Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selden büyük zarar gören Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde incelemelerde bulundu.
Ankara’dan havayolu ile birlikte Trabzon’a gelen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberlerinde Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Ayşe Sula Köseoğlu, Muhammet Balta ve Salih Cora ile birlikte Beşikdüzü ilçe merkezini gezerek selden zarar gören vatandaşları ziyaret ettiler.
Beşikdüzü ilçe merkezinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan vatandaşlara "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Canikli “Normalde 80-85 kilogram metrekareye düşen yağış ortalaması 300 kilogram olarak düştü. Tabii altyapının dayanması mümkün değil buna. Esasında Karadeniz’de, burası da dahil olmak üzere Beşikdüzü de, dere ıslahlarının önemli bir bölümü tamamlandı. Yani onlar yapılmamış olsaydı bu tür yağışlar çok daha büyük tahribatlara, can kayıplarına, Allah korusun, yol açardı. Bütün tedbirlere rağmen maalesef engellenemiyor. Azaltılıyor, çok daha büyük boyutlara ulaşması engelleniyor ama tamamen sıfırlanması maalesef sağlanamıyor" dedi.

"VATANDAŞLARIMIZIN ZARARLARI TELAFİ EDİLECEK"
Canikli, Beşikdüzü’nde yaşanan can kaybına da değinerek "2 vatandaşımızı kaybettik. Allah’tan rahmet diliyoruz. Bir kaybımız var, inşallah sağ salim bulunur. Mala gelen bir şekilde telafi ediliyor ama can kayıpları elbette daha çok yüreğimizi yakıyor. Bütün vatandaşlarımızın, zarar gören bütün esnafımızın zararları karşılanacak, ondan yana hiçbir kuşku söz konusu değil. Tamamı telafi edilecek ve önceki hale getirilecek. Bütün vatandaşlarımızın zararları telafi edilecek. Mal kayıplarının telafisi konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacak. O noktada bir problem yok. Bizi üzen can kayıplarıdır. Zaten acil olarak ödenekler aktarıldı. İlk anda acil ihtiyaçları karşılamak amacıyla onlar aktarıldı. Diğerleri de çok hızlı bir şekilde, inşallah tespitler yapıldıktan sonra en kısa zamanda vatandaşımızın mağduriyetini tamamen ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

"BEŞİKDÜZÜ ILÇE MERKEZİ YENİDEN KURULACAK"
İlçe merkezinin bu tür sellere tekrar tekrar maruz kalmaması için çalışma başlattıklarını ifade eden Canikli "İlçe merkezinin kotunun kaldırılması gerekiyor. Ana cadde ile birlikte ilçe merkezinin Karadeniz Sahil Yolu kotuna getirilmesi lazım. Bu en az 4-5 metre. Bunun için de çok ciddi anlamda bir dönüşüm gerekiyor. Belkide şehrin yarısının yıkılması gerekiyor. Şehrin kotunu kaldıramadığınız sürece buna benzer büyük afetlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar başladı ancak bu uzun zaman alacak bir proje.

SOYLU BAŞKAN BIÇAKÇIOĞLU’NDAN BİLGİ ALDI
Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’ndan ilçedeki durum hakkında bilgi alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşlara "geçmiş olsun" diledi. Soylu, yaptığı kısa açıklamada, ilçede büyük bir afet yaşandığını hatırlatarak "2 vatandaşımız vefat etti, bir vatandaşımız kayıp şu anda. Vatandaşımızın bulunması çalışmaları devam ediyor. Bizim bu bölgede genellikle ilçelerde hemen hemen her yıl bu tür olaylarla karşılaşılıyor. Bir taraftan DSİ taşkın önleme projeleri gerçekleştiriliyor bir taraftan dere ıslah çalışmaları gerçekleştiriliyor. Buna yönelik çok önemli çalışmalar yaptık. Anlaşılıyor ki bu çalışmalara aynı hızla devam etmeliyiz. Vatandaşlarımıza Meteorolojinin uyarıları sürekli aktarılıyor. Herkes kendi tedbirlerini almaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)