CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için, “Bilge bir kişi, düzgün bir kişi, geçmişinde leke olmayan bir kişi, 17 İslam ülkesini yöneten bir kişi, batıyı bilen bir kişi, doğuyu bilen bir kişi." dedi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimi kapsamında Ankara’da seçim otobüsüyle şehir turu yaptı. Önce CHP İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalıktan Ekmeleddin İhsanoğlu için destek isteyen Kılıçdaroğlu, ardından Mamak Tuzluçayırlılardan destek istedi.
CHP İl Başkanlığı önündeki kalabalığın "Başbakan Kemal" sloganları üzerine, "Ona da sıra gelecek inşallah" karşılığını veren Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan sandık başına gitmelerini istedi. Tatilde olanların da oy kullanmaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Hem oyumu kullanmayacağım, hem konuşacağım olmaz. Umuyorum tatilciler Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu değerlendiriyordur. Gelmeliler oylarını kullanmalılar. Oturursan, diktadan yanasın, çalışırsan demokrasiden yanasın. Özü budur bu işin" ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN TEPESİNDE KAVGA OLMAZ”
Kılıçdaroğlu, bu seçimin siyasi partiler arasında yarış olmadığını kaydederek, "Devletin tepesinde kavga olmaz. Eğer kavgadan yana, öfkeden yana birini seçecekseniz, adres belli Recep Tayyip Erdoğan. Eğer demokrasiden, özgürlükten, barıştan yana birini seçecekseniz onun da adresi belli; Ekmeleddin İhsanoğlu" şeklinde konuştu.
İhsanoğlu’nun cumhuriyetin değerlerine, kadın ve erkek eşitliğine, Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerine sahip çıkan biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, böyle bir kişinin seçilmesi durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarının güçleneceğini ifade etti.

“RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN AĞZINDAN ’IŞİD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR’ SÖZÜNÜ DUYAN OLDU MU?"
ABD uçaklarının bugün Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünü vurduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Recep Tayyip Erdoğan’ın ağzından ’IŞİD bir terör örgütüdür’ sözünü duyan oldu mu? Birde sözde bu beyefendi, ’IŞİD’e laf etmeyelim, rehineler tehlikede’ diyor. En büyük rehine sensin zaten, Türkiye’desin. IŞİD’in rehinesisin, ağzından laf bile çıkmıyor. IŞİD, Irak’ta Hazreti Yunus’un türbesini bombaladı, camileri bombaladı ses yok” ifadelerini kullandı.

“SEÇİM SİZİN, TERCİH SİZİN”
Demokraside çok önemli bir adım attıklarını ve İhsanoğlu’nu belirlediklerini belirten Kılıçdaroğlu, demokrasilerin uzlaşma rejimi olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Seçim sizin, tercih sizin. Mütedeyyin yurttaşlarıma sesleniyorum; oyunuzu helalden yana mı haramdan yana mı kullanacaksınız? Helalden yana kullanacaksanız adresiniz belli; Ekmeleddin İhsanoğlu. Haramdan yana oy kullanacaksanız onun adresi de belli; Recep Tayyip Erdoğan. Ben haram yemedim, kul hakkı yemedim demiyor. Ben cumhuriyetin değerlerine, ben bayrağıma bağlıyım demiyor. Ne diyor ’her türlü milliyetçiliği ayaklarımın altına aldım’ diyor. Bizim milliyetçilik anlayışımız bayrak sevgisidir. Şimdi, kendisini milliyetçi kabul edip, AK Parti’ye oy veren kardeşlerime sesleniyorum; sen eğer gerçek anlamda milliyetçiysen senin askerinin başına çuval geçirildi, o tarihte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dı. Eğer sen askerin başına çuval geçirten birine oy vereceksen, senin vatanseverliğinden şüphe duyarım."
İstanbul’da bir caminin kundaklandığını ve bir Kur’an-ı Kerim’in yakıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin o Kur’an-ı Meclis’e getirip gösterdiğini anlattı.
Daha önce katıldığı bir televizyon programında bir gazetecinin sorduğu soruyu yanıtladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hemen aldılar, üzerine yürüdüler, her türlü hakareti yaptılar. Neymiş dine saygısızlık yapmış. Sen koltuğunun altında tutuyorsun ’Bakara, makara dersin’ o dine saygısızlık olmuyor, bir gazeteci soru soruyor, o saygısızlık oluyor. En büyük saygısızlığı dine karşı sen yapıyorsun, Recep Tayyip Erdoğan. Dini siyasete alet ediyor. Kur’an yakılıyor sesin çıkıyor mu? O nedenle işimiz kolay değil, bu tür adamlarla mücadele kolay değil" ifadelerini kullandı.

“1 KİŞİ BİLE KALSAK HAKSIZLIKLARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”
Kılıçdaroğlu, Mamak Tuzluçayır’da ise İstanbul Bağcılar mitinginin engellendiğini anlatarak, yasak getirilmesine rağmen mitinglerini yaptıklarını ve meydan okuduklarını söyledi.
Ülkenin yaşanabilir bir ülke olması isteniyorsa sandığa gidilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Oyumuzu kullanacağız. Demokrasilerde oy kullanmak çok önemlidir. Efendim 1 oyla bir şey olmaz. Hayır efendim 1 oyla çok şey olur. Yalova mitingi bunun en tipik örneğidir. 1 oy bile olsa gidip oyumuzu kullanacağız. Çünkü bizim bir niteliğimiz var. 1 kişi bile kalsak haksızlıklara karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.
“Beraber mücadele edeceğiz söz mü? Demokrasiyi bu ülkeye beraber getireceğiz söz mü? Demokrasiyi getirdikten sonra özgürce tatil yapacağız söz mü” diye soran Kılıçdaroğlu, “Ben de size söz veriyorum, çalışacağım. Son nefesime kadar çalışacağım. 24 saat çalışacağım” ifadelerini kullandı.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nu bir siyasi partinin ve CHP’nin, MHP’nin, DSP’nin üyesi olmadığı için aday gösterdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, 14 siyasi partinin bir araya geldiğini ifade etti.
Kılıçdaroğlu, İhsanoğlu için “Bilge bir kişi, düzgün bir kişi, geçmişinde leke olmayan bir kişi, 17 İslam ülkesini yöneten bir kişi, batıyı bilen bir kişi, doğuyu bilen bir kişi. Bakın Ortadoğu’da kan akıyor. Akan kanı durdurabilecek bir kişi. Öyle birisini seçelim öyle birisiyle yola çıkalım dedik. Ekmeleddin Bey’i bu gerekçelerle bulduk. Cumhuriyet tarihinde 14 parti hiçbir zaman bir araya gelmedi. İlk kez 14 parti bir araya geldi cumhurbaşkanlığı için. Birleşe birleşe kazanacağız” şeklinde konuştu.
(İHA)