Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başkanlık sisteminin temsilde adalet, yönetimde istikrar sağlayacağını söyledi.
Gaziantep’te SANKO Üniversitesi 2016-2017 akademik yıl açılış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, SANKO Üniversitesi öğrencilerine Türkiye ve Dünya ekonomisiyle ilgili sunum yaparak ilk dersi verdi. Akademik yıl açılış programına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTİKRAR GETİRİR”
Koalisyon dönemlerinde Türkiye’nin sürekli krizlerle mücadele ettiğini hatırlatan Mehmet Şimşek, “Başkanlık sistemine ilişkin soru işaretleri var. Bu soru işaretleri kişiler üzerinden tartışıldığı için var. Sistem üzerinden tartışıldığı takdirde başkanlık sisteminin faydalarını görebiliriz. Şu anda dünyanın yüksek seçim barajlarından birisi Türkiye’de yüzde 10 seçim barajı çok adaletsizlik. Başkanlık sisteminde temsilde adalet de var. Başkanlık sistemiyle temsilde adalet yönetimde istikrar sağlanacaktır. Bunu bir belirsizlik ve endişe kaynağı olarak görmemek gerekiyor” dedi.

“İÇ VE DIŞ POLİTİKADA BÜYÜK BİR DİRENÇ GÖSTERİYORUZ”
Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum itibariyle komşu ülkelerde yaşanan olayların merkezinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, gerek iç gerekse dış şoklar karşısında büyük bir direnç sergilendiğini söyledi. Özellikle son 2 yılda gerek terör olayları gerekse komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlardan Türkiye’nin de etkilendiğine dikkat çeken Şimşek, “15 Temmuz’da FETÖ terör örgütü iktidarı ele geçirmeye çalıştı. Küresel kriz, EURO bölgesi borç krizi, jeopolitik gerginlikler, Rusya ile yaşanan uçak krizi, artan terör olayları bizi doğrudan etkiledi. PKK, DAEŞ, FETÖ olmak üzere karşımızda dünyanın en azılı terör örgütleri var. DAEŞ doğrudan Türk turizminde önemli olan şehirleri hedef aldı. FETÖ’nün etkileri daha büyük oldu. OHAL varsa bunun en büyük sebebi 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimidir. Türkiye, bütün sıkıntılara rağmen hem iç hem de dış şoklara karşı dayanıklılık ve direnç göstermiştir” şeklinde konuştu.

“KÜRESEL EKONOMİ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”
Akademik yıl açılış programında öğrencilere ilk dersi veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dünya ekonomisinde küreselleşme ile ilgili sorunlar yaşandığını söyledi. Şimşek, “Küreselleşme uzun süredir dünyayı küçültmüştür. Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. 2008-2009 küresel finans krizi etkileri itibariyle devam etmektedir. Küresel büyüme uzun vadeli ortalamaların altında seyrediyor. Küresel ekonomi önümüzdeki 35 yılda, son 35-50 yıldaki performansı gösteremeyecektir. Dünya çalışma çağındaki nüfusun hızla azalacağı bir döneme giriyor. Dünya ekonomisi Küresel krizden bu yana 60 trilyon dolardan fazla borçlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Şimşek, ayrıca reformlara en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde reform uygulamalarında yavaşlama olduğunu açıkladı.

"TERÖRİZMİN FATURASI DÜNYAYA AĞIR OLDU"
Terörizmin dünya ekonomisine büyük zarar verdiğine dikkat çeken Mehmet Şimşek, “2015 yılında küresel terörün dünya ekonomisine maliyeti 13.6 trilyon dolar oldu. Türkiye ekonomisi bütün şokların merkezinde olmasına rağmen çok iyi bir direnç gösterdi. Gelişmekte olan ülkelere göre iyi durumdayız. Bu dönemde Avrupa ile arayı 20 puan kapattık” ifadelerine yer verdi.
(İHA)