Avrupa Parlamenterler Meclisi Türkiye Başkanı Talip Küçükcan, “Batı’daki düşünce kuruluşları, Batı medyası, siyasi partiler ve devlet yönetiminde Türkiye ile ilgili ciddi bilgi eksikleri olduğunu tespit ettik ve bunlar üzerinden doğrudan bilgilenme gerekliliğini ifade ettik” dedi.
Avrupa Parlamenterler Meclisi Türkiye Başkanı Talip Küçükcan, TBMM’de Dışişleri Komisyonu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Küçükcan, TBMM Dışişleri Komisyonu olarak İngiltere’ye 1-4 Ağustos tarihleri arasında bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, bu ziyarette AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal’ın bulunduğunu ve amaçlarının darbe teşebbüsü konusunda dünya ülkelerini doğrudan bilgilendirmek olduğunu kaydetti. Küçükcan, “Saldırıya uğramış bir meclisin milletvekilleri olarak İngiltere’de farklı kurumlarla bir araya gelerek, FETÖ’nün nasıl bir darbe teşebbüsünde bulunduğunu, Türkiye ve bölge ülkeler için nasıl bir risk taşıdığını ifade etmeye çalıştık. Özellikle devlet bürokrasisi içindeki örgütlenmeleri dile getirdik, ikili ilişkilere verebileceği zararları gündeme taşımaya çalıştık” ifadelerini kullandı.
Küçükcan, İngiltere’de Türkiye ile ilgili raporlar yazan önemli düşünce kuruluşları ile de bir araya geldiklerini vurgulayarak, "Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, bazı parti yöneticileri, devlet kademesindeki bazı yetkililerle bir araya gelerek muhataplarımıza FETÖ’nün Türkiye’deki faaliyetleri, Türkiye dışındaki örgütlenmeleri, İngiltere’deki faaliyetleri, özellikle İngiltere Meclisi’ndeki bazı milletvekillerine para vererek rapor yazdırmalarını anlatmaya, Batı medyasına 15 Temmuz ve sonrası gelişmeleri yeterince doğru yansıtmadığını, insan hikayelerine yer vermediğini anlattık. Duyarlılıklarını istedik” şeklinde konuştu.
Küçükcan şunları kaydetti:
“Batı’daki düşünce kuruluşları, Batı medyası, siyasi partiler ve devlet yönetiminde Türkiye ile ilgili ciddi bilgi eksikleri olduğunu tespit ettik ve bunlar üzerinden doğrudan bilgilenme gerekliliğini ifade ettik. Türkiye’de herhangi darbe teşebbüsünün yaratacağı istikrarsızlaşmanın nelere mal olabileceği üzerinde durduk. Avrupa’daki ve muhataplarımızın kaygısının Türkiye’deki OHAL ilanı olduğunu tespit ettik. OHAL’in anayasal bir hak olduğunu, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesi bakımından 15. madde gereğince askıya alınabilecek olağanüstü durumlarda imkan olduğunu ifade ettik.“
CHP Hatay Milletvekili Dudu ise yurt dışında hukukun işleyişi ile ilgili kaygıların olduğunu dile getirerek, “Bizde Cumhuriyet Halk Partisi olarak kaygılarımızın olduğunu, onların endişelerinde haklı olduklarını ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak titizliği gösterdiğimizi belirttik. Yargı konusunda Türkiye’nin ciddi bir reforma ihtiyacı var. Yargıyı artık son yıllarda olduğu gibi yanlış, derme çatma görüntüden kurtarmak gerektiğini düşünüyorum. Bunu aştığımız takdirde Avrupa’nın ve dünyanın bakış açısı da değişecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.
(İHA)