RİZE (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Teröristleri yok edeceğiz, tünelleri, yolları yapacağız. Dağlarda, şehirlerde, ovalarda vatandaşımız için, geleceğini aradığı, işini, maişetini kazandığı yerler haline gelecek." dedi.

Başbakan Yıldırım, Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Rizelilere, "Kudretli bir cumhurbaşkanı, dünyaya ve insanlığa bir lider" armağan ettiği için teşekkür eden Yıldırım, Rize'nin gerektiğinde Kaçkar dağı gibi hükmetmeyi, Fırtına deresi gibi de gürlemeyi bildiğini belirtti.

Milletin emanetine uzanan ellere 14 yıldır "Dur" dediklerini anlatan Başbakan Yıldırım, "Kendisini, milletin üzerinde görenlere asla geçit vermedik, vermeyeceğiz. Biz büyük düşünüyoruz. 780 bin kilometre vatan toprağının her karışı için büyük düşünüyoruz, sizin için büyük düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Rize'ye 14 yılda 9 milyar yatırım ve destek sağladık"

Rize'yi kalkındırmaya ve büyütmeye devam edeceklerine vurgu yapan Yıldırım, "14 yılda Rize'ye 9 milyar yatırım ve destek sağladık. Bunun 5 buçuk milyarı ulaştırma alanında. Bin 782 derslik, 48 taşkın koruma- dere ıslahı, bin 415 konut yapımını gerçekleştirdik. 2006 yılında Cumhurbaşkanımızın adını taşıyan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin kuruluşunu gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Bunların yanı sıra Rize'de çeşitli hastaneler ve tedavi merkezleri yaptıklarını bildiren Başbakan Binali Yıldırım, 2002'de 20 kilometre olan bölünmüş yolun üzerine, 14 yılda 106 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını ifade etti.

Karadeniz sahil yolunu da tamamladıklarını anımsatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Karadeniz Sahil Yoluyla Rize'yi Trabzon'a, Artvin'e 62 kilometre boyunca bölünmüş yollarla bağladık. Şimdi TOKİ 759 konut daha yapıyor. Hükümetimiz döneminde Rize'ye tam 1 milyar 800 milyon tarımsal destek verdik. Rize- İkizdere Yolu'nun da aralarında olduğu 5 adet yeni proje çalışmamız da devam ediyor. Bunların toplam tutarı bir milyar liranın üzerinde."

Başbakan Yıldırım, Salarha ve Güneyce tünellerinin de yapımına da başladıklarını aktararak, böylece Rize'nin arka ve sahil bölgesini birbirine bağladıklarını kaydetti.

Rize-Güney çevre yolunun yapımının devam ettiğini aktaran Yıldırım, bir kısmının tamamlandığını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, geçmişte Rize'ye gerçekleştirdikleri bir ziyarette, Rizelilerin havaalanı istediğini vurgulayarak, "Denizin içine Rize ile Artvin'in birlikte kullanacağı havaalanı için süreci başlattık. Zor bir proje çünkü kısa bir mesafe sonra derinlik artıyor ve oldukça teknik olarak, maliyet olarak kolay bir proje değil ama biz 14 yıl boyunca çalışmalarımızda 'zor olan hemen yapılır imkansız biraz zaman alır' prensibini uyguladık." diye konuştu.

Ovit Tüneli'nin sonunda bugün ışığı gördüklerini ve yaşadıkları heyecanı aktaran Başbakan Yıldırım, buranın, Çin'den sonra dünyada 4 şeritli yol olan ikinci tüneli olacağını belirtti.

"Rize'ye, Erzurum'a, Trabzon'a bölgeye ne yaparsak yeridir ne yaparsak hak ediyordur çünkü bu bölgeler, Türkiye'nin birliğinin kardeşliğinin teminatıdır, terörün panzehiridir." ifadesini kullanan Yıldırım, dağlarda teröristlere geçit vermeyeceklerini, tüneller inşa edeceklerini vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Teröristleri yok edeceğiz, tünelleri, yolları yapacağız. Dağlarda, şehirlerde, ovalarda vatandaşımız için geleceğini aradığı, işini, maişetini kazandığı yerler haline gelecek, bu konuda ahdettik. Rize 15 Temmuz gecesi bütün Türkiye'de olduğu gibi destanlar yazan bir ilimizdir. Rize uşağını alçaklara teslim etmemiştir. Recep Tayyip Erdoğan'ı darbecilere yedirmemiştir. Evladına sahip çıkmıştır, milletine sahip çıkmıştır, ülkesine sahip çıkmıştır. Teşekkür ediyorum sizlere." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)