ORDU (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Rus uçaklarının sınır ihlaline ilişkin, "Asla ve asla sınırlarımızı ihlal etmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Bu Rusya tarafından yapılan ihlal bizi üzmüştür ve şiddetle de kınıyoruz" dedi.

Torun, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, çok önemli ve onurlu bir görevi üstelendiklerini belirterek, "Sizlerin verdiği destekle bu görevlere geldik. Bizler de inşallah sizleri mahcup etmeyeceğiz. Amacımız ülkemize ve ordumuza hizmet etmek" diye konuştu.

Gazeteci Abdi İpekçi'yi, katledilişinin 37. yılında rahmet ve minnetle andığını belirten Torun, "Bu ülkede geçmişten bugüne basına yapılan baskılar devam etti. Biz basının özgür olduğu, insanımızın özgür olduğu ve demokrasimizin ve hukukun yerleşik olduğu bir yapı için mücadele ediyoruz. Bugüne kadar da mücadelemiz bu yönde devam etti. Bundan sonra da devam edecek" ifadesini kullandı.

Torul, ülke olarak çok zor ve önemli günlerden geçildiğini bildirdi. Torun, "Her sabah televizyonu açtığımızda, gazeteleri elimize aldığımızda Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu gayet net görebiliyoruz. Ülke maalesef iyi yönetilmiyor. Ülkenin iyi yönetilmeyişinin üzerine mazeretler koyularak, dikkatler başka yönlere çekilerek, olmayan gündemlerin peşinde bir algı yaratılarak bunlar unutturulmaya çalışılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya uçağının Türk sınırlarını ihlaline de değinen Torun, şöyle devam etti:

"Biz bunu kabul edemeyiz ama bu noktada tedbirleri de almalıyız. Asla ve asla sınırlarımızı ihlal etmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Rusya tarafından yapılan ihlal bizi üzmüştür ve şiddetle de kınıyoruz. Bu konuda gerekenlerin de yapılacağına inanıyoruz ama diplomasi de çok farklı bir şeydir. 'Türkmenleri özellikle Cenevre'de mutlaka masaya oturtmalıyız' dedik ama bugün maalesef Türkmenlerin konusu Cenevre'de yok. Şimdi Suriye bastırıyor ve Türkmenlere sınırlarımızı açtık ve onları bağrımıza bastık."

Torun, şehit haberleri karşısında canlarının yandığını belirterek, "Ben Çözüm Süreci içerisinde görevini yapmayan kamu görevlileri için suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Onların gözleri önünde, 'süreç devam ediyor' diyerek dağdaki terörist şehirlere indi, bina altları, bodrum katları cephaneliğe dönüştü. Şimdi de maalesef orada ciddi sıkıntılar devam ediyor. Her gün üzüntüyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunları bir an önce bitirmemiz lazım" dedi.

Fındığın, herkesi yakından ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan, "Her yıl bir beklenti içerisindeyiz. Her yıl 'fiyat ne olacak' diye derin kaygıyla hareket ediyoruz. Fiyatlar bu sezon 12 lira seviyelerinden açıldı. Biz 15 liranın üzerine çıkmasını beklerken, bugün maalesef 10 liranın altına indi. Sezon başından bu yana direnmemize rağmen maalesef beklentilerimiz olmadı. Yaklaşık 200 bin ton fındığın emanete verilmesinin bugün sıkıntılarını yaşıyoruz. Üretici olarak ne yaparsak yapalım, her türlü meşakkate katlanmamıza ve üzerimize düşen her şeyi yapmamıza rağmen yine bu konuda belirleyici olamıyoruz" ifadesini kullandı.

Torun, bu süreçte devletin üreticisine sahip çıkmasını isteyerek, şunları kaydetti:

"Mutlaka piyasadaki arz fazlası fındığı garanti etmesi lazım. Bu noktada hem soruşturma komisyonu kurulması talebimiz hem de Meclis'te soru önergelerimiz oldu. Bu anlamda da bu tür çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bir an önce hükümetin ya TMO ya da FİSKOBİRLİK'e kaynak aktarımda bulunarak piyasadaki arz fazlası fındığı aldırmasından başka çare yok."