Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakereleri konusunda, “Bir an evvel de beşli formata geçilmesi bu çerçevede, son fırsat olan müzakere sürecini başarıyla tamamlamak, sonuçlandırmak istiyoruz. Türkiye olarak bu konuda yapıcı tutumumuzu sürdürüyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ikili ve heyetler arası görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, her iki ülke arasındaki Dışişleri Bakanları ilk İstişare Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini söyleyerek, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son bir yılda üç defa görüştüğünü hatırlattı. Çavuşoğlu, “Çin ile stratejik işbirliğimiz güçleniyor, çeşitleniyor. Biz iki cumhurbaşkanının, devlet başkanının gösterdiği istikamet doğrultusunda her alanda ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için çaba sarf ediyoruz. Keza siyasi ilişkilerimiz güçleniyor. Güvenlik alanında yakın işbirliğimiz var. Ekonomik işbirliğimizi güçlendirmek için hangi adımları atabileceğimizi değerlendirdik. Elbette ticaretimizi arttırmalıyız. Çin lehine olan ticaret açığını da dengeleyelim, o nedenle de ürünleri çeşitlendirelim, Türkiye’nin ihraç ettiği ve edeceği ürünlere önündeki engelleri kaldırma konusunda da Çin’in olumlu bakışını görmekten dolayı mutluluk duyduk” ifadelerini kullandı.
Karşılıklı yatırımların arttırılması gerektiğini altını çizen Çavuşoğlu, “Çin şirketlerinin Türkiye’de bankacılık, ulaştırma, enerji gibi birçok alanda yatırım yapmak istediğini, Türkiye’ye ilgi gösterdiğini biliyoruz. Elimizden gelen desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz ve planladığımız mega projelere Çin’in ve Çin firmalarının ilgisi var. Edirne-Kars hızlı tren projesi, üçüncü nükleer santral, kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü ve otobanı bunlardan birkaç tanesidir. Londra’yı Pekin’e bağlama hedefimiz var Çin Türkiye’ye, satıya doğru hareket ediyor, bizde Çin’e doğru hareket ediyoruz, ortak bir noktada ilişkilerimizin bütün boyutuyla birlikte buluşacağız” şeklinde konuştu.
Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yi, Türkiye’de bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, her iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yi, ”Her iki taraf terörle mücadele işbirliğimizi birleştirip, ortak güvenliğimizi birlikte korumamız gerektiği görüşündedir. Çin ve Türkiye terör mağdurudur. Güvenlik ve terörle mücadele işbirliğimiz güçlendirmek tamamen ülkelerimizin temel ve ortak çıkarlarımızla uyumludur” diye konuştu.
Kıbrıs’ta anlaşmaya ilişkin soruya Çavuşoğlu, dört fasıl üzerinde önemli mesafe kaydedildiğini hatırlattı. Çavuşoğlu, “Biz daha önceki süreçte olduğu gibi adil bir çözüm için İsviçre’deki müzakere sürecini destekledik. Birleşmiş Milletlerin açıklamasında gördüğümüz üzere, Rum tarafının talebi üzerine müzakerelere ara verildi. İki tarafın anlaşması çerçevesinde önümüzdeki hafta sonu tekrar aynı yerde müzakerelerin tekrar başlaması öngörülüyor. Bir an evvel de beşli formata geçilmesi bu çerçevede, son fırsat olan müzakere sürecini başarıyla tamamlamak, sonuçlandırmak istiyoruz. Türkiye olarak bu konuda yapıcı tutumumuzu sürdürüyoruz” dedi.
Donald Trump Başkan seçildikten sonra Çin ile ABD’nin temasa geçip geçmediğini soran gazeteciye Yi, “Amerika Çin ilişkilerini geliştirmek ve derinleştirmek, Amerika’nın Cumhuriyetçiler ve Demokrat partileri ortak fikridir. Obama hükümeti ile işbirliği devam ettirmeyi arzu ediyoruz. İlişkilerimiz istikrarlı bir şekilde gelecek Amerikan yönetimine geçiş sağlamayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)