Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı mühürsüz pusula ve zarfların da geçerli sayılmasına ilişkin kararına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru sürecini başlattı.

TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Pekşen, YSK’nın aldığı kararlara karşı yürütülen hukuki sürecin yeni bir aşamaya taşındığını belirterek, “YSK’nın kararına karşı bütün hukuki yollar denenecektir ve bu çerçevede Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru sürecini başlatıyoruz. Bütün yurttaşlarımız, 80 milyon vatandaşımız Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkına sahiptir.” dedi.

Bütün yurttaşlarımız ‘Anayasa Mahkemesi’nden bir sonuç çıkar mı?’ diye düşünmeden bu hakkını kullansınlar diyen Pekşen, “Anayasa Mahkemesinden mutlaka bir sonuç çıkacak. Anayasa Mahkemesi ya başvuruların gerçekten adalete uygun, haklı ve geçerli olan başvuruların haklılığını tespit ederler ya da kendilerinin aslında bir Anayasa Mahkemesi olmadıklarını tespit ederler. Türkiye gerçekten bir hukuk devleti olmaya başlayacak, Anayasa Mahkemesi, Anayasal bir hukuk mercii olduğunu ortaya koyacak ya da Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’deki hukuk düzeni içinde yer almadığını, siyasi parti devleti düzeni içinde yer aldığını belgelemiş olacağız” diye konuştu.
Uluslararası hukuk emsallerinden ve hukuki gerekçelerle derlenerek hazırlanan bu dilekçeyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullandığını açıklayan Pekşen, dilekçe örneğine hem CHP resmi sitesinden hem de kişisel sosyal medya hesabından ulaşılabileceğini ve bütün vatandaşların bu hakkı kullanması gerektiğini ifade etti.
 
Vicdanlarda mahkum olmuş bir Anayasa Mahkemesi var
Konuşmasında Anayasa Mahkemesi’nin OHAL döneminde yayınlanan KHK’lar hakkında aldığı kararlara da değinen Pekşen, Anayasa Mahkemesi’nin toplumdaki çatışmanın ana nüvesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti, “Anayasa Mahkemesi Başkanı büyük bir telaş içinde KHK adı altında yapılan hukuksuzluklara kılıf aramakla meşgul. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na birçok soru sordum. Şimdi buradan tekrar soruyorum, ‘yarın KHK ile Anayasanın ilk 3 maddesini değiştirdim dediklerinde siz ne cevap vereceksiniz?’ bu soruya cevap veremiyorsanız o koltuklarda neden oturuyorsunuz.”
 
YSK ile gerçek bir adalet önünde hesaplaşacağız
“YSK Yargıçları bizler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarmış. Özellikle rica ediyorum yapacakları suç duyurusunda listenin başına benim adımı yazsınlar. Onlarla gerçek bir adaletin önünde hesaplaşmak istiyorum.” diye devam eden Pekşen, “Şu anda yargıç zırhı içinde büyük bir koruma içindeler. Ancak Danıştayın ve Yargıtayın soruşturma yapması durumunda onlarla yargı sürecinde hesaplaşabiliriz. Ama benim hakkımda suç duyurusunda bulunurlarsa onları gerçek bir adalete teslim edeceğim. Yürekli ve cesurlarsa, gerçekten bizim suç işleyip kendilerinin de dürüst olduklarına inanıyorlarsa hodri meydan benim adımı da yazsınlar.” ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı ile YSK Başkanı ve Üyelerini halkın içine çıkmaya davet eden Pekşen, “Türkiye’nin her hangi bir şehrinde her hangi bir meydanda halkın içinde 500 metre yürüyelim görelim bakalım, halkın vicdanında kim mahkum olmuş onu görelim.” dedi.