Dışişileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Yapıcı bir ortamda, biz dış politika konusunda yüce Meclisimizi bilgilendirmeye hazırız. Oluşan yapıcı ortamda, uzlaşı kültürünün yerleşmeye başladığı ortamda, bundan sonraki dış politika milli politikadır. Dış politikamızdaki konuları Meclisimizdeki muhalefet partileriyle paylaşmayı düşünüyoruz” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ı TBMM’deki makamında ziyaret etti. Ziyarette AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal da hazır bulundu. Bir saati aşkın görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, dış politikadaki gelişmeler ve attıkları adımlar hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Yapıcı bir ortamda, biz dış politika konusunda yüce Meclisimizi bilgilendirmeye hazırız. Oluşan yapıcı ortamda uzlaşı kültürünün yerleşmeye başladığı ortamda, bundan sonraki dış politika milli politikadır. Dış politikamızdaki konuları Meclisimizdeki muhalefet partileriyle paylaşmayı düşünüyoruz. Ne zaman isterlerse, kritik meseleler olduğu zaman bizde talepte bulunuruz” dedi.
Çavuşoğlu, İsrail ile ilgili anlaşmanın Meclis’e gelmesine yönelik soruya, “Başbakanımızı Meclis’e ne zaman gönderir, Meclisimiz bunu ne zaman gündeme alır, bu tamamen Meclis’in işidir. Meclis’in yasama faaliyetlerine bizim dışişleri bakanı olarak müdahale etmemiz doğru olmaz. Burada siyasi parti grupları karar verirler” cevabını verdi.
İsrail ile iki anlaşmanın olduğu yönündeki bir başka soru üzerine ise Çavuşoğlu, şu karşılığı verdi:
“İsrail ile yaptığımız bir anlaşma var. Başbakanlığa gönderilen bir tek anlaşma var. Uluslararası anlaşmaların yürürlüğe girebilmesi için Meclis tarafından onaylanması gerekiyor.”
Meclis’in çalışma takvimine ilişkin soru üzerine ise Mustafa Elitaş, “İki yasamız olduğunu ifade ettik. Biri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp, muhalefet şerhi yazılıp bastırılacak olan 80 maddelik yasa, şu anda görüşülen Varlık fonu ile ilgili yasa. Bu konuda arkadaşlarımızın tavırlarını ve yasayla ilgili konuları değerlendirmesini yapıp, gözden geçireceğiz. Bu iki yasa bittikten sonra Meclis’e ara verip, tatile çıkaracağız” diye konuştu.
Muhalefetin çekincelerine ilişkin olarak Elitaş, siyasi partilerden yetkili milletvekilleri ve bakanların olacağı bir toplantı ile değerlendireceklerini ifade etti.
Akçay da, bölgedeki gelişmelerin ele alındığını ve Meclis gündemine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Akçay, ne tür önerilerde bulunduklarını soran gazeteciye, “Çeşitli ülkelerle yaşamış olduğu sorunların mümkün olduğunca giderilerek, ilişkilerin geliştirilmesinin Türkiye’nin çıkarları bakımından ve milli dış politikalar bakımından yararlar getireceğini, çalışmaları desteklediğimizi ve destekleyeceğimizi ifade ettik” yanıtını verdi.
(İHA)