Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Kaset kumpasında suçlu cemaattir. Cemaatin suçlu olduğunu biliyorum” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özel, 15 Temmuz darbe girişimi sürecinden bahsederek, “OHAL’e iki temel itiraz noktamız var. En temel itiraz noktamız, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi. Meclis yerine Bakanlar Kurulu’nun kanun yapması. İkincisi de yargı denetiminden uzak olması. Ömrü boyunca bir devlet adamı görevi yapmış olan Ahmetli Kaymakamı o gece yaptıklarını anlatıyor: ’Sonunda yıllardır iktidarın ‘İlçe Başkanı gibi çalışmadı, ‘bundan nasıl kurtulacağız’ diyenler ‘bu FETÖ’cü’ diyorlar ve meslekten ihraç ediliyor. Hayatına son verirken bıraktığı ibretlik mektup yargısız infazın ne kadar korkunç bir şey olduğunu gösteriyor. Türkiye’de sadece ordu değil, tüm kurum ve kuruluşlarda sayısının 200 bini bulacağı sadece bir mektupla, şikayetle veya önceden plakası alınmış bir kenara konulmuş, ilk fırsatta bertaraf edilecek muhalif listesinde birilerinin aklında duran herkes ‘FETÖ’cü’ damgasıyla meslekten atılıyor, göz altına alınıyor, meslekten ihraç ediliyor. Darbe iktidar partisi tarafından araçsallaştırılıyor, fırsata çevrilmiş durumda” ifadesini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ ÖRÜLÜYOR"
İstihbaratın yeniden yapılandırılması konusundaki soruya ise Özel, “Darbeyi fırsat bilerek Başkanlık sistemi örülüyor. AKP’nin Başkanlık önerisinde başkanlık kararnamesi vardı. Bugün Başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu istediği kanunları çıkararak, o ihtiyacı tatmin etmiş görünüyor. Şimdilik kurumların üç dört tanesi belli oldu. MİT, Cumhurbaşkanı’nın 12 yıllık Başbakanlığı döneminde Başbakan’a bağlı değil miydi? Ama maalesef darbeyi enişteden öğrendik. 12 yıldır istihbarat akışından memnun. ‘10 Ekim’de istihbarat zafiyeti var’ dedik, ‘hayır’ dediler. 350 vatandaşımız çeşitli patlamalarda hayatının kaybederken, ‘istihbarat zafiyeti var’ dedik, yok dediler. Bugün geldiğimiz noktada enişte darbeyi haber veriyor. Ya enişteden öğrenildiği doğru değil, darbeyi enişteden öğrendiyseniz, geç ve o gün öğrendiniz demektir. Ya kamuoyunun bilinçaltına biz darbeyi o gün öğrendik, ben bilmiyordum diyorsa tartışma konusu. Hakikaten darbeyi enişteden öğrendiyse, enişteye sarayda bir oda vermek lazım” diye cevap verdi.

KASET KUMPASI
Kaset kumpasına ilişkin soru üzerine Özel, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Uludere’yi Fetullahçılar bombaladı, Uludere meselesi kapanıyor. Hrant Dink’i ’FETÖ’cüler vurdu, sorumluluklarından kurtuluyorlar. Rus uçağını düşüren paralelci pilottu. Kendi sorumluluklarını almadan bir kelimeyle ‘kandırılmışız’ diyorlar. O mesele ile hesaplaşıyorlar. Bu konuda beş yıldır soruşturma bekliyoruz. Hiçbir şey yapmıyorlar. Eğer bu soruşturmayı bu olaylar olduktan bir gün sonra başlayıp, bir ay sonra sonuçlandırıp, o suçluları yargı önüne çıkartıp, hesap sorsaydınız, sizin o işle bir bağlantınız yoktu. Meydanlara çıkacaksın, özel hayatı istismar ediliyor, ‘Ne özeli, genel genel’ diyerek bir seçim dönemi geçireceksin, 15 Temmuz darbe girişimi olduktan sonra bu konuda göz altılar var, kaset kumpasında suçlu cemaattir. Cemaatin suçlu olduğunu biliyorum.”
2010 KPSS sınavının iptal edilip, sınavla devlet memuru olanların memuriyetlerinin iptal edilmesine ilişkin soru üzerine, soruları çalanların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, “Adaletsiz bir sistemde haklarıyla devlet memuru olanların haklarının yenmesi doğru değil. Soruları çalanların alanların en ağır şekilde cezalandırılması lazım. 2010’da devlet memurluğuna giremeyenlerin listesine bakılması gerekiyor” şeklinde cevap verdi.
(İHA)