Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu’nun ikinci toplantısının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Avrupa Komisyonu Enerji ve İklim Değişikliği Komiseri Miguel Arias Canete basın toplantısı düzenledi.
Bakan Albayrak, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu toplantısının enerji arz güvenliği, Güney Gaz Koridoru, bölgesel enerji projeleri ve yeni gelişmeler ışığında verimli bir şekilde tamamlandığını dile getirdi.
Türkiye'nin enerji konusunda tıpkı AB gibi dışa bağımlı olduğunu
Enerji faslının açılmasıyla birlikte AB'ye üyelik müzakere sürecinde yeniden bir ivme kazanacağımızı umut ediyoruz.
hatırlatan Albayrak, Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin son dönemde yaşanan gelişmeler çerçevesinde daha da önem kazandığını ifade etti. Bakan Albayrak şunları söyledi;
"Avrupa Birliği, özellikle yüksek düzeyli enerji toplantılarını dört ülke yapıyor. Türkiye'nin de bunların bir tanesi olması hakikaten bölgede, günümüzde yaşadığımız, özellikle enerji konusunda ne kadar önemli bir ajanda ve Türkiye'nin AB üyelik sürecinde enerji konusunda ne kadar önemli bir yer ettiğini bize bir kez daha gösterdi.

"8 OCAK'TA BİLGİLER GÜNCELENDİ"

Türkiye şu anda AB ile 15'inci fasıl olan enerji faslını açma konusunda görüşmelerini devam ettiriyor. Bildiğiniz gibi bu süreç 2007'de bilgi paylaşımı ile başlamış; ancak o günkü siyasi koşullarda Güney Kıbrıs'ın o konudaki tavrı nedeniyle açılamamıştı. Bugün 8 Ocak itibariyle, güncellenen bilglerle birlikte biz bu süreci tekrardan başlattık.

"UMUYORUZ BİR KAÇ AYA BAŞLAR"

Umuyoruz ki mutabık kalınması halinde önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bu faslın açılmasıyla ilgili komisyondan konseye konunun nakledileceğini düşünüyoruz. Enerji faslının açılmasıyla birlikte AB'ye üyelik müzakere sürecinde yeniden bir ivme kazanacağımızı umut ediyoruz.

ENERJİ ARZ VE GÜVENİLİRLİĞİ

Bugün sayın konuğumuzla verimli bir toplantı yaptık. Sadece enerjiyi konuşmadık, ötesinde de keyifli konulara deyindik. Enerjininin arz ve güvenliği konusundaki sıkıntıları derinlemesine tartışma imkanı bulduk. Gaz konusunda, elektrik konusunda, nükleer enerji konusunda çok sayıda konuya deyindik.

"DÜNYA ENERJİ KONGRESİ İSTANBUL'DA YAPILACAK"

Önümüzdeki dönemde özellikle gaz çeşitliliğini oluşturma konusunda, geçtiğimiz yıl yapılan 4'lü toplantıların da Şubat ayında gerçekleştirilmesi için de fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye 9-13 Ekim tarihleri arasında Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. Sayın konuğumuzu bu vesileyle davet ettik."