Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Esasen Türk halkı bu darbe girişimini durdurarak, Avrupa’da yansıyabilecek bir istikrarsızlığın da önüne geçmiştir. Maalesef bazı AB ülkeleri bunu görmezden geldiler" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile Dışişleri Resmi Konutu’nda biraraya geldi. Görüşmenin ardından Çavuşoğlu ve Linkevicius ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda yaptığı konuşmada Çavuşoğlu, net bir şekilde Türkiye’ye, Türk milletine, Türk demokrasisine ve demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş yönetimlere çok güçlü bir destek verdikleri için Litvanya’ya teşekkür ederek, “Birçok AB ülkesinden görmek istediğimiz desteği net bir şekilde Türkiye’ye vermişlerdir. Maalesef Avrupa’da bazı kesimlerin bu darbe girişimi sonrasında Türkiye’yi hedef aldığını görüyoruz. Türkiye’deki bu darbe girişiminin vahametini anlayamadıklarını, yine Türkiye’yi hedef aldığını görüyoruz. Türkiye’deki bu darbe girişiminin vahametini anlayamadıklarını ya da anlamak istemediklerini görüyoruz. Bugüne kadar olumsuz açıklamalarının hatta tehdide varan söylemlerin sebebinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Tüm bu negatif açıklamalar bizde bazı ülkelerin, bazı siyasetçilerin darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duydukları izlenimini verdi. Esasen Türk halkı bu darbe girişimini durdurarak, Avrupa’da yansıyabilecek bir istikrarsızlığın da önüne geçmiştir. Türkiye her zaman bulunduğu stratejik konumla ve oynadığı rolle, Avrupa’nın ekonomik büyümesine, istikrarına ve güvenliğine çok önemli katkı sağlamıştır. Maalesef bazı AB ülkeleri bunu görmezden geldiler. Bu görüşmemizde bu darbe girişiminin ne olduğunu, arkasında kimin olduğunu, kimin gerçekleştirdiğini, bu darbe girişimlerine karşı hangi adımlar attığımızı aktardım. Görüş alışverişinde bulunduk. Biz AB dahil tüm Avrupa kurumlarıyla ve uluslar arası camiayla BM ile her zaman diyalog ve işbirliği içinde olmak istiyoruz. Bu sürecinde şeffaf bir şekilde yürütüleceğini ve Avrupa Konseyi ile aramızdaki işbirliğinin esasen herkese de örnek olması gerektiğini de vurguladık” diye konuştu.

“AVRUPA KONSEYİ İLE TÜM SÜRECİ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜYORUZ”
“Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland birçok AB üyesi yetkililerinin yaptığını yapmadı” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Uzaktan ders verir açıklamalar yerine Türkiye’ye geldi düşüncelerini bizimle paylaştı. Bizde kendisine ne olduğunu, neler yaptığımızı anlattık. Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve anayasanın ve mevcut kanunların çok iyi şekilde işlediğini, OHAL’in vatandaşlarımızın günlük hayatını, özgürlüklerini etkilemediğini de her platformda söyledik. Uygulamada da bu açık bir şekilde görülüyor. Avrupa Konseyi ile tüm süreci şeffaf bir şekilde yürütüyoruz. Attığımız tüm hukuki adımlar konusunda Avrupa Konseyini bilgilendiriyoruz. Keşke AB’de bu anlayış içinde olsaydı. Bu diyalog bugüne kadar kesilmezdi. Ama geç olması hiç olmamasından her zaman iyidir. Linas aynı zamanda AB üyesi olan Litvanya’nın Dışişleri Bakanı. AB içinde de bu objektif yapıcı rolünü her zaman üstlenmiştir. Türkiye’nin AB sürecine en büyük desteği her zaman Litvanya’dan gördük” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’NİN ÖZELLİKLE KIRIM KONUSUNDAKİ TUTUMU DEĞİŞMEMİŞTİR”
Görüşmede, Ukrayna Kırım gibi bazı bölgesel konuları da değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin özellikle Kırım konusundaki tutumu değişmemiştir. Uçak düşürme hadisesinden önce de tutumuz netti. Şimdi Rusya ile ilişkilerimizin normalleştirme sürecine girdik. Kırımla ilgili tutumumuz yine aynıdır. Kırım Tatarlarının durumu ve insan hakları konusu bizim her zaman önceliğimiz olmuştur. Bu konuda Litvanya ile yakın işbirliği içinde olduk. Litvanya’da da yaşayan Kırım Tatarları var” ifadelerini kullandı.
İkili ilişkilerin son derece iyi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Ticaret hacmimizde artış var. Ama hedeflerimizin gerisindeyiz. 1 milyar dolar hedefimiz var. Bu senenin ilk 6 ayında 304 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hedefimize doğru ilerliyoruz. Türkiye’ye Litvanya’dan gelen turist sayısında da artış var. Birçok ülkeden düşüş var. Bu da Litvanyalı dostlarımızın Türkiye’ye olan ilgisini ve güvenini gösteriyor” dedi.

“BURADA OLMA NEDENİM DİNLEMEK, ANLAMAK VE DESTEĞİMİZİ KENDİSİNE İLETMEKTİR”
Bakan Linkevicius ise toplantı için Çavuşoğlu’na teşekkür ederek, şöyle konuştu:
“Burada olma nedenim dinlemek, anlamak ve desteğimizi kendisine iletmektir. Darbe girişi akşamında olduğu gibi bizde yine bu girişimi kınadığımızı belirtmiştik. Demokratik seçimle gelen ve halkın tercihini ortaya koyduğu bu yönetimi iktidara desteğimiz o zamanda dile getirmiştik. Aynı şekilde bu tür girişimlerin demokrasi üzerinden baskı oluşturduğunu, ancak halkın bu anlamda tekrardan dileğini gösterdiğini belirtmiştik. Görüşlerimizi dostane bir şekilde müttefiklerle konuşurken birlikte bire bir yapmamız gerekiyor. Basın üzerinden demeçler vererek bu tür durumlarda yapmamamız gerekiyor. Türkiye AB açısından son derece önemli bir ortak. Ticaret açısından son derece önemli bir ortak ve NATO açısından çok önemli bir müttefik ülkedir. Hali hazırda birlikte ortak hareket etmemiz gereken sınamalarla karşı karşıyayız. Birlikte hareket edilmesi gereken bir gündem var. Darbe girişiminin suçlularının da hukuka teslim edilmesi adil bir şekilde yargılanıp hukukun bu noktada işletilmesi gerekmektedir. Türkiye hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve özgürlükler konusundaki tutumunu her zaman ortaya koymuş, bunların önemini vurgulamıştır. Bizde bu konuda böyle zor bir dönemden geçen Türkiye’ye destek vereceğimizin altını çizdik. Burada bilgi eksikliğinden kaynaklanan görüş beyanları olabilir. Bunun da nedeni, teke tek görüşme yapmamanızdan, birbirimizi anlamamamızdandır.”

“KIRIM KONUSUNDA LİTVANYA BU KONUDAKİ TUTUMUNU AYNI ŞEKİLDE DEVAM ETTİRMEKTE”
Litvanya’nın küçük bir ülke olduğunu, dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bildiklerini söyleyen Linkevicius, “Bu gibi durumlarda dayanışmanın ne kadar önemli olduğu daha da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin bu anlamda hali hazırda verdiği desteğe bizim bölgemizle ilgili konularda müteşekkiriz. Bölgenin güvenliğinin arttırılması konusunda ve NATO işbirliği içinde olmasından dolayı müteşekkiriz kendilerine. Halihazırda bölgedeki hava polisliği operasyonlarına verdiği destek Ukrayna ve Rusya konusunda gösterdiği tutum biliyoruz bunlar çok kolay değil. Ancak sonuçta ortak sınamalara karşı ortak işbirliği içerisindeyiz. Kırım konusunda Litvanya bu konudaki tutumunu aynı şekilde devam ettirmekte. Kırım Tatarlarına ilişkin olarak insan haklarını ihlal eden tüm uygulamalarına karşı mücadelesini gerekli uluslar arası platformlarda devam ettirmektedir. Türkiye’nin demokratik adımlarına destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
(İHA)