CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Türkiye’nin bir ekonomik krizin eşiğinde olduğunu savundu.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında gerçekleşti. Toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, MYK Toplantısı’nın gündemini kamuoyu ile paylaşmak üzere düzenlediği basın toplantısında Türkiye ekonomisinin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirterek, “Türkiye bir ekonomik krizin eşiğinde bulunuyor. Bu ekonomik kriz daha önce yaşadığımız ekonomik krizlere hiç benzemiyor. Bu kriz bir reel sektör krizi demiştik. Hepimizin evinde hissettiğimiz ve hükümet eğer gereken adımları atmazsa her geçen gün evimizde daha da derinden hissedeceğimiz bir kriz bu” ifadelerini kullandı.

“3 EKİM’DEN İTİBAREN TÜRK LİRASININ KAYBETTİĞİ …”
Böke, Türk lirasının dolara karşı değer kaybının 3 Ekim 2016 tarihinde başladığına değinerek, “3 Ekim’de Türkiye’de ne olduğuna baktığımızda bu krizin Türkiye’nin krizi olduğu da apaçık ortaya çıkıyor. 3 Ekim, benzer bir mikrofondan hükümet sözcüsünün OHAL’in uzatılacağını Türkiye’ye haber verdiği gün. OHAL’i uzatma kararı ile başlayan Türk lirasındaki değer kaybı devamında gelen hukuksuzluklarla, demokrasiden uzaklaştıran her adımla değer kaybetti. Üstelik kendisine benzeyen diğer para birimlerine kıyasla çok daha fazla değer kaybetti. 3 Ekim’den itibaren Türk lirasının kaybettiği değer aynı dönem içerisinde Rus rublesinin kaybettiği değerden 3 kat fazla. Eğer bu kriz söylendiği gibi küresel bir kriz olsaydı o zaman Türk lirasının değer kaybıyla ek bir değer kaybını Rusya’da da görürdük” şeklinde konuştu.

“YILLARCA FETÖ İLE İLGİLİ UYARILAR YAPTIK”
Cumhuriyet Halk Partisi olarak her konuda gerekli uyarılarda bulunduklarını savunan Böke, “Yıllarca FETÖ ile ilgili uyarılar yaptık. Dinlenmedi, bugün haklıymışsınız dendi. Kandırıldık diyerek üste çıkmaya çalışıldı. Yıllarca bu ekonomik düzen böyle gitmez, asgari ücreti arttırın dedik. O zaman yapılamaz dediler. Geçte olsa dönüp yaptılar. Eksik yaptılar ama bir adım attılar. İş işten geçtikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin söylediği noktaya geliyorlar” diye konuştu.

“BAŞKANLIK TARTIŞMASINI ALEVLENDİRDİĞİNİZ 2 GÜNDE TÜRK LİRASI 4 KURUŞ DEĞER KAYBETTİ”
“OHAL’i kaldırın, hemen kaldırın” diyen Böke, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Uzatmayın demiştik zaten, 3 Ekim’den itibaren 40 kuruş değer kaybeden Türk lirasındaki değer kaybının sebebi OHAL’dir. OHAL’i uzatanlardır. Uzatmayın dememizin sebebi budur. Rejim tartışmasını bitirin. Başkanlık tartışmasını alevlendirdiğiniz 2 günde Türk lirası 4 kuruş değer kaybetti. Bırakın bu inadı hemen bugün bitirin. Gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Gelin gerçek demokrasiyi bu hafta müthiş faydasını gördüğümüz parlamentodan bütün Türkiye’ye yayalım. Dış dünya ile ilişkileri germeyin. Türkiye’ye hak ettiği yeri siz sağlayın. Bunlar yapılmazsa iflaslar olacak.”

“ŞANGAY BEŞLİSİ İHRACATIMIZIN İÇİNDE SADECE YÜZDE 3’LÜK BİR PAYA SAHİP”
Türkiye açısından Şangay Beşlisi’nin Avrupa Birliği’nin yerini tutamayacağını savunan Böke, “Türkiye ekonomisi sanıldığından çok daha fazla Avrupa Birliği ile entegre, zaten üyeliğin sürecinde olabiliriz ama ekonomik olarak zaten biriz. Avrupa Birliği, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 48 buçuğunu oluşturuyor. Neredeyse yarısını, yani burada ürettiğimiz, üretip gelir kazanmak için ürettiğimiz ürünlerin yarısını biz Avrupa Birliği’ne satıyoruz. Paramızı oradan kazanıyoruz. Şangay Beşlisi denen Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Rusya bu Şangay Beşlisi ihracatımızın içinde sadece yüzde 3’lük bir paya sahip” dedi.
(İHA)