü. 2 gün öncesinden Neşet Baba’nın huzurundayız. Sesi gönüllerimizde, cismi olmasa da yankılanmaya devam ediyor. Büyük romancımız Yaşar Kemal’in ifadesiyle Bozkır’ın tezenesi olan Neşet Ertaş’ın sazı yüreğimize, ruhumuza dokunmaya devam ediyor. Bu vesileyle Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nin Kırşehir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu yıl ilki düzenlenen festivalin her geçen yıl daha da artarak geniş katılımlarla devam edeceğine yürekten inanıyorum. Türkiye’nin önemli değerlerinden biri olan Neşet Ertaş’a vefa göstermek hepimizin görevi. Üstadın adını taşıyan kültür sanat merkezine emek veren, zaman ayıran herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Hepinizin bildiği gibi Kırşehir valiniz Kırşehir’e yaraşır bir eser kazandırdı. Bu gün de hizmet halkasına Neşet Ertaş Kültür Merkezi ekleniyor. Belediye Başkanımıza gösterdiği bu vefa için, bu hizmet için teşekkür ediyorum. Her iki eser de gönül sultanlarımızın aziz hatırasını ve bizlere miras bıraktığı eserleri yaşatacaktır.

5 yıl önce hakka yürüyen Neşet Ertaş’ı 7’den 70’e herkes özlüyor. Allah’tan sesini türkülerini dinliyoruz. Sohbeti ve sazı sözü çok lezzetliydi. Tıpkı Aşık Veysel gibi, Aşık Sürmani gibi, Karacaoğlan gibi. Ey milletim biz de sizin ayağınızın turabı dertlerinizin ortağı olmaya devam ediyoruz.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “İlim irfan ve sanat merkezi olan Kırşehir’in yetiştirdiği en büyük değer Neşet Ertaş’tır. Büyük usta sağlığında kendisinden izin alarak Neşet Ertaş Kültür Merkezi ve Neşet Ertaş Kültür Sanat Festivalinin açılışını yapıyoruz” diyerek şu bilgileri verdi:

“Kendi deyimi ile bir kuru söze bir garip söze tutunarak çıktığı yolun edebiyatın ve musikinin zirvesine ulaştı. Halk müziği literatürümüze çok ciddi katkılar sağlamıştır. Büyük ustanın mirasını yaşatmak için Kırşehir Belediyesi olarak Neşet Ertaş ne kadar tevazu sahibi ise onun adını verdiğimiz kültür merkezimizin o kadar görkemli olmasını istedik. Modern tasarımı ile şehrimize yakışır bir nitelikte tasarlanan Kültür Merkezi; 250 ve 1000 kişilik çok amaçlı salonları, sergi alanları, arkeoloji müzesi, dernek odaları, kurs odaları ve yönetim biriminin olduğu 6000 m oturum alanı ve 18000 m’lik bir inşaat alanı ile Kırşehir halkına hizmet verecek. 37 milyona mal olan bu merkezimizde 40 bin metrekarelik alanımız var. 8 bin kişilik bir camii inşa edeceğiz. Eğitimde marka olmuş Kırşehir’in gençlerine bir bilim merkezi hediye edeceğiz. Hayali olmayanın eseri olmaz, sizden aldığımız güçle bu büyük eserleri hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. İnşallah yeni yatırımlarla Kırşehir’i geleceğe taşımak, Ahi Evran’ın manevi sorumluluğunu da üstlenerek, Kırşehir’i Türkiye’nin en güzel illerinden biri yapacağız".

Neşet Ertaş’ın oğlu Hüseyin Ertaş, “Büyüklerim adına bu güzel kültür merkezi yapılışında emeği geçen, bu eserin ortaya çıkmasını sağlayan tüm halkımıza sonsuz teşekkür ediyorum” diyerek Neşet Ertaş ve abdallık hakkında bilgi verdi.

Kültür Sanat Araştırmaları alanında Baki Yaşar Altınok, Yorumculuk Alanında Nazlı Öksüz, Mahalli İcra Alanında Ayvaz Başaran adına oğlu Zafer Başaran, Genç Yetenek Ödülü Ramazan Bağgül’e verildi. Yaşam boyu Onur Ödülü ise Başbakan Binali Yıldırım’a Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci tarafından verildi.

(Alparslan Ötüken - Enderhan Öz/İHA)