Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bedelli askerlikle ilgili, “Zenginin çocuğu sıyıracak, garibanın oğlu gidecek. Durumu iyi olan askere gitmeyecek, iyi olmayanlar nöbete. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, öğretmenlerin sorunlarına değinerek, “Eğer bir ülke gelişmek, büyümek, itibar sahibi olmak istiyorsa; bunun yolu eğitimden geçer. Eğer eğitim sağlıklıysa, tutarlıysa, çocuklarımız iyi yetişiyorsa, aklın özgürleşmesini sağlıyorsa, merak duygusunu besliyorsa, öğretmende bunları destekliyor ve veriyorsa; emin olun o ülkenin sırtı yere gelmez. Bakın bütün dünyaya, gelişmiş ülkelere. En büyük kaynağı eğitime ayırıyorlar. Eğitim önemli. Anneler de öyle. Eskiden kız çocukları okula gitsin mi, gitmesin mi tartışılırdı. Ama şimdi bütün anneler ister kuzey, ister güney, ister doğu ister batı olsun, bütün anneler kız çocuklarını kendilerinden daha iyi yetişmesini ve okumasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Bir toplumun zincirlerini kırmanın, bir toplumun özgürleşmesinin yolunun eğitimden geçtiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bütün dünya eğitime ve öğretmenlere iyi yatırım yapıyor. Dünyanın en verimli yatırımı eğitime yapılan yatırımdır. Çünkü eğitime yaptığınız yatırımın karşılığını misliyle alıyorsunuz. OECD ülkeleri gayri safi milli hasılasının ortalama yüzde 5.8’ini, Türkiye yüzde 3.02’sini ayırıyor. Dolayısıyla burada sınıfta kaldık, daha fazla kaynak ayırmak zorundayız” diye konuştu.
Eğitim-İş’in öğretmenlerle ilgili anketine değinen Kılıçdaroğlu, “Öğretmenlerin yüzde 81’inin kredi kartı borcu var, yüzde 79’unun banka borcu var. Her iki öğretmenden biri esnafa borçlu. Her üç öğretmenden biri de geçinebilmek için ikinci iş yapıyor. Öğretmenler zor bela geçiniyor, hatta geçinemiyor. O zaman çocuğa nasıl ders verecek? Çocuklarımızı nasıl yetiştirecek? Bizim çocuklarımızı çağdaş uygarlığa nasıl ulaştıracak, dünyayı nasıl takip edecek. Buradan bütün öğretmenlere sesleniyorum: Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hiçbir öğretmenin kredi kartı borcu olmayacaktır. Hiçbir öğretmenin esnafa borcu olmayacaktır. Çünkü, öğretmenin hak ettiği ücreti vermek benim görevimdir” şeklinde konuştu.
2002’de öğretmen maaşıyla 24 adet çeyrek altın alınabildiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, 2014 yılında ise 14 çeyrek altın alındığını kaydederek şunları dedi:
“Eğer bu tablo, öğretmen kardeşlerimin içine siniyorsa, aldığım aylık yeterli diyorsa, yeri belli, adresi belli gidecek AKP’ye oy verecek. Eğer hak ettiğimi alamıyorum, öğrencilere yeteri kadar zaman ayıramıyorum, ek iş yapmak zorunda kalıyorum, borç altında eziliyorum diyorsan, yönünü çevireceksin, bakacaksın, Cumhuriyet Halk Partisi’ni göreceksin. Cumhuriyet Halk Partisi burada, hepimizin öğretmeni Gazi Mustafa Kemal Atatürk de burada.”
Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Temsilde adalet olmalı. Yüzde 1 oy alan bir partinin bile en azından bir vekili Meclis’te olmalı. Yüzde 3, yüzde 5 iki kanun teklifi verdik. Hadi buyrun bakalım kim samimi kim değil. Yüzde 10 barajı 12 Eylül darbecilerinin getirdiği kanundan geliyor. Anayasa Mahkemesi acaba iptal kararı verir mi diye korkuyorlar. Niye paniğe kapılıyorsunuz.”
Kılıçdaroğlu, bedelli askerlik ile ilgili ise şunları kaydetti:
“Zenginin çocuğu sıyıracak, garibanın oğlu gidecek. Durumu iyi olan askere gitmeyecek, iyi olmayanlar nöbete. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bedelliyse bedeli alırsın ama aynı şartlardan yoksulun çocuğu da yararlanmalı, bedel ödemeden.”
(İHA)