Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreter Ban Ki Moon ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Karşı tarafın talebi üzerine gerçekleşen görüşmede, darbe girişimi sonrası gelişmeler gündeme geldi. Ban Ki Moon, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hayatlarını kaybeden vatandaşlar hakkında taziyelerini Bakan Çavuşoğlu’na sundu ve darbe girişimi sonrası hukuki süreç hakkında Bakan Çavuşoğlu’ndan bilgi aldı.
Bakan Çavuşoğlu, Ban ki Moon’a darbenin ordu içindeki küçük bir grup tarafından yapıldığını, darbenin başarılı olması halinde ülkedeki demokratik düzenin tamamen ortadan kalkacağını, tehlikenin tamamen geçmesi için bu işten sorumlu olanların yargı yoluyla cezalandırılması gerektiğini, bu süreç zarfında hukuki çerçevede hareket edildiğini ve bu konuda Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapıldığını vurguladı. Çavuşoğlu, Olağanüstü Hal’in Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu bir biçimde ilan edildiğini, buna uluslararası hukukun da izin verdiğini ve bazı AB üyesi ülkelerde OHAL uygulamasının bulunduğunu da dikkate getirdi.
Çavuşoğlu bugün ayrıca, AB Dışilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde muhatabına, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ve sonrasında alınan OHAL kararı çerçevesinde uygulamaya konulan tedbirler hakkında bilgi verdi.
(İHA)