Bir işletmenin yeni kurulmuş olması ve belirli bir kapasitenin üzerine çıkamaması arasında pek bir fark yoktur. Yeni açılan işletmeyi yeni müşteriler tanımıyorken, belirli bir müşteriye sahip işletmeyi de yeni müşterileri tanımıyor. Elde edilen müşteriler, işi büyütmek için asla yeterli olmaz. Elinizde yüzbinli basamaklarda potansiyel müşteri yoksa, ki küçük ve orta dereceli bir işletmelerde mümkün olmaz, daima işinizi büyütmek için stratejiler geliştirmelisiniz.

Strateji 1 : İnternette Bilinir ve Bulunur Olmak Günümüzde çoğu küçük ve orta dereceli işletme işlerini tabiri caizse internet ortamına taşımış durumda. Peki bu işini internete taşımak işi de nedir ? En basit haliyle, internette sizi tanıtan, müşterilerinizin sizin hakkınızda veya ürün-hizmetleriniz hakkında bilgi edindiği platformlardır. Bunların en etkilisi web siteleridir. Bir firmanın web sitesi olmadan “internette ben varım” demesi söz konusu değildir. İşin en güzel ve kobileri zorlamayan kısmı da hazır web sitesi sunan hazirwebsitem.net sitesidir. İşinize sektörünüze göre en uygun tasarım ve renkteki hazır siteyi yirmidört saat içinde açmak mümkün. Kobileri zorlayan yüksek maliyetler, işin teknik kısmı gibi sorunlar https://www.hazirwebsitem.net hazır web site şablonları ile aşılıyor. Türkçe yönetim paneli sayesinde web sitesini işletmesini yöneten, bilgisayar kullanabilen herkes sitesini de yöneterek işini internete taşıyabilir. Eğer internet sitesi yerine daha önceden yaptığınız gibi firma rehberi sitelerine firmamı kaydedeyim, diye düşünüyorsanız işletmenizin adresi, telefonu veya herhangi bir iletişim bilgisi değiştiğinde neler olabileceğini düşündünüz mü ? Aradığınızda müşterileriniz size ulaşamayacak, hatta elinizdeki bu müşterileri de kaybetmeye başlayacaksınız. Oysa size ait bir web sitesi ile bilgilerinizi istediğiniz zaman güncelleyebilir, müşterilerinize yeni ürün hizmetlerinizden bahsedebilirsiniz. Ve en önemlisi müşterileriniz size aradığında ulaşır. Seo ve mobil uyumlu hazır siteler ile arama motorları üzerinde, firma rehberi sitelerinde çıkmak yerine kendi işletmenizin hazir site şablonu ile müşterilerinizin karşısına çıkarsınız.  

Strateji 2 : Yeni Müşterilere Ulaşmak ve Eskileri Elde Tutmak Bu aslında ilk stratejinin devamı niteliğinde. Bir işletme var olan müşterilerine ürün veya hizmetlerini satarak yaşamanı devam ettirir. Yeni müşterilerle, ilerleme ve yükselme kaydeder. Küçük işletmelere baktığımızda genelde şu aynı iş modeli benimsendiğini görürürüz : "Var olan müşterilerim bana yeter, fazlasına gerek yok." Bazı askeri, bilim vb. farklı sektörlerde hizmet vermiyorsanız, herhangi bir gerekçeniz yoksa bu düşünceden acilen kurtulmalısınız. Herşeyden önce işin matematiksel kısmını ele alalım. Bir işletme bir müşteriden misal olarak 1 TL kar sağlıyorsa, 100 müşteriden 100 TL kar eder. Kapasite, hizmet sorunu yaşamadan bu sayı 200 müşteriye çıktığında firma yine aynı giderle 200 TL kar sağlayacaktır. Aslında bu şu demek : İşinizi %100 büyüttünüz. Bu örnekteki gibi siz de şuanki giderler, elemanlarla verebileceğiniz maksimum müşteri-hizmet rakamlarını belirleyin. Çıkabileceğiniz en üst nokta, sizin bu kapasite ile büyüyeceğiniz en üst oranı gösterir. İşinizi büyütürken dikkat etmeniz kritik nokta var olan, yani elinizdeki müşterilerinize yine hizmet sağlamak. Kumbara gibi kazanılan müşteriler artık benim, bakış açısı çok yanlış bir bakış açısıdır. Özellikle hizmet sektöründe bu tarz bir düşünce, elimizdeki müşterileri kaybetmemize sebep olacaktır.  

Strateji 3 : Potansiyeller ile Bir Arada Bulunmak Her ürün veya sektöre göre belirli bir müşteri alışkanlıkları vardır. Siz de sektörünüzdeki alışkanlıkları, toplulukları, sosyal yaşantıyı takip edin. Örneğin matbaa sektöründe hizmet veriyorsanız, matbaa ile ilgili yeni teknoloji cihazlarını takip edin. Yeni bir baskı türü mü var ? Yeni bir baskı makinası mı piyasaya sürülüyor ? Bilgi ve fikir sahibi olun. Yeniliklere daima açık olun ve takip edin. Başka bir örnek verecek olursak tekstil ürünleri satıyorsanız sektörünüzdeki sizden büyük işletme ve markaların neler yaptığını takip edin. Kıyafet, moda vb. ilginizi çeken fuar, sergi vb. organizasyonlara katılmaya özel gösterin. Böyle organizasyonlara bireysel olarak katılıp neler olduğu hakkında fikir edinmeniz bile size gerçekten çok şey katacaktır. Potansiyel müşterileriniz, yani müşteriniz olabilecek kişiler her nerede bulunuyorsa siz de orada olmaya çalışın. Facebookta, instagramda, Google reklamlarında, herhangi bir web sitesinde… Yada fiziksel olarak herhangi bir organizasyonda. Tüm bu ortamları belirleyerek, tabiri caizse müşterilerinizin gözüne görünün. Müşterilerinizin karşısına profesyonel bir web sitesi ile çıkmak için şimdi https://www.hazirwebsitem.net ’ten kendinize en uygun web sitesini seçin.