CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Meclis Soruşturma Komisyonu’nda 4 eski bakanla ilgili görülen soruşturmanın içeriğine yönelik getirilen yayın yasağını hukuksuz olarak değerlendirerek, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün istifa etmesi gerektiğini söyledi.
TBMM Meclis Soruşturma Komisyonu’nda 4 eski bakanla ilgili yürütülen soruşturmaya yönelik yayın yasağı gelmesini eleştiren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü’yü istifaya çağırdı. Komisyon Başkanının yayın yasağı talebinde bulunmasının Anayasa ve içtüzüğü aykırı olduğunu söyleyen Hamzaçebi, “Komisyon Başkanı Anayasa’yı ayaklar altına almıştır. Tarafsız bir soruşturma yapmayacağını ortaya koymuştur. Komisyon Başkanının hukuk tanımayan, iddiaların üstünü örtmeye yönelik tutumu ilk değil. Tek başına bir imza ile savcılıktan yayın yasağı talebinde bulunmuştur. Yargının yasamaya müdahale etmesini amaçlayan bir işlemdir. Komisyon Başkanı yargıdan yasamada yürütülmekte olan çalışmalarla ilgili müdahalede bulunulmasını istemiş, hakim de müdahalede bulunmuştur” dedi.
Hamzaçebi, “Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı komisyon başkanlığından istifa etmelidir, bu soruşturmaya gölge düşmüştür” diyerek Hakkı Köylü’nün istifa etmesi gerektiğini söyledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yayın yasağını savunan açıklamalarını doğru bulmadığını da belirten Hamzaçebi, “Bu hem yargının yasamaya müdahalesidir hem de vatandaşın bilgi edinme hakkının elinden alınmasıdır. Sayın Bozdağ TBMM’nin bir üyesi olarak Meclis’in de şöhretini savunacak bir açıklama yapsaydı iyi olurdu. Yasak hukuksuzdur, böyle bir yasak olamaz ve bu yasak yok hükmündedir” diye konuştu.

BAHÇELİ’NİN TUNCELİ ZİYARETİ
Siyasi parti liderlerinin Tunceli üzerinden girdikleri polemikler ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Tunceli’ye gitme kararını değerlendiren Hamzaçebi, “Sayın Bahçeli’de bir siyasi partinin lideridir, elbette Tunceli’ye gidebilir. İnşallah yararlı bir ziyaret olur. Asıl burada yadırganacak olan Sayın Davutoğlu’nun açıklamalarıdır. Benzer açıklamaları geçmişte Sayın Erdoğan yapardı. Sayın Davutoğlu şimdi Tunceli’ye gitti de gitmiş mi oldu. Binlerce polisle oraya gidince gitmiş mi oluyorsun. Eleştirilmesi gereken Sayın Davutoğlu’nun tutumudur” ifadelerini kullandı.
(İHA)